Ειδήσεις

Τραπεζικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων- Στο λογαριασμό επιχειρηματία βρέθηκαν 10 εκ. ευρώ

Στο προσκήνιο, μετά και από παρέμβαση της αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος, επανέρχεται το τραπεζικό σκάνδαλο, που εκτυλίχθηκε στη Ρόδο, τον Δεκέμβριο του 2012 και απεκάλυψε η «δημοκρατική».
Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως είχε βρεθεί συγκεκριμένα στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν χορηγηθεί σε βάθος χρόνου εκατομμύρια ευρώ σε Ροδίτη επιχειρηματία χωρίς να υπάρξουν οι ανάλογες εξασφαλίσεις.
Για την υπόθεση διενεργήθηκε εξάλλου και ποινική προκαταρκτική εξέταση που δεν είχε τότε οδηγήσει πουθενά, αφού η τράπεζα θεώρησε τότε ότι θα έκλεινε την υπόθεση εξωδικαστικά και χωρίς να εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες…
Στην πορεία ωστόσο, οι εκτιμήσεις και οι αποφάσεις που ελήφθησαν υπό την πίεση των όσων είχαν αποκαλυφθεί, αποδείχτηκαν λανθασμένες.
Πιο συγκεκριμένα:
Την 14η Δεκεμβρίου 2006 είχε προκύψει μετά από έλεγχο ότι σε λογαριασμό επιχειρηματία της Ρόδου είχαν διακινηθεί σταδιακά περίπου 14 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονταν από χρήματα του αποθεματικού της τράπεζας και για τα οποία δεν είχαν αναληφθεί δάνεια και δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις.
Ο επιχειρηματίας, που είχε αποκτήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει την τράπεζα, που δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει ότι είχε διαρρεύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό στο λογαριασμό του!
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τη «δημοκρατική» είχε υπογραφεί «Δανειακή Σύμβαση». Η τράπεζα υπέβαλε, την 15″ Δεκεμβρίου 2006 και ώρα 09:30 (μια ημέρα μετά την άφιξη του κλιμακίου των επιθεωρητών στην Ρόδο, που διαπίστωσαν την κομπίνα) αίτηση για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης σε ακίνητα του φερόμενου ως εμπλεκόμενου στην υπόθεση επιχειρηματία.
Στην αίτηση αυτή αναφέρεται ότι μεταξύ της τράπεζας, του επιχειρηματία και της συζύγου του υπεγράφη σύμβαση στεγαστικού δανείου την 15η Δεκεμβρίου 2006.
Το στεγαστικό δάνειο σύμφωνα με την αίτηση είναι ύψους 10.067.000 ευρώ και σκοπός του είναι η επισκευή ακινήτων τους!
Την 15η Δεκεμβρίου 2006, η τράπεζα και οι δανειζόμενοι, για το δάνειο «μαμούθ», που αφορά επισκευή ακινήτων[;], μπόρεσαν σε χρόνο ρεκόρ για τα τραπεζικά δεδομένα να υπογράψουν την σύμβαση, να έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες προεργασίες (έλεγχοι κτηματολόγιο, υπολογισμός αξίας των ακινήτων από μηχανικό, εγκρίσεις αρμοδίως κ.λπ.) και μέσα σε μια ώρα από την υπογραφή της να έχουν έτοιμη την αίτηση προσημείωσης και να την έχουν καταθέσει στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Ρόδου.
Την ίδια ημέρα το μεσημέρι και ώρα 12:00, όπως είχε προσδιοριστεί, η συνομολογημένη αίτηση, παρουσία του επιχειρηματία, συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και αυθημερόν εκδόθηκε απόφαση αποδοχής της, έτοιμη για μεταγραφή των προσημειώσεων στο κτηματολόγιο της Ρόδου.
Στην πρωτοφανή για τα τραπεζικά δεδομένα αίτηση προσημείωσης της εν λόγω τράπεζας για επισκευαστικό δάνειο ύψους 10.067.000 ευρώ αναφέρεται ότι η εξόφληση του θα γίνει από τον οφειλέτη με 180 συνεχείς ισόποσες τοκοχρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί τρεις μήνες μετά την ημερομηνία της εκταμίευσης, με επιτόκιο κυμαινόμενο που θα απαρτίζεται από το εκάστοτε ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, πλέον της εισφοράς του ν. 128/75 0,12% και σύμφωνα με τους λοιπούς όρους και συμφωνίες που αναλυτικά προβλέπει η σύμβαση.
Με την απόφαση του δικαστηρίου μετά από απαίτηση της αιτούμενης τράπεζας εγγράφηκαν προσημειώσεις υποθήκης για το ως άνω επισκευαστικό στεγαστικό δάνειο σε ακίνητα του επιχειρηματία και της συζύγου του και συγκεκριμένα:
1. Επί ενός αγρού συνολικής εκτάσεως 1075 τ.μ. που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια Κοσκινού Ρόδου.
2.Επί του 1/2 εξ αδιαιρέτου ισόγειου καταστήματος που αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 60 τ.μ. πρώτο όροφο επιφάνειας 90 τ.μ. που βρίσκεται στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
3.Σε οριζόντιες ιδιοκτησίες σε οικοδομή επί της οδού Λ. Λίνδου της πόλεως Ρόδου, επί ενός οικοπέδου επιφάνειας 528 τ.μ. και συγκεκριμένα:
-Επί ενός ισογείου καταστήματος επιφάνειας 130 τ.μ. όγκου 565 κ.μ. ποσοστού συνιδιοκτησίας 60/1000 εξ αδιαιρέτου.
-Επί μιας υπόγειας επιφάνειας 91,37 τ.μ. ποσοστού συνιδιοκτησίας 106,88/1000 στα οποία αντιστοιχούν 56,43 τ.μ. εξ αδιαιρέτου.
-Επί μίας υπόγειας αποθήκης επιφάνειας 92,31 τ.μ. ποσοστού συνιδιοκτησίας 93,12/1000 στα οποία αντιστοιχούν 49,17 τ.μ. εξ αδιαιρέτου.
-Επί ενός διαμερίσματος του Β’ ορόφου επιφάνειας 105,95 τ.μ. ποσοστού συνιδιοκτησίας 106,88/1000 στα οποία αντιστοιχούν 56,43 τ.μ, εξ αδιαιρέτου.
-Επί αέρινης στήλης υπέρ διαμερίσματος επιφάνειας 105,95 τ.μ., ποσοστού συνιδιοκτησίας 106,88/1000 στα οποία αντιστοιχούν 56,43 τ.μ. εξ αδιαιρέτου.
-Επί ενός ισογείου διαμερίσματος επιφάνειας 43,02 τ.μ., ποσοστού συνιδιοκτησίας 43,40/1000 στα οποία αντιστοιχούν 22,91 τ.μ. εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο.
– Επί ενός ισογείου διαμερίσματος επιφάνειας 62,91 τ.μ.,
ποσοστού συνιδιοκτησίας 63,48/1000 στα οποία αντιστοιχούν 33,52 τ.μ. εξ αδιαιρέτου.
-Επί ενός διαμερίσματος του Α’ ορόφου επιφάνειας 92,31 τ.μ., ποσοστού συνιδιοκτησίας 93,12/1000 στα οποία αντιστοιχούν 49,17 τ.μ. εξ αδιαιρέτου.
-Επί αέρινης στήλης υπέρ διαμερίσματος, επιφάνειας 92,31 τ.μ. ποσοστού συνιδιοκτησίας 93,12/1000 στα οποία αντιστοιχούν 49,17 τ.μ. εξ αδιαιρέτου.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που είχε παραγγελθεί επρόκειτο να ζητηθεί ο φάκελος του δανείου από την τράπεζα προκειμένου να διαπιστωθεί πότε συντάχθηκε και αν περιλαμβάνεται σ’ αυτόν έρευνα μηχανικού στα ως άνω ακίνητα και εκτίμηση της αξίας αυτών.
Στην πορεία της έρευνας ο τότε προϊστάμενος χορηγήσεων της τράπεζας είχε αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για το σκάνδαλο.
Ο υπάλληλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε ισχυριστεί ότι δήλωσε την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας και υποστήριξε πως δεν ζημιώθηκαν πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς.
Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι για μια τριετία χορήγησε στον επιχειρηματία πιστώσεις συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου(!!!) από τα αποθεματικά της τράπεζας και όχι από λογαριασμούς πελατών, επισημαίνοντας ότι έτρεφε στο πρόσωπο του απόλυτη εμπιστοσύνη και ότι ό,τι έκανε οφείλεται σε… αφέλειά του!
Επεσήμανε δε ότι μεταξύ της τράπεζας και του επιχειρηματία είχε την πεποίθηση ότι επρόκειτο να συναφθεί δάνειο το οποίο και θα κάλυπτε εκ των υστέρων τις χορηγήσεις. Η σύμβαση δανείου υπεγράφη πράγματι, αλλά την 15η Δεκεμβρίου 2006 όταν μετά από αιφνίδιο έλεγχο της διοίκησης της τράπεζας αποκαλύφθηκε από επιθεωρητές η κομπίνα και με απώτερο σκοπό το «κουκούλωμά» της. Ο υπάλληλος είχε επισημάνει έτσι ότι δεν υπήρξε απώλεια χρημάτων της τράπεζας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται αδίκημα.
Η Τράπεζα Πειραιώς είχε εκδώσει τότε ανακοίνωση τονίζοντας ότι διαπίστωσε παροχή πιστώσεως σε πελάτη του καταστήματος, χωρίς να έχουν παρασχεθεί οι αναγκαίες για τη συγκεκριμένη πίστωση εμπράγματες ασφάλειες.
«Οταν αυτό εντοπίσθηκε, ο πελάτης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της τράπεζας να της δοθούν άμεσα, και με συναινετικό τρόπο, οι ελλείπουσες εξασφαλίσεις. Με τον τρόπο αυτό διεκπεραιώθηκε ομαλά το όλο θέμα χωρίς να υπάρξει κίνδυνος ούτε για το συναλλακτικό κοινό, ούτε και για την περιουσία της τράπεζας. Αυτή η αποτελεσματική και χωρίς συνέπειες για κανένα διαδικασία της διαπίστωσης και διαχείρισης της συγκεκριμένης υπόθεσης, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη για την ετοιμότητα, το επίπεδο λειτουργίας και την άμεση ανταπόκριση της Τράπεζας Πειραιώς» επεσήμανε τότε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Στην πορεία ο επιχειρηματίας κλήθηκε για να καταθέσει ενώπιον αξιωματικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και ομολόγησε ότι του χορηγήθηκαν πιστώσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υποβάλει σχετική αίτηση, χωρίς να έχουν εκδοθεί σχετικά παραστατικά, χωρίς να έχει αποδείξεις για τα χρήματα που του δόθηκαν, χωρίς να έχει δώσει εγγυήσεις, χωρίς να υπάρξει σύμβαση δανείου με την τράπεζα, χωρίς να έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης και χωρίς να καταβληθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη υπέρ του δημοσίου.
Ομολόγησε, επίσης, ότι η σύμβαση του δανείου που υπέγραψε με την τράπεζα και η αίτηση προσημείωσης ακινήτων του που ακολούθησε αποσκοπούσε στο να καλυφθεί εκ των υστέρων το έλλειμμα, τονίζοντας ότι το ποσό που αναγράφεται στην αίτηση της προσημείωσης είχε την τελευταία 3ετία πιστωθεί στον λογαριασμό του.
Και ενώ στην πορεία η ποινική έρευνα δεν οδήγησε σε καταλογισμό ευθυνών πρόσφατα σημειώθηκαν νέες εξελίξεις.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας βρέθηκε να αγοράζει ομόλογα τοις μετρητοίς με αποτέλεσμα να χτυπήσει συναγερμός στην αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ανέθεσε σχετική έρευνα στο ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναζητούνται στοιχεία γύρω από την κίνηση των επίμαχων χρημάτων.
Πέραν τούτου πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο δάνειο «μαμούθ» που είχε συναφθεί έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο (!).
Η τράπεζα σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έχει εισπράξει τις δόσεις που είχε συμφωνήσει με τον επιχειρηματία και έχει προσφύγει στα αστικά δικαστήρια της Αθήνας για να διεκδικήσει τα χρήματα, που είχε δήθεν εξασφαλισμένα.
Στην υπόθεση αναμένονται εξελίξεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Αντώνιος Μανουσάκης    12.10.2014 11:31

