Τοπικές Ειδήσεις

Απολογισμός για το 2020 του Περιφερειακού Φυτωρίου

– Το  Φυτώριο μας ως αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας  Ν. Αιγαίου αλλά και ως μέσο  εκπαίδευσης, προώθησης  και διατήρησης της βιοποικιλότητας και της  αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου ανταποκρίθηκε στις φυτευτικές ανάγκες της Περιφέρειας όπως κάθε χρόνο και  δημιουργήσαμε  200.000 φυτά Δασικών, κτηνοτροφικών, αρωματικών και μελισσοκομικών ειδών  για τις ανάγκες των βοσκοτόπων και των μελισσοκόμων των  νησιών του Νοτίου  Αιγαίου  με αγενή ή εγγενή πολλαπλασιασμό. Τα είδη τα οποία παρήχθησαν ήταν από τοπικές ποικιλίες οι οποίες συνεργάζονται άψογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες του Νότιου Αιγαίου. Παράλληλα παραχωρήσαμε δωρεάν περίπου στις 20.000 δενδρύλλια σε  συλλόγους, φορείς και σχολεία σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας.

Διατηρήσαμε την τράπεζα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου για την προστασία της βιοποικιλότητας και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς την εμπλουτίσαμε με 5 νέα τοπικά είδη θάμνων και δέντρων στα ήδη  23 είδη σπόρων τοπικών, παραδοσιακών ποικιλιών όπως τοματάκι και φάβα Σαντορίνης, άνυδρες ποικιλίες καρπουζιού, πεπονιού, θρούμπι, ρίγανη  κ.α.

Διατηρήσαμε για πέμπτο  χρόνο τις καλλιέργειες  νέων ειδών και ποικιλιών όπως τροπικά, υποτροπικά και υπερτροφών (SUPER FOODS) ιπποφαές, ρόδι, γκοτζιμπέρρι, κ.λ.π. για πειραματικούς σκοπούς με στόχο την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την  αύξηση της αποδοτικότητας.

Διαθέσαμε δωρεάν 8.000 δενδρύλλια τραχείας πεύκης και άλλων δασικών ειδών  και συμμετείχαμε στις δενδροφυτεύσεις του 2020 που διοργάνωσε η Περιφέρεια,  σχολεία, σύλλογοι και φορείς των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Επίσης προσφέραμε δωρεάν 11.000 περίπου καλλωπιστικά φυτά σε πάνω από 60 φορείς και Δήμους νησιών της περιοχής  του Ν. Αιγαίου (Υπόμνημα 1) για τον καλλωπισμό τους και τις φυτευτικές τους ανάγκες. Εφοδιάσαμε τους μελισσοκομικούς συλλόγους  Κω, Καλύμνου, Λέρου και άλλους με 2.500 μελισσοκομικά φυτά για τον εμπλουτισμό των μελισσοτροφείων τους.

Πραγματοποιήσαμε ενημερώσεις – εκπαιδεύσεις για θέματα περιβάλλοντος και Πρωτογενή Τομέα σε  σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διοργανώσαμε ενημερωτικές επισκέψεις σε Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια  του νησιού με την συνεργασία του ΚΠΕ Πεταλούδων. Καλύψαμε τα μεταφορικά έξοδα για την επίσκεψη  στις εγκαταστάσεις του φυτωρίου μας  για 80 μαθητές και μαθήτριες του 22ου Νηπιαγωγείου Ρόδου με αντικείμενο εκπαίδευσης: ¨Καλλιεργώντας ένα νέο μέλλον¨. Τα παιδιά εκτός από την ενημέρωση στο Θερμοκήπιο για θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, ευαισθητοποιήθηκαν για θέματα του πρωτογενή τομέα φύτευσαν και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αναγνώρισης των κυριοτέρων αρωματικών ειδών και περπάτησαν στα μονοπάτια του Φυτωρίου ανακάλυψαν τα αυτοφυή αρωματικά και έμαθαν την  χρήση τους και την προσφορά τους.(Λόγω της εφαρμογής της καραντίνας από τις αρχές του Μαρτίου 2020 με σκοπό την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού covid-19 η εφαρμογή του άνω προγράμματος διακόπηκε μέχρι τέλους του χρόνου.)

Παραχωρήσαμε μετά από αίτηση του, στο Δήμο Ναυπακτίας, 100 δενδρύλλια Ζηδιάς (υγράμβαρη η ανατολική) (Liquidambar orientalis) με σκοπό να προβούν μετά από υπόδειξη της δασικής υπηρεσίας στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων από παθογόνα αίτια πλατάνων της περιοχής τους από το δικό μας ενδημικό  της Ζηδιάς (αποτελεί το οικοσύστημα που ζει  η πεταλούδα τους καλοκαιρινούς μήνες στην κοιλάδα των Πεταλούδων και ευδοκιμεί μόνο στην περιοχή της Ρόδου και στα Νότια  παράλια της Μικράς Ασίας και πολύ ανθεκτικό στις ασθένειες.)

Συντηρήσαμε, ανακατασκευάσαμε και επαναλειτουργήσαμε μέρος των παλαιών ιταλικών  κτιρίων στην περιοχή  του φυτωρίου, στο εδαφολογικό εργαστήριο μετά από μερικά χρόνια που είχε εγκαταλειφθεί. Τώρα το χρησιμοποιούμε ως αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Φυτωρίου και ως γραφεία του Προέδρου και του Δ/νοντα συμβούλου.

Επίσης καθημερινά, με γνώμονα την εξυπηρέτηση και την ενημέρωση του κοινού παραθέσαμε χιλιάδες συμβουλές σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας για τις μεθόδους και τις τεχνικές καλλιέργειας καλλωπιστικών και παραγωγικών καλλιεργειών όπου ζητήθηκαν.

Β΄ ΣΦΑΓΕΙΑ

Έχοντας την ευθύνη της λειτουργίας των Σφαγείων  παρόλη την έλλειψη προσωπικού και τις αυξημένες απαιτήσεις για την διασφάλιση της Δημόσιας υγείας και την μέγιστη ποιότητα , λειτουργήσαμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα  και για μία χρονιά ακόμη  συντελέσαμε στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νησί της Ρόδου αλλά και των νησιών  της Δωδεκανήσου εξυπηρετώντας τους παραγωγούς με την παράλληλη λειτουργία και των σφαγείων στην Δ.Κ. Έμπωνας στις περιόδους αιχμής (Πάσχα,κ.λ.π.)

Επίσης οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις συντηρήθηκαν και βελτιώθηκαν μέσω του τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας και έτσι το Σφαγείο προσαρμόστηκε στους νέους κανόνες λειτουργίας.

Αποτελέσματα Σφαγείου για το έτος 2020 σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα :

 

ΕΙΔΟΣ  ΣΦΑΓΙΟΥ ΒΟΟΕΙΔΗ ΧΟΙΡΟΙ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ    ΣΥΝΟΛΟ
 

 

 

ΣΥΝΟΛΑ

 

 

ΕΤΟΥΣ

 

 

 

 

 

 

220

 

 

 

2401

 

 

 

 

 

 

5892

 

 

 

8513

 

 

 

 

 

 

 

Ο Δ/νων   Σύμβουλος                                                            Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ.

Γιάννης    Μηνατσής                                                              Ευστάθιος Μαραγκός

 

 

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου