Με απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου αναβλήθηκε η έκδοση οριστικής αποφάσεως επί αγωγής που άσκησαν 5 κάτοικοι Ρόδου για να κηρυχθούν άκυρες διαθήκες συγγενούς τους και παραγγέλθηκε η διενέργεια σχετικής ιατρικής πραγματογνωμοσύνης για να κριθεί εαν είχε την δυνατότητα να τις συντάξει.
Πιο συγκεκριμένα 5 κάτοικοι της Ρόδου στράφηκαν με αγωγή τους κατά τριών ημεδαπών και των 4 ανηλίκων τέκνων τους αλλά κι ενός κατοίκου Αζερμπαϊτζάν με την οποία ζητούν να κριθούν ανίσχυρες διαθήκες συγγενούς τους με τις οποίες κατέλιπε την περιουσία του στους εναγόμενους.
Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι 2 διαθήκες του οικείου τους είναι άκυρες, διότι κατά τον χρόνο σύνταξής τους ο κληρονομούμενος ήταν ανίκανος για σύνταξή τους, αφού δεν είχε συνείδηση των πράξεών του, και βρισκόταν σε ψυχική/διανοητική διαταραχή που περιόριζε αποφασιστικά τη λειτουργία της βούλησής του.

Ο διαθέτης, όπως εκθέτουν, στην παιδική του ηλικία προσβλήθηκε από τη νόσο της πολιομυελίτιδας, συνεπεία της οποίας υπέστη εγκεφαλική βλάβη και έκτοτε παρουσίαζε ψυχική διαταραχή με συμπτώματα σχιζοφρένειας, μανιοκατάθλιψης, μανίας καταδίωξης, αδυναμίας προσαρμογής, και αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά. Διαγνώσθηκε με αγχώδη νεύρωση βαριάς μορφής για την οποία του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, την οποία όμως δεν ελάμβανε.
Τόνισαν εξάλλου ότι κατά καιρούς νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικές κλινικές και η κατάστασή του ουδέποτε βελτιώθηκε, διότι δεν ελάμβανε τη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε.
Ο διαθέτης απεβίωσε στη Ρόδο τον Μάιο του 2014 και είχε μοναδικούς πλησιέστερους συγγενείς του τα δύο αδέλφια του καθώς και τα τέκνα του προαποβιώσοντος αυτού αδελφού του.
Ως αιτία θανάτου του, σε ηλικία 77 ετών, αναφέρεται καρδιοαναπνευστική ανακοπή, σηπτική καταπληξία και πνευμονία.
Ο αποβιώσας είχε συντάξει την από 14-1-2006 ιδιόγραφη διαθήκη, που δημοσιεύθηκε νόμιμα σύμφωνα με την οποία εγκατέστησε, κληρονόμους του σε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, κατά ποσοστό 25% εξ αδιαιρέτου δύο ημεδαπούς, κατά 25% εξ αδιαρέτου ακόμη μια και κατά 50% εξ αδιαιρέτου έναν αλλοδαπό, ενώ στους ενάγοντες αδέλφια και ανίψια του τέκνα του προαποβιώσαντος αυτού αδελφού του, κατέλιπε μια πεσμένη οικία επιφάνειας 0,20 τμ στην Αρχίπολη και από 50 ευρώ.
Στο πίσω μέρος της εν λόγω διαθήκης ο διαθέτης αναφέρεται στην κακή σχέση που είχε με τα αδέλφια και τα ανίψια του, δηλώνοντας ότι αυτοί επεδίωκαν τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό κατάστημα και ότι του έκαναν ψυχολογικό πόλεμο, βάζοντας διάφορους να τον παρακολουθούν και να τον τρομοκρατούν και στο τέλος αναφέρει ότι αυτά διαγράφονται ως περιττά.
Επιπλέον, κατέλειπε και την από 13-1-2009 ιδιόγραφη διαθήκη, που δημοσιεύθηκε νόμιμα με την οποία εγκαθιστά κληρονόμους του σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Γεννάδι και στην Αρχίπολη κατά ποσοστό 40% εξ αδιαιρέτου τα 3 τέκνα ημεδαπών, κατά ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου, δύο ημεδαπούς, και κατά ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου έναν αλλοδαπό, ενώ στους ενάγοντες αδέλφια και ανίψια του, τέκνα του προαποβιώσαντος αυτού αδελφού του την κατοικία που προαναφέρθηκε.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο αποβιώσας έπασχε από χρόνια ψυχική διαταραχή οφειλόμενη σε εγκεφαλική βλάβη , ήτοι από χρόνια αγχώδη ψυχονευρωση βαριάς μορφής και κατάθλιψη και για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι φέρει ποσοστό ανατομοφυοτολογικής βλάβης άνω του 67% και ότι ήταν ανίκανος για εργασία από το 1978 και επ’ αόριστον.
Επί πολλά έτη βρισκόταν υπό συνεχή ιατρική και φαρμακευτική παρακολούθηση, κυρίως όσο ζούσαν οι γονείς του, οι οποίοι απεβίωσαν το έτος 1998, και είχε νοσηλευτεί πολλές φορές σε ψυχιατρική κλινική, ενώ ελάμβανε και φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά.
Το δικαστήριο έκρινε παραπέρα ότι δεν προκύπτει αν ο διαθέτης κατά τον χρόνο καταρτίσεως των επίδικων διαθηκών ήταν σε θέση ή όχι να προβαίνει σε ελεύθερο προσδιορισμό της βουλήσεως του, ούτε αν είχε συνείδηση πραττομένων ή αν εστερείτο της χρήσεως του λογικού λόγω εκπτώσεως των διανοητικών του λειτουργιών, εξαιτίας της ως άνω παθήσεως.
Για το λόγο αυτό διατάχθηκε η διενέργεια ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, από τη συνεκτίμηση της οποίας με τις λοιπές αποδείξεις που έχουν ήδη προσκομιστεί, θα παρασχεθεί στο Δικαστήριο η δυνατότητα συναγωγής ασφαλούς συμπεράσματος επί των ζητημάτων αυτών.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Βασίλης Περίδης και Ειρήνη Φιλίππου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