Τοπικές Ειδήσεις

Πωλείται το κτήριο στο οποίο υπεγράφη το 1945 η παράδοση των Γερμανών

Το ιστορικό νεοκλασικό κτήριο όπου υπεγράφη στις 8 Μαΐου 1945 το πρωτόκολλο της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου στους νικητές Συμμάχους, πρόκειται να αγοράσει ο δήμος της Σύμης.
Το συγκεκριμένο κτήριο που βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο, ανήκει σε Ροδίτη ο οποίος προτίθεται να το πουλήσει. Καθώς πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό κτήριο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Δωδεκανήσου, αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού να αγοραστεί από το δήμο, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να περιέλθει στον όποιον ξένο επενδυτή και να αλλοιωθεί ο χαρακτήρες του.
Σήμερα στεγάζεται εκεί ένα γκουρμέ εστιατόριο και ένας χώρος τέχνης στον πάνω όροφο, ενώ στην είσοδο υπάρχει επιγραφή η οποία αναφέρει ότι πρόκειται για το ιστορικό κτήριο όπου ο Γερμανός στρατηγός Otto Wagener, υπέγραψε στη Σύμη την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Πρόκειται στην ουσία για ένα κτήριο που συνδέεται με τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου!
Στόχος είναι αυτό το κτήριο να αποτελέσει το νέο δημαρχιακό μέγαρο του νησιού ή ένα μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συμβολισμός πίσω από αυτή την κίνηση είναι προφανής. Η επέτειος της 8ης Μαΐου εορτάζεται πάντα με κάθε επισημότητα στο νησί. Πέρυσι συνέπεσε μάλιστα με τα εγκαίνια του νέου λιμανιού που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Το κτήριο αυτό είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού μας και της Δωδεκανήσου. Εκεί υπεγράφη η παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους από τους Γερμανούς. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα κτήριο ύψιστης σημασίας για τη χώρα, το οποίο ο ιδιοκτήτης διαθέτει προς πώληση.
Προσπαθήσαμε παλαιότερα να αγοραστεί από το κράτος, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Έτσι πήραμε την απόφαση να το αγοράσει ο δήμος μας για να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα του και να αξιοποιηθεί είτε ως δημοτικό μέγαρο είτε ως Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Έπειτα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αναμένεται να κινηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες έτσι ώστε να επιτευχθεί η αγορά του ακινήτου από το δήμο της Σύμης με την ελπίδα μέχρι την φετινή επέτειο της 8ης Μαΐου να έχουν ρυθμιστεί τα κυριότερα ζητήματα γύρω από την αγοραπωλησία.
Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία ενός μικρού νησιωτικού δήμου, να προβεί σε μία τόσο σημαντική κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι άξια συγχαρητηρίων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου