Εντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου, καθώς τα νέα δεδομένα στον τουρισμό επιβάλλουν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των επισκεπτών και προσαρμογή των επαγγελματιών του χώρου στις νέες απαιτήσεις.
Η πτωτική πορεία στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και η αλματώδης ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στη νότια Ρόδο, διαφοροποιούν τα δεδομένα για την Μεσαιωνική Πόλη.
Μετά το κλείσιμο της σεζόν, καταστήματα άλλαξαν χέρια, αφού μετά από πολλά χρόνια, κατέστη ασύμφορη για πολλούς η διατήρηση επιχείρησης εντός των τειχών, ενώ ο χειμώνας περνά δύσκολα για τους υπόλοιπους, μέχρι να ανοίξει ξανά η σεζόν, αφού στην πλειονότητά τους δεν κατάφεραν να αφήσουν χρήματα στην άκρη.
Τα ενοίκια παραμένουν σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες της εποχής, όμως η Παλιά Πόλη είχε πάντα δικό της «Χρηματιστήριο Αξιών».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσο Μελετίου κατά την περσινή τουριστική περίοδο σημειώθηκε το οξύμωρο της εκτίναξης των αφίξεων και της καθήλωσης των εσόδων. Αυτό σε συνδυασμό με τις μειωμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων οδηγεί τους καταστηματάρχες στην ανάγκη να αναζητήσουν νέους τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών κ. Τάσος Μελετίου, μιλώντας στην «δ» έκανε γνωστό ότι ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία ενός master plan με σκοπό η Μεσαιωνική Πόλη να μπει πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών. Όμως για να συμβεί αυτό, πρέπει να συντρέχουν προϋποθέσεις όπως η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και η αναβάθμιση των συγκοινωνιών, στο οποίο και εστιάζουν οι επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης.
«Η μείωση στις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων και το γεγονός ότι στο σύνολό τους αυτά είναι μεγαθήρια τα οποία διαθέτουν τεράστιες αγορές, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την τοπική οικονομία. Οι προσφορές εντός των κρουαζιερόπλοιων είναι πολύ μεγάλες ακόμα και για την αγορά σουβενίρ από κάθε προορισμό, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όταν ο τουρίστας θα βγει για την βόλτα του, έχει ήδη κάνει τις αγορές του. Αυτό, δεν συνέβαινε με τα μικρότερα πλοία. Οι λίγες προσεγγίσεις διαφοροποιούν τα δεδομένα. Πρέπει, εκτός από τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να εστιάσουμε και στους επισκέπτες που έχουν πάνω στο νησί οι οποίοι όμως διασπείρονται μέχρι το Πλημμύρι. Για τους επισκέπτες όμως μέχρι το Φαληράκι και μέχρι τα Κολύμπια, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να τους προσελκύσουμε. Είναι απαραίτητο να βελτιώσουμε το κυκλοφοριακό, ξεκινώντας από την δημιουργία θέσεων στάθμευσης – κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα και όχι όπως πέρυσι που η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έφτασε τον Αύγουστο! Οι εύποροι τουρίστες ενοικιάζουν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Όταν, λοιπόν, φτάνουν μέχρι την πόλη και δεν βρίσκουν θέση στάθμευσης, θα φύγουν δυσαρεστημένοι. Πρέπει να βελτιωθούν και οι συγκοινωνίες. Αρκεί να σας πω ότι το τελευταίο δρομολόγιο για Κολύμπια είναι στις 9 το βράδυ. Τα λεωφορεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, υπάρχει θέμα με την έκδοση των εισιτηρίων, δεν υπάρχουν χάρτες με τις διαδρομές στις στάσεις… Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικά. Το θέμα δεν είναι να συνεδριάσουμε για να προσδιορίσουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που λαμβάνουμε…».
Ο κ. Μελετίου εκτιμά, ότι θα πρέπει αφενός μεν να δοθεί έμφαση στους επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί ώστε να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στην πόλη και επιπλέον να αναζητηθούν κίνητρα ώστε τα κρουαζιερόπλοια να μένουν περισσότερο χρόνο στη Ρόδο. Για τον λόγο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο με σκοπό να δρομολογηθούν οι διαδικασίες πριν ανοίξει η σεζόν. «Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια για να δούμε αν θα έρθει ή αν δεν θα έρθει ο πελάτης στην Παλιά Πόλη. Δεν φτάνει να προσπαθούμε μόνο να φέρουμε κόσμο πάνω στο νησί, αυτό το κάνουν και οι τουριστικοί πράκτορες. Εμάς, πρέπει να μας ενδιαφέρει, πώς αυτοί που θα φτάσουν μέχρι εδώ θα αφήσουν χρήματα, στην τοπική αγορά. Να μην αφήνουν χρήματα μόνο μέσα στα ξενοδοχεία που διαμένουν αλλά να βγουν έξω και να αφήσουν στο νησί ένα μέρος από αυτά που φέρνουν μαζί τους για να ξοδέψουν. Θα συναντηθώ με τον δήμαρχο ώστε να διερευνήσουμε πώς μπορούμε όλοι μαζί να λειτουργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Παράλληλα, ετοιμάζεται από το Σωματείο ένας ιστότοπος που θα παρέχει όλες τις πληροφορίες για την Μεσαιωνική Πόλη και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει ο επισκέπτης, με πολλές χρηστικές πληροφορίες, κάτι το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια που καταβάλλεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