Ρεπορτάζ

Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας για το Ιδρυμα «Αγιος Ανδρέας»

Eνημέρωση “εφ’ όλης της ύλης” για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιδρυμα “Αγιος Ανδρέας” και για τις φήμες, που φέρουν κατάκοιτους τρόφιμους να έχουν χάσει τη ζωή τους από αμέλεια υπαλλήλων αλλά και για θέματα, που αφορούν την αναδοχή παιδιών, παρείχε χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων.

Τον κ. Εισαγγελέα επισκέφθηκαν συγκεκριμένα οι κ.κ. Σάββας Πεταλάς, Μαν. Χαραλάμπους, Βασ. Καρνάβας, Μ. Κοκκίνη, Αντ. Κωστάκης και Μ. Ζηδιανάκης μετά τη λήψη απόφασης έκτακτης συνεδρίασής του, με αφορμή και την παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της έκθεσης κατά συρροή από την οποία προκλήθηκαν θάνατοι τροφίμων του “Αγίου Ανδρέα”.

Θυμίζουμε ότι αφορμή για την παραγγελία του Εισαγγελικού λειτουργού απετέλεσε άρθρο της «δημοκρατικής» την Κυριακή, που αναφέρεται στην ταχύτατη αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου από φήμες, που φέρουν αορίστως υπαλλήλους του “Αγίου Ανδρέα” να ευθύνονται για το θάνατο τροφίμων.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κ.Κ.Π.Π.) κ. Σάββα Πεταλά συνεκλήθη το διοικητικό συμβούλιο και προκειμένου να μην αιωρούνται σενάρια περί συγκάλυψης ή υπόνοιες αμέλειας, αποφασίστηκε η ανάθεση διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε επιτελικό στέλεχος σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Όπως δήλωσε χθες στη “δημοκρατική”, ο κ. Πεταλάς…

“Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του Εισαγγελέα για ζητήματα που σχετίζονται με αναδοχές καθώς και για την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έχει διαταχθεί για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο Εισαγγελέας συμφώνησαν από κοινού για την περαιτέρω ενδυνάμωση και συνέχιση της επίσημης και θεσμικής συνεργασίας ανάμεσα στον ίδιο και τα Ιδρύματα χωρίς να παρεμβάλλονται εξωθεσμικοί παράγοντες. Τα ζητήματα σχετικά με την αναδοχή με τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και θα πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο δημιουργίας εντυπώσεων.
Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε η από κοινού ενημέρωση των γονέων που έχουν παιδιά σε καθεστώς αναδοχής προκειμένου να αρθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης».

Ο κ. Πεταλάς πρόσθεσε παραπέρα ότι «ο Εισαγγελέας και το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου θεωρούν αυτονόητο να τηρείται το πνεύμα του νομοθέτη και των επιστημονικών αρχών της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής προκειμένου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των παιδιών» εξήγησε παραπέρα ότι…
«το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Νοτίου Αιγαίου, δια του παραρτήματος του έχει ως μόνη προτεραιότητά του τα συμφέροντα των παιδιών και λειτουργεί για αυτά. Μη κρατικοί οργανισμοί και φυσικά πρόσωπα που δεν υιοθετούν αυτή την αρχή και έχουν ως προτεραιότητά τους την υλοποίηση των διαδικασιών της αναδοχής σύμφωνα με τις επιθυμίες των ενηλίκων δεν μπορούν να αλλοιώσουν την αποστολή των κρατικών μηχανισμών. Για το λόγο αυτό οι επικείμενες διαδικασίες αναδοχής θα επιταχυνθούν σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αλλά αντίθετα εξαιτίας προσπαθειών εξωθεσμικών παραγόντων, που προσπαθούν να προωθήσουν αδιάκριτα υιοθεσίες επιβάλουν η συζήτηση να παγώσει μέχρι και τις εκλογές».

Αναφερόμενος στην ΕΔΕ που έχει παραγγείλει, ο κ. Πεταλάς δήλωσε τα εξής:
«Με αφορμή τις διάφορες φήμες που έχουν διακινηθεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι σε ενημέρωση του Εισαγγελέα για την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού, όπως φυσίατροι και νευρολόγοι ώστε να υπάρχει ένας ευρύτερος εξορθολογισμός και αλλαγή του προσανατολισμού των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών. Για τα έξι περιστατικά θανάτων περιθαλπομένων σε χρονική διάρκεια ενός έτους η Εισαγγελία ήταν ήδη ενήμερη, πως πέντε εξ αυτών, έγιναν στο νοσοκομείο Ρόδου και οφείλονταν σε λοιμώξεις και αναπνευστικά προβλήματα αντίθετα με τις διακινούμενες φήμες περί εισροφήσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Ζηδιανάκης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εκπρόσωπος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ υπογράμμισε ότι η ομόφωνη ανταπόκριση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και η πρόταση του προέδρου για πρόσληψη προσωπικού θα επιβάλει συνθήκες νοσηλείας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια που δεν θα επιτρέπουν την παραμικρή αμφισβήτηση στο έργο που επιτελείται μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας τη συζήτηση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ζήτησαν την προστασία του Εισαγγελέα, προκειμένου να διαφυλαχθεί το έργο που έχει παραχθεί το κύρος τους καθώς και η διατήρηση των κέντρων τους ως χώρο φιλοξενίας πολιτών. Επεσήμαναν την ανάγκη διαφύλαξης των θέσεων εργασίας του προσωπικού.
Από την πλευρά του ο Εισαγγελέας δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στη διοίκηση και στις προσπάθειές της, για διαφάνεια όπως έχει κάνει μέχρι και σήμερα. Υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του ιδρύματος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου