ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυτιλήνη… όπως Λαμπεντούζα-3000 μετανάστες σε ένα μήνα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Λαθρομετανάστες 2

Σε Λαμπε­ντούζα έχει μετα­τρα­πεί το τελευ­ταίο δεκα­ή­μερο η Μυτι­λήνη, σύμφωνα με περι­γρα­φές αξιω­μα­τι­κών του Λιμε­νι­κού που υπη­ρε­τούν στο νησί. Σε χθε­σι­νές δηλώ­σεις τους στην «Κ» απο­κά­λυ­ψαν ότι το τρι­ή­μερο από την Παρα­σκευή 27 Μαρτίου έως και την Κυριακή 29 Μαρτίου δια­σώ­θη­καν 620 αλλο­δα­ποί που μπήκαν παρά­τυπα στη χώρα, ενώ ανα­κοί­νωση της Ενωσης Προ­σω­πι­κού Λιμε­νι­κού Σώματος Λέσβου μιλά για πεντα­πλα­σια­σμό του αριθμού των παρά­τυ­πων μετα­να­στών που συνε­λή­φθη­σαν τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα πέρυσι. «Τον Μάρτιο του 2014 κατα­γρά­φη­καν 650 άτομα, φέτος έως 30 Μαρτίου είχαν κατα­γρα­φεί ήδη πάνω από 3.000» ανα­φέ­ρουν συν­δι­κα­λι­στές του Λιμε­νι­κού.

Μόλις χθες το πρωί εντο­πί­στη­καν και δια­σώ­θη­καν από την περιοχή Βατάχτι Πλω­μα­ρίου 38 παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες ανάμεσα στους οποίους 4 γυναί­κες και 3 παιδιά, ενώ σύμφωνα με κάποιες πλη­ρο­φο­ρίες ένα δεύτερο περι­στα­τικό κατε­γράφη στις τρεις χθες το μεση­μέρι στην περιοχή Κόρακας Λέσβου.

Ανδρες του Λιμε­νι­κού που υπη­ρε­τούν στο νησί απο­δί­δουν την πρω­το­φανή όξυνση του φαι­νο­μέ­νου στη δια­φαι­νό­μενη κυβερ­νη­τική πολι­τική στο θέμα δια­χεί­ρι­σης της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης. Λένε χαρα­κτη­ρι­στικά ότι στις μίνι συνε­ντεύ­ξεις (debriefing) μετά τη διάσωσή τους οι αλλο­δα­ποί ομο­λο­γούν στους Ελληνες αξιω­μα­τού­χους: «Ακού­σαμε ότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της και πλέον μπο­ρούμε να ταξι­δέ­ψουμε εύκολα στην Ευρώπη». Αλλη πηγή παρα­δέ­χε­ται εμμέσως ότι το προη­γού­μενο διά­στημα επι­χει­ρού­νταν ανα­σχέ­σεις της εισόδου δου­λε­μπο­ρι­κών σκαφών στα ελλη­νικά χωρικά ύδατα, πρα­κτική που έχει σήμερα εγκα­τα­λει­φθεί.

«Ορι­σμέ­νοι από τους εθε­λο­ντές που επέ­κρι­ναν στο παρελ­θόν τακτι­κές που ακο­λου­θούσε το Λιμε­νικό βρί­σκο­νται πλέον σε επι­τε­λι­κές θέσεις» σχο­λί­ασε στην «Κ» πηγή του Λιμε­νι­κού.

Πάντως, ανώτατο στέ­λε­χος του σώματος απέδωσε τις τελευ­ταίες εξε­λί­ξεις στη συριακή κρίση και προ­έ­βλεψε ότι οι συλ­λή­ψεις παρά­τυ­πων μετα­να­στών στα θαλάσ­σια σύνορα Ελλάδας – Τουρ­κίας θα ανέλ­θουν το 2015 τις 60.000 έναντι 40.000 πέρυσι. Η ίδια πηγή προ­σέ­θεσε ότι στα απέ­να­ντι τουρ­κικά παράλια παρα­μέ­νουν κατά πλη­ρο­φο­ρίες συγκε­ντρω­μέ­νοι 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που περι­μέ­νουν να μπουν παρά­τυπα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. «Αυτό που ζητάμε είναι οι επι­χει­ρη­σια­κοί πόροι του Λιμε­νι­κού να δια­τί­θε­νται στη φύλαξη των συνόρων και όχι στη δια­χεί­ριση των παρά­τυ­πων μετα­να­στών» δήλωσε.

Στο μεταξύ χθες, πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε σύσκεψη των αν. υπουρ­γών Ναυ­τι­λίας, Θόδωρου Δρίτσα, Μετα­νά­στευ­σης, Τασίας Χρι­στο­δου­λο­πού­λου και Προ­στα­σίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση καθώς και επι­χει­ρη­σια­κών παρα­γό­ντων με θέμα την αντι­με­τώ­πιση της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης. Απο­φα­σί­στηκε, μεταξύ άλλων, η συγκρό­τηση επι­τρο­πής που θα συνε­δριά­σει για πρώτη φορά την Παρα­σκευή με στόχο να κατα­στρώ­σει νέο εθνικό σχέδιο δράσης και να ανα­λά­βει πρω­το­βου­λίες αντι­με­τώ­πι­σης ενδε­χό­με­νης περαι­τέρω όξυνσης του φαι­νο­μέ­νου.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.