Προαπαιτούμενο η παραίτηση

Δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου ο Αντώνης Σαμαράς για την μεταβατική κυβέρνηση, την οποία έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ, αν ο πρωθυπουργός δεν έχει πρώτα υποβάλει την παραίτησή του, ξεκαθαρίζουν στη ΝΔ.
Ο Γιάννης Μιχελάκης επανέλαβε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας πως προαπαιτούμενο είναι η παραίτηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.
«Εμείς έχουμε πει να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση με δύο αποστολές: να περάσει η δανειακή σύμβαση και να εκταμιευθεί η 6η δόση. Αμέσως μετά πρέπει να πάμε σε εκλογές. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκεί το θέμα του πώς ρυθμίζονται τα της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδώ μιλάμε για προσωρινή κυβέρνηση χωρίς πολιτικά στελέχη» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν θέλησε να σχολιάσει την κίνηση πέντε στελεχών του κόμματος να ξεκινήσουν συζητήσεις με συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
¶λλο η δανειακή σύμβαση
και άλλο το Μνημόνιο
Την ανάγκη η διαπραγμάτευση που θα πρέπει να γίνει για τις οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο μέλλον, να πραγματοποιηθεί από μια νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από εκλογές και η οποία θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές ανάκαμψης και όχι πολιτικές μεγαλύτερης ύφεσης, επισήμανε για ακόμη μια φορά η ΝΔ.
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του κόμματος ξεκαθάρισε πως αυτή η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει ούτε από τον κ. Παπανδρέου, ούτε μαζί με τον κ. Παπανδρέου.
Στη ΝΔ επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση και στην κοινωνία και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ενώ επισημαίνουν πως πλέον είναι αφερέγγυος και στους ξένους μετά τους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς του στο θέμα του δημοψηφίσματος.
«Δεν τον πιστεύει και δεν τον εμπιστεύεται κανένας πια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Στη ΝΔ επαναλαμβάνουν τη θέση του κόμματος πως η δανειακή σύμβαση, το πλαίσιο δηλαδή της οποίας διαμορφώθηκε στη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, είναι αναπόφευκτη και θα πρέπει να ψηφιστεί, ξεκαθαρίζει όμως πως δεν ισχύει το ίδιο και για τις όποιες οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο μέλλον.
Απόσυρση δημοψηφίσματος
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στη ΝΔ από το γεγονός ότι τελικά το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί μετά τις πιέσεις, όπως λένε, και την ξεκάθαρη θέση που πήρε ο κ. Σαμαράς.
Υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τονίσει ότι «η ΝΔ θα αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς, δηλαδή την πιο εκβιαστική, αλλά και επικίνδυνη απόπειρα του κ. Παπανδρέου», ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για μια απόπειρα από την πλευρά του πρωθυπουργού, η οποία έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον και τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μείωση εσόδων
Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής επαναλαμβάνει η ΝΔ, επισημαίνοντας τη νέα κατάρρευση των εσόδων παρά την υλοποίηση και των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,4% το πρώτο δεκάμηνο του έτους και μάλιστα τον Οκτώβριο παρουσίασαν μείωση κατά 7% από τον περασμένο αντίστοιχο μήνα.
«Επιβεβαιώνεται συνεχώς η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για την οποία μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Βουλή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Επιθυμεί λύση
στην ελληνική κρίση
Έπαινοι Ομπάμα για
την στάση Σαμαρά!
Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διαρθρωτικές αλλαγές και αυτό μου δίνει θάρρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε ο πρόέδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της συνόδου του G20.
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκε το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Τα γεγονότα στην Ελλάδα αποδεικνύουν την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει άμεσα» τόνισε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι και η αμερικανική οικονομία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα και χαιρέτισε την πρόθεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει το νέο πακέτο που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατανοούν την ανάγκη «ριζικών αλλαγών» στον τρόπο λήψης αποφάσεων, έσπευσε όμως να προειδοποιήσει ότι ο δρόμος των αλλαγών θα είναι μακρύς.
Ανοίγει τα χαρτιά του
Με αποχώρηση προειδοποιεί ο Ανδρ.Λοβέρδος, αν δεν προχωρήσει η κυβέρνηση συνεργασίας
«Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν έχω θέση στις πολιτικές διεργασίες» δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανοίγοντας τα χαρτιά του εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή.
Ολόκληρη η επιστολή:
«Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησα από τη Βουλή ως Υπουργός Υγείας στήριξη της πρότασης του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς την Κυβέρνηση. Την προηγούμενη μέρα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχα υποστηρίξει με ένταση ότι το δημοψήφισμα με θέμα σχετικό τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν, ή θα ερμηνευόταν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, ως αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ως αμφισβήτηση του ευρώ.
» Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού άκουσα την εισήγηση του Πρωθυπουργού με βάση την οποία: α) αποσύρουμε τα περί δημοψηφίσματος, β) δρομολογούμε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και γ) ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην μείνει η χώρα με τα καυτά προβλήματά της για κάποιο χρόνο χωρίς κυβέρνηση και για να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε χαοτική πολιτική κρίση.
» Ακούγοντας τον πρωθυπουργό, τοποθετήθηκα, συμφωνώντας με την εισήγηση του προσθέτοντας, μεταξύ πολλών άλλων, πως η αναζήτηση συναινετικής πολιτικής λύσης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και αμέσως μετά από αυτή οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν άμεσα και θα είναι αποτελεσματικές. Δεν νοείται είπα να θεωρηθεί πως υποκλέπτουμε την ψήφο της Βουλής για να γαντζωθούμε στις καρέκλες μας. Δηλαδή, είπα, δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως Κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί.
» Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου ότι η λάθος πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα έφερε την Ελλάδα στη θέση να της υπαγορευθεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ερώτημα του, αλλά και η συσχέτιση της απάντησης του λαού με την πτώχευση της χώρας. Δεν υπάρχουν λόγια για να αξιολογηθεί η περίσταση αυτή.
» Επειδή ανάμεσα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια μεσολάβησε η συνεδρίαση της ΚΟ, στην οποία τίποτα σχετικό δεν αναφέρθηκε και ανησυχώντας για τις εξελίξεις που δεν σχετίζονται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά που αφορούν την ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ευρώ, συμπληρώνω το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στο οποίο προφανώς και εμμένω με τη δήλωσή μου πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές.

» Ως γνωστόν σύμφωνα με το Σύνταγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή ακυρωτικές αιρέσεις. Προφανώς και δεν θέτω προϋποθέσεις ως προς την ψήφο μου κάνω, όμως, γνωστό το πολιτικό σκεπτικό με βάση το οποίο λειτουργώ.»