    Σαλλας στόρι! Κύριοι &Κυρίες κολλητός του Αντωνάκη μας! !!

  • Αντώνιος Μανουσάκης    12.10.2014 11:30

    Καλά κάτι μας είπατε! ! Εδω χαλάει ο κόσμος ελάτε να σας δείξω σπίτι 120τμ με υποθηκεύσει 1.000.000 € να τρελαίνεται κανείς ποιός ενέκρινε αυτό το δάνειο! !

  • Rodios    26.09.2014 13:18

    Ολη η κοινωνια γνωριζει οτι η συγκεκριμενη τραπεζα ειναι ισως η πιο ελεεινη κ διεφθαρμενη απο τις μεγαλες! Δεν εφτασε στο επιπεδο της πρωην τραπεζας Δωδ/σου με τα θαλασσοδανεια, αλλα γινεται ο κακος χαμος εκει μεσα! Ακομα κ σημερα με τις τεραστιες καθυστερησεις σε απλες ρυθμισεις (για να αυξανονται τα ληξηπροθεσμα τελη, τα προστιμα κ οι τοκοι υπερημεριας), τεραστιες καθυστερησεις στην εκταμιευση επιχορηγουμενων δανειων κ χορηγιων (για να απογοητευεται ο κοσμακης κ να τα παραταει), η μονη τραπεζα που σε χρεωνει 1 ευρω παραπανω για συναλλαγες μεσω ebanking.. Τι να πεις??…

Σχολιασμός άρθρου