Ρεπορτάζ

Προς κατάργηση οι δίκες κοινοπραξίας με τις οποίες διεκδικείται επιστροφή καταβληθέντων δημοτικών φόρων

Προς κατάργηση οδεύουν, σύμφωνα με παράγοντες του Δήμου Ρόδου, οι προγραμματισμένες προς συζήτηση ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας την 13η Ιουνίου 2018, 3 αιτήσεις αναίρεσης της κοινοπραξίας με την επωνυμία «Κοινοπραξία Νοσοκομείου Ρόδου ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.-ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. – J και Ρ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΙΜΕΨ GMBH», με την οποία αιτείται να αναιρεθούν αντίστοιχα τρεις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (Ε’ Τριμελές-Μεταβατική Έδρα Ρόδου), που απέρριψαν αντίστοιχες εφέσεις της, κατά αντίστοιχων αποφάσεων του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου μετά από προσφυγές κατά εγγραφών στους βεβαιωτικούς καταλόγους ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ από τον Δήμο Ρόδου.
Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι μετά την ψήφιση νόμου, με τον οποίο καταργείται η αναδρομική διεκδίκηση των οφειλών σε δημοτικό φόρο, που έχουν καταβάλει επιχειρήσεις, η κοινοπραξία, πρόκειται, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογη δίκη, που είχε προκαλέσει, να παραιτηθεί της διεκδικήσεως και να καταργήσει την συζήτηση των αιτήσεων της.
Θεωρούν παραπέρα ότι δεν θα επιδιώξει να προσβάλει την σχετική διάταξη ως αντισυνταγματική.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία διεκδικεί με τις αιτήσεις της οφειλές ύψους 68.913, 42 ευρώ για το έτος 1998, 82.416,34 ευρώ για το έτος 1997 και 68.913,42 ευρώ για το έτος 1998.
Με τις προσφυγές ζητείται συγκεκριμένα όχι μόνο να γίνει διαγραφή από τους βεβαιωτικούς καταλόγους, σύμφωνα με τις αποφάσεις 4504-4505/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν τον φόρο αντισυνταγματικό διότι δεν αποδείχθηκαν ικανές προπαρασκευαστικές πράξεις που είχε υπόψη ο νομοθέτης για να επιβάλει τον φόρο μόνο στη Δωδεκάνησο, αλλά επιπλέον ζητείται να επιστραφούν τα παραπάνω καταβληθέντα ποσά.
Όπως είναι γνωστό στη συνέχεια των παραπάνω αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και της άσκησης της παραπάνω προσφυγής, κατά το μεν δικαστικό μέρος η Κ/Ξ εταιρειών κατασκευής του Νοσοκομείου Ρόδου, η οποία με αναίρεση στο ΣτΕ πέτυχε την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων, παραιτήθηκε άλλης αναίρεσης που επίσης άσκησε σύμφωνα με τα 1324/2015 πρακτικά του του ΣτΕ, με συνέπεια να μην καταστεί δυνατόν να επανακριθεί η υπόθεση στο ΣτΕ στη βάση προσκομιζομένων συμπληρωματικών στοιχείων προπαρασκευαστικών πράξεων, ενώ κατά το νομοθετικό μέρος, ο νομοθέτης (Βουλή) ως συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 της Υποπαρ. Δ12 του άρθρου 2 του Ν. 4334/2015 (ΦΕΚ Α 94/14-8-2015) όπως συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 4483/2017 (ΦΕΚ Α 107/31-07-2017), αφενός μεν κατάργησε τη σχετική με τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
διάταξη του άρθρου 60 του Ν. 2214/1994 (Α75) και αφετέρου ορίστηκε ότι καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται και ότι βεβαιωμένες οφειλές από τον καταργούμενο φόρο και συναφείς κυρώσεις διαγράφονται, κατόπιν διαπιστωτικής απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου, όπως και έγινε με την απόφαση 594/4-8-2017 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου