Ρεπορτάζ

Αλ. Αλαβάνος: «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει έξω από το περιβάλλον αστάθειας»

«Για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία έχει να αλλάξει ριζικά η δική της πολιτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πράξει αυτό που πρέπει».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου χθες, ο πρόεδρος του πολιτικού κινήματος «Σχέδιο Β» κ. Α. Αλαβάνος, που αφίχθη στη Ρόδο για να πραγματοποιήσει ομιλία για το μέλλον της Ευρωπαϊκή Ένωσης, συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες του κ.κ. Κώστα Σπετσέρη και Δημήτρη Παρασσό.

Τον κ. Αλαβάνο προλόγισε ο κ. Δημήτρης Παρασσός που αναφέρθηκε και στην ομιλία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ρόδος δεν είναι από τις περιοχές που βιώνουν με πολύ άσχημο τρόπο την κρίση. Οι πλημμύρες επιδείνωσαν το πρόβλημα. Δεν είναι όμως και έξω από το πρόβλημα καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας», δήλωσε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, που εξέφρασε τη στήριξη του κινήματος στην κοινωνία, που δοκιμάζεται.

«Σημασία έχει να βρούμε μια λύση που να είναι διαφορετική από αυτή που έχει δοθεί. Όπως αναφέρει μια παλιά ιρανική παροιμία μονόδρομος υπάρχει μόνο για τους μονόφθαλμους. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει αξιόλογο τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα. Πρέπει να έχουμε υπόψη και τα όρια που υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος και πρόσθεσε πως ένας από τους λόγους που υπάρχει αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι η πολιτική αστάθεια που διαμορφώνεται στην Μεσόγειο.

«Όλα δείχνουν ότι υπάρχει συνολική αστάθεια. Επικίνδυνη είναι και η ύπαρξη γεωπολιτικής κρίσης. Είναι εντυπωσιακά όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε πως έχει σημασία να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα. «Έχει σημασία να μείνει έξω από το περιβάλλον αστάθειας η Ελλάδα που έχει όλες τις δυνατότητες να συμμετάσχει σε μια ασταθή εξέλιξη λόγω της έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας που υπάρχει. Ο λαός πρέπει να είναι ικανοποιημένος για να στηρίξει τη χώρα», τόνισε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικές οι ευρωεκλογές.

«Το επίκεντρο του προβλήματός μας είναι η ευρωζώνη που μας έχει επιβάλει ένα πρόγραμμα που κατακρήμνισε τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού, έριξε στην ανεργία σημαντικό ποσοστό εργαζομένων, έφερε οπισθοχώρηση του ΑΕΠ και πτώση της αγοραστικής δύναμης. Είμαστε η χώρα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση σε συνθήκες ειρήνης. Δεν είναι κάποια δύσκολα χρόνια αυτά που βιώνουμε. Είμαστε σε οικονομική κρίση τύπου μικρασιατικής καταστροφής σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο και αν δεν υπάρξουν τομές, η επιδείνωση θα συνεχίζεται», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος και τόνισε πως οι ευρωεκλογές δίνουν δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εκφράσει μια σταθερή θέση η οποία θα τον βοηθήσει σε όποια διαπραγμάτευση.

«Την παραμονή στην ευρωζώνη υποστηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και τελευταία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο μπορεί να διαπραγματευθεί ο ενοικιαστής μιας οικίας με τον ιδιοκτήτη αφού του είπε πως θα μείνει στο ακίνητο άλλο τόσο μπορεί να κερδίσει και η Ελλάδα όταν δίνει διαβεβαιώσεις πως θα μείνει στην ΕΕ και στην ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος και συμπλήρωσε πως οι ευρωεκλογές δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να δείξει πως μπορεί να ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο ένα «Σχέδιο Β» και να προχωρήσει στην έξοδο από την ευρωζώνη, στην παύση πληρωμών προς τους δανειστές και στην υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος που θα δώσει ρευστότητα στην αγορά που διψάει.

Η χώρα, όπως τόνισε ο κ. Αλαβάνος, χρειάζεται ένα εθνικό νόμισμα που θα βοηθά τις εξαγωγές και θα δυσκολεύει τις εισαγωγές.

«Εσείς στη Ρόδο, που είστε σε επαφή με τις ξένες αγορές, πρέπει να κατανοείτε την επίδραση που έχει η μικρή έστω μείωση τιμών στα πλαίσια μιας πολύ ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς. Είναι ιδιαίτερα αρνητικό να προσπαθούν τα δυο μεγάλα κόμματα να εμφανίσουν τις ευρωεκλογές ως μια μεγάλη δημοσκόπηση ανάμεσά τους», τόνισε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί η θέληση του ελληνικού λαού.

«Δεν θυμάμαι το 2009 ποιο κόμμα ήρθε πρώτο. Καλούμε τους πολίτες και ειδικά εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση να δώσουν μια περήφανη απάντηση στην Ευρωζώνη. Να αναφέρουν πως ο λαός έχει αυτοεκτίμηση και είναι ικανός να πάρει το δρόμο του «Σχεδίου Β», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε πως η παράταξη θα είναι παρούσα στις ευρωεκλογές.
Ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές με την προϋπόθεση να επιλεγούν και πρόσωπα μη προβεβλημένα.

«Ο σταυρός δίνει τη δυνατότητα σε πρόσωπα που έχουν προβληθεί μέσα από την τηλεόραση και άλλα ΜΜΕ να έχουν μεγάλο πλεονέκτημα. Το βλέπουμε στην περίπτωση του «ποταμιού». Μειονεκτήματα έχει και η λίστα», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

Σε ερώτηση, αν κατακρημνιστούν στις εκλογές η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, ο κ. Αλαβάνος είπε:
«Η πορεία της Ευρώπης είναι δεδομένη. Το δείχνει η μεγάλη της δύναμη που είναι η κ. Α. Μέρκελ. Στη Γερμανία δεν υπάρχει ισχυρή εναλλακτική λύση.

Δεν περιμένω αλλαγές που θα επηρεάσουν τη χώρα μας από τις ευρωεκλογές. Αναμένω πως αν δοθεί ένα διαφορετικό μήνυμα από το λαό μια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους με την ΕΕ. Είναι καιρός να υπάρξει και κάτι άλλο».
«Δεν θα εφαρμοσθεί το «Σχέδιο Β» αν δεν ψηφιστεί η παράταξή μας. Δεν θα φύγουμε από το ευρώ. Δεν είναι αυτός ο ρόλος των ευρωεκλογών. Και αυτοί που φοβούνται ας δώσουν μια δυνατότητα στις δυνάμεις που θέλουν μια εναλλακτική λύση εκτός ευρωζώνης και να δουν αν αυτό λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.

Σε ερώτηση πώς θα μπορέσει να πορευθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης ο κ. Αλαβάνος απάντησε, αναφερόμενος στα γεγονότα των Ιμίων.

«Εμείς ανήκαμε στην πιο προωθημένη ομάδα χωρών της ΕΕ. Είδατε καμιά στήριξή μας απέναντι στην Τουρκία; Είναι αυταπάτη να πιστεύουν κάποιοι πως η ένταξη σε ένα οργανισμό εξασφαλίζει και στήριξη. Τα συμφέροντα κάνουν τις επιλογές. Το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχει μια διασπασμένη και παραλυμένη κοινωνία που δεν έχει εμπιστοσύνη στο κράτος και βιώνει συνεχώς χειρότερες ημέρες. Είναι κατεπείγουσα η οδός που οδηγεί σε βελτίωση της ζωής της κοινωνίας. Τα μποφόρ γύρω μας είναι πάρα πολλά. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια κοινωνία που θρέφει Χρυσές Αυγές και να αποδυναμώνεται», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.

Σε ερώτηση αν η έξοδος από την ευρωζώνη δημιουργήσει σταθερότητα στη χώρα, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε πως αυτό θα επιτευχθεί με την βελτίωση της οικονομίας
«Η βελτίωση της οικονομίας και αντίστοιχα η βελτίωση του επιπέδου ζωής της κοινωνίας θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα. Η εμπειρία δείχνει πως μια χώρα για να αντέξει χρειάζεται ένα νόμισμα που θα την κάνει ανταγωνιστική», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.

«Τα γεωστρατηγικά παιχνίδια απαιτούν αλλαγές στη στρατηγική της χώρας για να εξασφαλίζει την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της», τόνισαν οι κ.κ. Σπετσέρης και Δ. Παρασσός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου