“Πάτησε τη σκανδάλη” ο Πρωθυπουργός

Την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε χθες από το ακριτικό Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε. Εχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. ¶λλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα» δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για ακατανόητα λάθη και εγκληματικές επιλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά είπε τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009 «θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ολοι μας κληρονομήσαμε -η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός- ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί».
«Ελπίζαμε ότι η απόφαση θα αρκούσε και θα συνέτιζε τις αγορές, όμως οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Και σήμερα η κατάσταση απειλεί να αποδομήσει όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Δεν θα το επιτρέψουμε».
Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, «μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Ομως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».
Οπως τόνισε «μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας» αναφέροντας ότι «ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες».
Καταλήγοντας διατύπωσε την απόλυτη βεβαιότητά του «ότι θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Ελληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό».
«Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους» κατέληξε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος, όπως είπε, ότι θα τα καταφέρουμε.
“ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ”
Η επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ έμοιαζε περισσότερο με πολεμικό ανακοινωθέν παρά με μια απλή ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός, με φόντο το πανέμορφο τοπίο του ακριτικού Καστελόριζου, τα γραφικά νησιώτικα σπιτάκια και τα καταγάλανα νερά, απλώς πάτησε τη σκανδάλη από το πιστόλι που ο ίδιος πολλάκις είχε επικαλεστεί, το πιστόλι άμυνας κατά των κερδοσκόπων.
Η κυβέρνηση “κλείδωσε” την απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό, καθώς οι πιέσεις από το διεθνή οικονομικό και πολιτικό παράγοντα ήταν επί σειρά ημερών ασφυκτικές, σε σημείο να μοιάζουν θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης που έβλεπε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας να είναι δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί.
Το μόνο ανοιχτό ζήτημα ήταν το πρόσωπο που θα ανακοινώσει την καθ’ όλα ιστορική απόφαση που αλλάζει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο και μόνο οι “φήμες” για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ ανέστρεψαν το οικονομικό κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που από το πρωινό βύθισμα ανέκαμψε εντυπωσιακά και στις 12 εκινείτο πάνω από το 4%, προεξοφλώντας τη “νέα εποχή” για την Ελλάδα.
Αρχικά, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν από την Ουάσιγκτον εκτίμησε ότι ώρα με την ώρα αυξάνονται οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας. Απλώς σημείωνε ότι είναι καθαρά απόφαση της Ελλάδας να πατήσει το κουμπί της ενεργοποίησης του μηχανισμού.
Ακολούθησε η δημοσιοποίηση του πακέτου προτάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, οι διεθνείς αγορές έλαβαν το μήνυμα για την τελική απόφαση της Αθήνας και έριξαν κατάτι τα spread. Ηταν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν ήταν πλέον ante portas, αλλά είχε περάσει την κερκόπορτα της ελληνικής οικονομίας
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών κλείδωσαν τον μηχανισμό, παρότι φαίνεται ότι όλοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στις προτάσεις και στα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν ανακοινώσει δημόσια την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε τον πρωθυπουργό μετά τη δήλωσή του και είχε μαζί του επικοινωνία 20 λεπτών και ενόσω ο ίδιος βρισκόταν σε σύσκεψη για τα προβλήματα του Καστελόριζου, στην οποία συμμετείχαν και τοπικοί φορείς.
Επιπλέον, το πρωί ο κ.Παπανδρέου δέχτηκε μήνυμα από τον Ισπανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Κατά πληροφορίες, μέσα στην ημέρα προγραμματίζονται τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η απόφαση ελήφθη, κατά πληροφορίες, αργά το βράδυ της Πέμπτης και αφού ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανταλλάξει απόψεις με τους υπουργούς στην πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που συνεκλήθη το μεσημέρι.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο, την άμεση προσφυγή πρότεινε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ενώ άλλοι υπουργοί, μεταξύ τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, υποστήριξαν ότι η χώρα δεν πρέπει να βιαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Η αναγγελία προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε μια ημέρα πριν από τη συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινικ Στρος-Καν, στην Ουάσινγκτον, και ενώ βρίσκεται στη χώρα μας μεικτό κλιμάκιο τεχνοκρατών του Ταμείου και κοινοτικών για διαβουλεύσεις και ελέγχους.
