Ειδήσεις

«Μήλον της έριδος» οι «ορφανές» παρατάξεις!

Το “μνημόσυνο” της αυτοδιοικητικής παράταξης “Αλλάζουμε τη Ρόδο” τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης και διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου με παρόντες 21 συμβούλους του συνδυασμού.

Για τα “ορφανά” της παράταξης ξεκίνησαν στο μεταξύ από χθες το πρωί προσπάθειες “υιοθεσίας” από τέσσερις “ανάδοχες οικογένειες”, που επιδιώκουν ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν τη στήριξη και των “απατημένων” της παράταξης “Η Ρόδος Μπροστά”.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται είναι κωμικοτραγικές καθώς μέσα στο λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές του Μαΐου και με δεδομένες τις καθυστερήσεις τόσο στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων όσο και στη συγκρότηση των συνδυασμών, οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Φ. Χατζηδιάκος, Χ. Χατζηευθυμίου, Στ. Καρίκης και Γ. Υψηλάντης, προσεγγίζουν τους ίδιους υποψήφιους προκειμένου να πετύχουν τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων τους, στα οποία οφείλουν να μετέχουν τουλάχιστον 300 σύμβουλοι, στον δήμο “τέρας” του Καλλικράτη.

Και ενώ όλοι ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουν προβλήματα, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς, στη συγκρότηση πλήρους συνδυασμού, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όλες οι πλευρές προσβλέπουν να επικρατήσουν στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας αφού είναι κοινός τόπος, ότι παρά την αποχώρηση του κ. Στάθη Κουσουρνά, κανείς δεν θα μπορέσει να έχει το προβάδισμα από τον πρώτο γύρο.

Δεν είναι αμελητέα εξάλλου και η δύναμη της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΚΚΕ που κατέρχεται στις εκλογές με επικεφαλής τον κ. Τάκη Πότσο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το πρωί της Πέμπτης ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, όπως ήταν αναμενόμενο, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας συγκάλεσε την παράταξή του, αφενός για να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή του αυτή και αφετέρου για να εξασφαλίσει με παραινέσεις ότι δεν θα επέλθει κατάρρευση της δημοτικής μηχανής, το εναπομείναν χρονικό διάστημα της θητείας του, μέχρι δηλαδή και τον Αύγουστο του 2014.

Σε ένα φορτισμένο κλίμα ο κ. Κουσουρνάς, παρουσία των κ.κ. Ν. Τσουκαλά, Στρ. Καρίκη, Σ. Διακοσταματίου, Μ. Χριστοδούλου, Λ. Κρεμαστινού, Γ. Περδίκη, Τ. Λύμουρα, Μ. Παλαιολόγου, Σ. Πετράκη, Τ. Χατζηκωνσταντίνου, Δ. Καρατζιά, Β. Καρνάβα, Μ. Μαραβέλια, Β. Ψυλλάκη, Π. Κυριακούλη, Γ. Αφεντούλη, Ηλία Μπούκλα, Αθην. Κωνσταντίνου, Γ. Κορωναίου και Μ. Πετρονιάτη, ζήτησε τη συνδρομή τους για να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο δήμος.
Ο κ. Τσουκαλάς, ξάφνιασε όταν μίλησε πρώτος για υποψήφιους που περιμένουν «σαν κοράκια» να διαλυθεί η παράταξη και πρότεινε να υπάρξουν διαδικασίες σε επίπεδο γενικής συνέλευσης της παράταξης για την επιλογή υποψηφίου, που θα την διατηρήσει στη ζωή και θα την οδηγήσει με ανεξάρτητο συνδυασμό στις εκλογές του Μαΐου.

Όμοια θέση εξέφρασαν οι κ.κ. Γ. Κορωναίος, Αθ. Κωνσταντίνου και Σ. Διακοσταματίου, ενώ οι κ.κ. Δ. Καρατζιάς και Β. Ψυλλάκης κατέστησαν σαφές ότι θα είναι υποψήφιοι με τον κ. Φ. Χατζηδιάκο.

Ο κ. Πετρωνιάτης τόνισε ότι τα 21 άτομα που συνεδριάζουν δεν μπορούν να δεσμεύσουν το σύνολο των 300 της παράταξης με μια απόφαση και ότι από τη στιγμή που αποχωρεί ο κ. Κουσουρνάς, οι σύμβουλοι και τα μέλη είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους.

Η κ. Λίτσα Κρεμαστινού ήταν η μόνη που ζήτησε από το δήμαρχο Ρόδου να ανακαλέσει την απόφασή του. Υπάρχει ωστόσο έντονη φημολογία ότι «φλερτάρει» με την παράταξη του κ. Στρ. Καρίκη με τον οποίο είχε ήδη επαφές ενώ χθες το πρωί υπήρξε προσπάθεια προσέγγισής της και από τον κ. Χ. Χατζηευθυμίου. Παραμένει άγνωστο γιατί δεν ακολουθεί τον κ. Φ. Χατζηδιάκο, οι σχέσεις του οποίου με τον Βουλευτή κ. Δ. Κρεμαστινό, φέρονται να διατηρουνται σε καλό επίπεδο, ενώ πρόσθετα ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι ο καρδιολόγος ανιψιός του βουλευτή και συνονόματος του, τελικά επέλεξε να μην μετάσχει στις εκλογές με τον ίδιο συνδυασμό.

Ο κ. Στράτος Καρίκης, στην ίδια συνεδρίαση της παράταξης, αυτοπροτάθηκε ως το διάδοχο σχήμα της, συμφωνώντας ότι θα πρέπει να γίνουν διαδικασίες για την επιλογή του επικεφαλής της και ζητώντας τον περαιτέρω εμπλουτισμό της με υποψηφίους από τη δεξιά ως και την αριστερά.

Τόνισε ότι είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, ενώ ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες διότι δέχεται πιέσεις από τη Νέα Δημοκρατία να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, πράγμα που έκανε εξάλλου χθες το πρωί, με γραπτή δήλωση, αλλά και τα πρώτα μέλη του συνδυασμού του.
Ο κ. Σάββας Διακοσταματίου με τη σειρά του και με πιο έμμεσο τρόπο αυτοπροτάθηκε ως διάδοχος του κ. Κουσουρνά, ενώ ο κ. Ηλίας Μπούκλας τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να δεσμεύσει κανέναν εκ των υποψηφίων σε ποιόν από τους νέους συνδυασμούς, που θα δημιουργηθούν, θα συμμετέχει.

Ο κ. Αθην. Κωνσταντίνου, που πρότεινε να υπάρξουν διαδικασίες για την επιλογή νέου επικεφαλής, φέρεται να έχει ήδη «κλείσει» με τον κ. Στράτο Καρίκη, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει εξασφαλίσει και τη συμμετοχή στο ίδιο ψηφοδέλτιο του πρώην αντιδημάρχου Πεταλούδων κ. Θ. Τσέλιου.

Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία στο υπό διαμόρφωση ψηφοδέλτιό του για τον ενιαίο Δήμο Ρόδου, του πρώην δημάρχου Ιαλυσού κ. Στέργου Στάγκα, αλλά και της πλειοψηφίας των μελών της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά» από την Ιαλυσό, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μιχάλη Συκόφιλου.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο φέρονται να συμμετέχουν οι κ.κ. Βαγγ. Μανδρακός, πρόεδρος των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και συγγενικό πρόσωπο του κ. Βασίλη Δημητρακοπούλου. Επιπλέον συμμετέχουν οι κ.κ Δέσποινα Μουτάφη και Τζένη Φάκκα. Ο κ. Χατζηδιάκος συνομιλεί επίσης με τον κ. Σωτήρη Παμπάκα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Αλέκος Παπουράς δεν θα μετέχει στο ίδιο ψηφοδέλτιο αφού έγινε «κρούση» μόνο για τη σύζυγό του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι «φλερτάρει» με το ψηφοδέλτιο Καρίκη.
Στο ψηφοδέλτιο Καρίκη φέρονται να συμμετέχουν και οι κ.κ. Γ. Αλεξίου, Σ. Χατζηγεωργίου και Στ. Δράκος, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορροφήσει υποψήφιους από τον ΠΑΣΟΚογενή συνδυασμό «Αλλάζουμε τη Ρόδο».
Μαζί του φέρεται να συντάσσεται και ο κ. Γ. Φλεβάρης.
Με τον κ. Χατζηευθυμίου συντάχθηκε ήδη ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Τάκης Μιχαήλου και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας του περιβάλλοντός του.

Εχει εξασφαλίσει ακόμη τη συμμετοχή στον ίδιο συνδυασμό των κ.κ. Κ. Ταρασλιά, Μ. Καμπουρόπουλου, Γ. Γιαννακάκη, Αντώνη Γιαννικουρή, Γ. Σάββενα, Δημ. Παρίση, Μιχ. Νικολάου, Μιλτ. Τσιριγωτάκη, Δημ. Ιντζέ, Γ. Αττιτή, Λ. Καραγιάννη, Γ. Παπαϊωάννου, Π. Σακελλαρίου, Σπ. Λαζαράτου, Αντ. Πουλάκη, Μιχ. Σπανουδάκη και Τ. Σπανού.

Την προσεχή εβδομάδα προγραμματίζεται να παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξής του ο κ. Γ. Υψηλάντης ενώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.
Ο κ. Χατζηδιάκος θα ξεκινήσει την ανακοίνωση ονομάτων από την 7η Μαρτίου 2014.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου