Ειδήσεις

«Kύκλος της Πάτμου»-Χορός εκατομμυρίων: Στη δικαιοσύνη ο… λογαριασμός για τα συμπόσια των 9,5 εκατ

Στο κενό έπεσαν, μέχρι τώρα, οι προσπάθειες κατηγορουμένων στην υπόθεση της ΜΚΟ «Kύκλος της Πάτμου» να μπλοκάρουν ενέργειες της Δικαιοσύνης, η οποία έχει δεσμεύσει ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν απαιτήσεις του Δημοσίου.

Πρόκειται για κονδύλια περίπου 9,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν τη δεκαετία 2000 – 2010 στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία κυρίως διοργάνωνε «διαθρησκευτικά περιβαλλοντικά συμπόσια» σε διάφορα μέρη του πλανήτη, με θέματα:
«Αδριατική, μια Θάλασσα σε Κίνδυνο», «Η Βαλτική Θάλασσα», «Η Κασπία Θάλασσα», «Αμαζόνιος, Πηγή Ζωής», «Αρκτική, Καθρέφτης της Ζωής», «Ροές Ζωής: Το Δέλτα του Νείλου και η Αφρική», «Ο Μέγας Ποταμός Μισισιπής: Αποκαθιστώντας την Ισορροπία».
Τα δικαστικά συμβούλια, με αλλεπάλληλες αποφάσεις τους απέρριψαν τις αιτήσεις αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Οπως προκύπτει από τη δικαστική έρευνα, στα παραστατικά που υποβλήθηκαν για έλεγχο στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων: α) λειτουργικά έξοδα διαμερίσματος σε κεντρική περιοχή της Αθήνας, που αποτελούσε μόνιμη κατοικία μέλους της ΜΚΟ και όχι επίσημη έδρα του σωματείου β) έξοδα αγοράς προϊόντων σουπερμάρκετ καθώς και έξοδα γευμάτων σε εστιατόρια και γ) έξοδα μετακίνησης μέλους της ΜΚΟ και συγγενικών του προσώπων για σκοπούς άσχετους με τη δραστηριότητα του σωματείου.

Επίσης, η μη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες, ενώ ακόμα και για τη μοναδική περίπτωση διενέργειας διαγωνισμού που αφορούσε τη ναύλωση αεροσκάφους από ξένη αεροπορική εταιρεία (για τη μεταφορά συμμετεχόντων συμποσίου) δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κ.ά.

Τι ορίζει το καταστατικό
Επιπλέον οι συνολικά 14 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν κληθεί σε απολογία από τον ανακριτή, ο οποίος ανέλαβε να διαλευκάνει πού και πώς διατέθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν για τους σκοπούς της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, οι οποίοι -όπως αναφέρεται στη δικογραφία- βάσει του καταστατικού της ήταν:
• Η διατήρηση και προαγωγή της πνευματικότητας της Πάτμου, με επίκεντρο την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Πάτμου και η διατήρηση της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς και η συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς, για τη δημιουργία έργων ανάπτυξης που να εναρμονίζονται με τους προαναφερθέντες σκοπούς.
• Μετά από τροποποίηση του καταστατικού «…ο διάλογος επιστήμης και θρησκείας, σε σχέση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη», επίσης «την υποστήριξη των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, καθώς και η ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και η διαμόρφωση και προώθηση αποτελεσματικών πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης».

Τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει στα χέρια του ο ανακριτής είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για πρόσωπα που φέρονται ότι είχαν ηγετικό ρόλο στη ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», για τα οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

«…ενεργώντας από κοινού και κατά περίπτωση και με άλλα πρόσωπα, τα οποία διετέλεσαν μέλη του ΔΣ της ΜΚΟ από το έτος 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, τόσο οι ίδιοι αλλά και τρίτοι, υπέβαλαν αιτήσεις, τόσο σε υπηρεσίες του Δημοσίου όσο και σε ιδιωτικούς φορείς, παριστάνοντας στους εκάστοτε υπεύθυνους ψευδώς ότι εν όψει των σκοπών της ΜΚΟ και του ήδη αναπτυχθέντος κύκλου δράσης της προέβαιναν στην πραγματοποίηση συμποσίων, για την προώθηση των σκοπών του σωματείου και ότι κάθε φορά αναζητούσαν μόνον τη χρηματοδότηση που ήταν αναγκαία για τους σκοπούς αυτούς και ότι χρησιμοποιούσαν το σύνολο των χρημάτων που συγκέντρωναν… Πλην όμως η αλήθεια ήταν ότι η πρόθεσή τους δεν ήταν αποκλειστικά η διοργάνωση των επίμαχων κάθε φορά συμποσίων… αλλά η απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους, με πρόσχημα τη διοργάνωση συμποσίων, τα οποία είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, είτε πραγματοποιήθηκαν αλλά με έξοδα σημαντικά χαμηλότερα από τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν για τη χρηματοδότηση αυτή».
Ενώ επισημαίνεται στη δικογραφία ότι: «Eάν οι φορείς χρηματοδότησης γνώριζαν τα γεγονότα αυτά, δεν θα παρείχαν χρήματα στη συγκεκριμένη ΜΚΟ».

Μεταξύ των φορέων που χρηματοδότησαν με 2.424.051,12 ευρώ τη διοργάνωση συμποσίων Αδριατικής – Βαλτικής το χρονικό διάστημα 24/2/2000 έως 15/9/2004 ήταν oι: Boυλή των Ελλήνων, Ωνάσειο, Αγροτική Τράπεζα, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ΕΚΟ, Εθνική Τράπεζα, ΕΟΤ, υπουργείο Πολιτισμού, ΕΥΔΑΠ, Ενωση Εφοπλιστών, ΟΣΕ κ.ά. Σύμφωνα με τη δικογραφία, «τα ανωτέρω ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους για τους σκοπούς για τους οποίους διατέθηκαν από τους φορείς χρηματοδότησης, αλλά μέρος αυτών ιδιοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ΜΚΟ σε σχέση με τη χρηματοδότηση αυτή υπέβαλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το από 11-11-2003 πρακτικό γενικής συνέλευσης στο οποίο περιλαμβανόταν η κατάσταση λογαριασμού διαχείρισης των συμποσίων Αδριατικής και Βαλτικής, προκειμένου να παραπλανηθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι ότι δήθεν το συγκεκριμένο ποσό χρησιμοποιήθηκε για τα έξοδα των εν λόγω συμποσίων. Πλην όμως στην κατάσταση αυτή δεν είχε στην πραγματικότητα συμπεριληφθεί η επιχορήγηση των 90.000 ευρώ…».

Αίτηση στο ΥΠΕΞ
Σε άλλο σημείο της δικογραφίας γίνεται λόγος για το συμπόσιο «Ταξίδι στην Κασπία Θάλασσα» στο πλαίσιο του θεσμού «Θρησκεία, Επιστήμη και Περιβάλλον», το οποίο επρόκειτο να λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2005. Μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ τότε «υπέβαλε αίτηση εκ μέρους του Ιδρύματος Υποστήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε συνεργασία με τον Κύκλο της Πάτμου προς το ΥΠΕΞ/ΥΔΑΣ. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού με το ποσόν του 1.486.000 ευρώ, εκ των οποίων το 1.000.000 επρόκειτο να προέλθει από την ΥΔΑΣ, ενώ το υπόλοιπο εξ ιδίας συμμετοχής, τη δε 26/10/2004 εγκρίθηκε και καταβλήθηκε διά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ποσόν 700.000 ευρώ.

Γνώριζαν δε εξαρχής τα μέλη του ΔΣ του ΚτΠ ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσουν στη διενέργεια του συμποσίου και για τον λόγο αυτό τον Ιούνιο του 2005 προχώρησαν σε αναβολή της εκδήλωσης, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας συνεπεία της πολιτικής αστάθειας στο Αζερμπαϊτζάν, γεγονότα ψευδή, αφού δεν είχε υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας στη χώρα αυτή, ούτε πολιτική αστάθεια…, με αποτέλεσμα να επέλθει ζημιά στην περιουσία του Δημοσίου συνιστάμενη στο ποσόν των 700.000 ευρώ…

Για τη διοργάνωση του 7ου περιβαλλοντικού συμποσίου (από 9-1-2006 μέχρι 28/11/2007) με θέμα «Αμαζόνιος – Πηγή Ζωής» στη Βραζιλία, ο ΚτΠ επιχορηγήθηκε με ποσό 1.634.284,99 από ΥΔΑΣ, ΟΤΕ, Γερμανός, INFOTE, Ιδρυμα Νιάρχου. Με το πρόσχημα του Συμποσίου της Αρκτικής (από 26/6/2006 έως 31/8/2007) ο ΚτΠ επιχορηγήθηκε με ποσόν 689.335 ευρώ από ανώνυμους δωρητές και την COCA COLA, ενώ για το Συμπόσιο του Νείλου, που επρόκειτο να γίνει από 1/1/2008 μέχρι 28-2-2009, ποσόν 893.637,70.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «το συμπόσιο αναβλήθηκε με την επίκληση λόγων που ανάγονταν σε αναταραχές … ενώ ενδεικτικό της πρόθεσης των μελών του ΚτΠ να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος είναι το γεγονός ότι, μεταξύ των παραστατικών, που υπέβαλαν για τη δικαιολόγηση δαπανών ήταν και τιμολόγιο της ΑΝΕΚ για ποσόν 100.000 ευρώ και ναυλοσύμφωνο με αναγραφόμενη ημερομηνία 10/10/2008, τα οποία όμως είχαν συνταχτεί μετά την απόφαση για την αναβολή του συμποσίου (13-15/2/2009) και εξοφληθεί με χορηγία της ΕΤΕ, τα δε υπόλοιπα παραστατικά αφορούσαν ενοίκια οικίας μέλους του ΔΣ της οργάνωσης, κοινόχρηστα και δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, μισθούς μελών της ΜΚΟ, έξοδα για την αγορά τροφίμων κ.λπ.».

1 εκατ. στον Μισισιπή
Σε άλλο σημείο της δικογραφίας γίνεται λόγος για το συμπόσιο «Ο Μέγας ποταμός Μισισιπής: Επαναφέροντας την ισορροπία», για το οποίο υποβλήθηκε από τη ΜΚΟ στις 26-3-2009 αίτημα συμμετοχής στο πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων της ΟΠΑΠ ΑΕ. «Ο ΚτΠ», αναφέρεται, «έλαβε στις 16/4/2009 1.000.000 ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε να δοθεί απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι η ενίσχυση μιας ΜΚΟ δεν θα εξέπιπτε φορολογικά από τα έσοδα της εταιρείας, εντέλει, δε, κατόπιν παρέμβασης καταβλήθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής… με αποτέλεσμα να επέλθει ζημία στην περιουσία του ΟΠΑΠ ύψους τουλάχιστον 465.602 λιρών Αγγλίας, η οποία αποτελεί το ποσόν το οποίο δεν διατέθηκε για τις ανάγκες του συμποσίου, αλλά παρέμεινε στον λογαριασμό του ΚτΠ, χωρίς την έγκριση ή την ενημέρωση του ανωτέρω χορηγού». Να σημειωθεί ότι στα εξωτικά συμπόσια της οργάνωσης έδιναν το «παρών» εστεμμένοι, ανώτατοι κληρικοί από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και πολιτικοί, όπως ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Αλ Γκορ ή ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κ.ά.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου