Ειδήσεις

Οι φόβοι για την ασφάλεια «παγώνουν» τον τουρισμό

Χρονιά ευκαιριών χαρακτηρίζεται το 2016 για τον ελληνικό τουρισμό, αρκεί η Ελλάδα να καταφέρει να πείσει τους ξένους τουρίστες ότι αποτελεί ασφαλή προορισμό. Η ιδιόμορφη κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι και ο λόγος που, ενώ τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, οι φορείς του τουριστικού κλάδου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι και φέτος αφίξεις και έσοδα θα κινηθούν εκ νέου ανοδικά.
Το θέμα ανέδειξε στις αρχές της εβδομάδας η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης παρουσίασης του τριετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες ? Δωδεκάνησα), η οποία αφού αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές από τη μέχρι στιγμής πορεία των κρατήσεων, έσπευσε να σημειώσει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται «πάγωμα» των κρατήσεων λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για το θέμα της ασφάλειας πολλών τουριστικών προορισμών. «Η ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του τουριστικού προορισμού» τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι φέτος θα υπάρξει μεγάλος αριθμός κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και η στρατηγική μας θα πρέπει να είναι περισσότερο επιθετική.

Θετικές ενδείξεις
Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία μικρή μονοψήφια αύξηση των κρατήσεων σε σχέση με τα επίπεδα στο αντίστοιχο χρονικό σημείο της περασμένης χρονιάς.
Πρακτικά, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει τους επόμενους μήνες ότι είναι ασφαλής προορισμός. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική έρευνα για την εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα, τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να ληφθούν σοβαρά υπόψη προκειμένου να γίνουν οι εκτιμήσεις για το πως θα κινηθεί η φετινή χρονιά.
Μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης της Περιφέρειας Αιγαίου, ο κ. Ανδρέαδης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο η ζήτηση για τα «ασφαλή» κρεβάτια, όπως τα χαρακτήρισε, είναι μεγαλύτερη από την υπάρχουσα προσφορά και αυτός είναι κρίσιμος παράγοντας για την πορεία της σεζόν.
Η εικόνα της χώρας πάντως θα επηρεαστεί και από το επίπεδο σταθερότητας που θα υπάρξει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν κλείσει μέσα στο α’ τρίμηνο θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των προαπαιτούμενων του τελευταίου μνημονίου. Σε περίπτωση που έχουν γίνει αυτές οι κινήσεις, τότε η εικόνα της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο θα βελτιωθεί και αυτό θα δώσει επιπλέον ώθηση στον ελληνικό τουρισμό.
Μία άλλη θετική ένδειξη για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι η αύξηση των αεροπορικών πτήσεων προς τη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι οι επιπλέον διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις ανέρχονται στις 800.000, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, και αν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό τότε θα αποτελέσει μία σημαντική ενίσχυση στην προσπάθεια να συνεχιστεί η ανοδική πορεία.

Ο ρόλος του προσφυγικού
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αρκετά ανοικτά ζητήματα που δημιουργούν προβληματισμό. Το κυριότερο, ενδεχομένως, να είναι το θέμα των προσφύγων, το οποίο επηρεάζει ήδη αρνητικά, καθώς, για παράδειγμα, στην Κω παρατηρείται σημαντική πτώση των κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν, η οποία εκτιμάται ότι είναι της τάξεως τουλάχιστον του 35%. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, η Ρόδος δεν αντιμετωπίζει αντίστοιχο ζήτημα, ενώ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι υπάρχει σχέδιο για να αποκατασταθεί η εικόνα, αλλά τα αποτελέσματα του δύσκολα θα γίνουν ορατά μέσα στο 2016.
Πάντως, ενδιαφέρον πάνω στο θέμα έχει η άποψη του κ. Ανδρεάδη, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα που υπάρχει για το θέμα των προσφύγων και να αναδείξουμε τη φιλοξενία των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, δημιουργώντας έτσι μία ιδιαίτερα θετική εικόνα.
Πρόβλημα επίσης μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που ?αλλάξει? το καθεστώς της Ελλάδας αναφορικά με τη συμμετοχή στη Συμφωνία Σένγκεν. Ήδη το γεγονός ότι η είσοδος τουριστών από χώρες εκτός Σένγκεν απαιτεί βιομετρικές θεωρήσεις visa και τα ελληνικά προξενεία δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση είναι ένα σημαντικό θέμα που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό ρεύμα.

Νέες αγορές
Ένας άλλος παράγοντας που θα παίξει ρόλο είναι η προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές. Αρκετοί παράγοντες του τουριστικού κλάδου υπολογίζουν σε ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία λόγω της κατάστασης με την Τουρκία, υπάρχουν, όμως, και αρκετοί άλλοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να βασιστούμε σε μία τέτοια εξέλιξη. Ο λόγος είναι ότι τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου έχουν μειώσει τον αριθμό των Ρώσων που θα περάσουν εκτός της χώρας τους τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Βέβαια, η πτώση της τιμής του πετρελαίου βοηθά στη μείωση του κόστους και αυτό είναι θετικό για τον ελληνικό τουρισμό. Σημειωτέον πως πλέον ο αριθμός των Ρώσων τουριστών το 2015 ήταν κάτω από εκείνο των τουριστών από την Πολωνία, δείγμα της αλλαγής που υπάρχει.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου