Ρεπορτάζ

Επαναφέρουν το θέμα με τις ζημιές από τα ελάφια οι αγρότες της Νότιας Ρόδου

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές της Νότιας Ρόδου και συγκεκριμένα  των πρώην δήμων Αταβύρου, Καμείρου και Λινδίων, όπου το τελευταίο διάστημα, λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού των ελαφιών, σημειώνονται μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
«Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τον Δήμο Ρόδου, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα κανένα μέτρο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ούτε δόθηκε κάποια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Γνωρίζουμε ότι γίνονται πολλές ζημιές και από τα αδέσποτα αιγοπρόβατα αλλά ειδικά το φαινόμενο με τα ελάφια, τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαννετίδης είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ασφαλείας ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αυτό, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Απολακκιά ευρεία σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδη, ο αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα κ. Γιώργος Πόκκιας, ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης και αγρότες της γύρω περιοχής, οι  οποίοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνεχείς ζημιές που σημειώνονται από τα ελάφια στις καλλιέργειες.
«Η Πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας. Οι παραστάσεις και οι διαμαρτυρίες που γίνονται, δεν έχουν ανταπόκριση. Καλούμε την κυβέρνηση και τους βουλευτές να ασχοληθούν με το θέμα. Το τελευταίο διάστημα κάθε είδος νησιωτικότητας έχει χαθεί –πέρα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, την αύξηση του ΦΠΑ, τα σκληρά φορολογικά μέτρα κατά των αγροτών. Έχουμε και αυτή την αδιαφορία από την Πολιτεία».
Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια αφορούν την σύλληψη μεγάλου μέρους ελαφιών και την διάθεσή τους σε άλλες Περιφέρεις ή σε άλλους Δήμους, ή στη συγκέντρωσή τους σε περιφραγμένο χώρο. Ο κ. Ζαννετίδης είπε ακόμη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί οδηγία από την Αποκεντρωμένη, ώστε να επιτραπεί το κυνήγι σε ελεγχόμενο βαθμό.
«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε σε όποια απόφαση λάβει η Πολιτεία εφόσον πρέπει να προστατευτούν αφενός, οι καλλιέργειες και αφετέρου το είδος του ελαφιού» είπε ο κ. Ζαννετίδης.
Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πάνω από 3.000 ελάφια ζουν στη Νότια Ρόδο ενώ οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι τεράστιες.
Ο κ. Ζαννετίδης ζήτησε από τους αγρότες να καλούν τις υπηρεσίες να διαπιστώνουν και να καταγράφουν τις ζημιές που υφίστανται από τα ελάφια: «Η νομοθεσία δεν προβλέπει την αποζημίωση στις καλλιέργειες από άγρια ζώα στην δική μας Περιφέρεια».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιτραπεί το κυνήγι, αντιπροσωπεία από την Ρόδο, προγραμματίζει να επισκεφθεί το αρμόδιο υπουργείο για να θέσει το θέμα.
Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση και να ληφθούν μέτρα ενώ δήλωσε πως η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε ό,τι χρειαστούν οι αγρότες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου