Η ανακύκλωση δίνει οριστική λύση για το αλιευτικό καταφύγιο Φανών

Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, του συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος Φανών και ενός εργολάβου, σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό του αλιευτικού καταφυγίου που υπάρχει στο χωριό.
Η συμφωνία προβλέπει ότι ο εργολάβος Νίκος Παπαδάκης θα εγκατασταθεί μόνιμα στο λιμανάκι Φανών το οποίο και θα καθαρίζει από τη συγκέντρωση φυκιών και άμμου. Ο εργολάβος δεν θα πληρώνεται με χρήματα για την υπηρεσία που θα παρέχει, αλλά ως αντάλλαγμα θα έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυκιών που θα συγκεντρώνει. Τα φύκια αυτά θα μετατρέπονται σε κάποιου είδους φυσικό λίπασμα που θα πωλείται κι έτσι θα αποδίδει προς τον εργολάβο το κόστος και το κέρδος του έργου που θα επιτελεί.

Η συμφωνία αυτή είναι εξαιρετική, αφενός διότι λύνεται ένα διαρκές πρόβλημα που επί χρόνια ταλανίζει τους αλιείς που έχουν τα σκάφη τους στο λιμανάκι Φανών, αφετέρου τίθεται ένα τέρμα στην έντονη δυσωδία της παραλιακής περιοχής και επιπρόσθετα γίνεται οικονομία τουλάχιστον 150.000 ευρώ κατ΄ έτος αφού τόσο ήταν το κόστος του καθαρισμού για το Λιμενικό Ταμείο.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την εκβάθυνση του λιμένα από τον ίδιο εργολάβο και η αμοιβή του θα γίνεται κατά την ίδια μέθοδο, δηλαδή, θα εκμεταλλεύεται τα αδρανή υλικά που θα εξορύσσονται κατά το έργο της εκβάθυνσης.
Ο εργολάβος ήδη έχει εγκατασταθεί κι έχει ξεκινήσει δουλειά. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Δημοκρατική», ο όγκος των φυκιών που έχουν βγει από το λιμάνι είναι εξαιρετικά μεγάλος. Η εμπειρία των κατοίκων της περιοχής έχει δείξει πως η συσσώρευση φυκιών και άμμου είναι διαρκής, συνεπώς και ο εργολάβος θα έχει την υποχρέωση να είναι διαρκώς εγκατεστημένος στο λιμάνι, προκειμένου αυτό να παραμένει συνέχεια καθαρό.
Η ανακύκλωση των φυκιών της θάλασσας είναι μια δραστηριότητα που τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά στη Ρόδο. Διεθνώς, ωστόσο, τα φύκια αποτελούν την πρώτη ύλη για μια τεράστια γκάμα προϊόντων, από λιπάσματα για τα φυτά, μέχρι καλλυντικά και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως ξεχωριστά εδέσματα.
Βέβαια, για την περίπτωση των Φανών, επειδή πρόκειται για συσσωρευμένα, νεκρά φύκια, η εκμετάλλευσή τους θα είναι μόνο για χρήση ως λίπασμα.
Εξάλλου, λόγω των χαμηλών τελών ελλιμενισμού που ισχύουν για το λιμανάκι Φανών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να δένουν τα σκάφη τους στο καταφύγιο, καθώς κάνουν τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων. Τα τέλη ελλιμενισμού που ισχύουν για το αλιευτικό καταφύγιο Φανών είναι 10 φορές χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνα που ισχύουν για το Μαντράκι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην παραλιακή περιοχή Φανών ήδη έχει κατασκευαστεί μια μεγάλη, ξενοδοχειακή μονάδα α’ κατηγορίας η οποία ήδη άνοιξε για τη φετινή σαιζόν. Πάντοτε για τους επισκέπτες της μονάδας αυτής υπήρχε ένα πρόβλημα λόγω της δυσωδίας από τα συσσωρευμένα φύκια.