Σαμαράς: «Συνέβη τελικά
εκείνο που δεν έπρεπε»
Σε έλλειψη σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης απέδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Επανέλαβε επίσης ότι ο ίδιος είχε το “θάρρος” να μιλήσει εξ αρχής για τις ευθύνες της ΝΔ, αλλά την κρίση του δανεισμού την χαρακτήρισε «αποκλειστικό “κατόρθωμα” του ΠΑΣΟΚ…».
«Αιφνιδιασμένος και χωρίς κανένα Σχέδιο για το αύριο, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του “κατόρθωμα”, που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός «ούτε κατάλαβε γιατί οι αγορές “δεν ανταποκρίθηκαν” όλο το τελευταίο τετράμηνο», γεγονός το οποίο απέδωσε στην έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς την κυβέρνηση, όπως και «στις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδη διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της».
Το χειρότερο κατά τον κ. Σαμαρά είναι ότι «ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον μας απολύτως απαισιόδοξα, μιλώντας για νέες “Οδύσσειες”, που ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν».
Πρόσθεσε πάντως ότι η ΝΔ θα προτείνει λύσεις και πολιτικές «που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δ.Ν.Τ.» και ότι η χώρα μας «έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους, να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις».
KKE: Κλιμάκωση του πολέμου
των μονοπωλίων κατά του λαού
Δριμεία επίθεση σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ εξαπέλυσε το ΚΚΕ καλώντας το λαό σε συστράτευση με το ΚΚΕ «για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».
Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστήριξε πως η απόφαση προσφυγής «αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού».
ΛΑΟΣ: «Ομολόγησε την ήττα
της Ελλάδος αλλά και
τη δική του»
«O Πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο -γιατί άραγε από εκεί;-ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος αλλά και την δική του, στη μάχη με την οικονομική κρίση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρης και σύστησε αυτοσυγκράτηση προς κάθε κατεύθυνση.
«Οι εξαλλότητες σε λόγια ή πράξεις τώρα θα ζημιώσουν επιπλέον τον τόπο», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου. Ομολογούμε ότι ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο, την ημέρα της εορτής του».
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σαν «εκτροπή που αφορά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα» κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει για δανειοδότηση στο ΔΝΤ, μέσω του κοινού μηχανισμού με την ΕΕ, θέλοντας να προσδώσει βαρύτητα στην πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που όμως συναντά σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις στο εσωτερικό του σχήματος.
Στο ίδιο πνεύμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, κατήγγειλε ότι «η χώρα έχει ξεπέσει σε μία αποικία, σε μία μπανανία και ένα προτεκτοράτο, τελεί υπό ιδιόμορφη οικονομική κατοχή». Ο ίδιος ζήτησε χτες ξανά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, προβάλλοντας την πρόταση αυτή σαν «μία κίνηση που ανοίγει καινούριους δρόμους και καινούριες προοπτικές, μία κίνηση αντίστασης αλλά και εναλλακτικής πρότασης, ανοίγει μία ρεαλιστική προοπτική και για τους πιστωτές».
Νέες κινητοποιήσεις
προανήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ
Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν η ΑΔΕΔΥ και η ΠΑΜΕ στο διάγγελμα του πρωθυπουργού για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Μάλιστα, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Αναγκαίο κακό» χαρακτηρίζει την προσφυγή στο μηχανισμό η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει το βάρος να μετακινηθεί στις πλάτες των εργαζομένων.

Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την προσφυγή
της Ελλάδας στον μηχανισμό

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το ακριτικό Καστελόριζο σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει επίσημα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης επικράτησε στον διεθνή Τύπο.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε «έτοιμη να δράσει άμεσα» υπέρ της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επιδεικνύει την αλληλεγγύη της από καθήκον και «για το εθνικό της συμφέρον», σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Οφερ αναφορικά με την προσφυγή της Αθήνας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Γερμανίας στο αίτημα της Ελλάδας το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακόμα υποθετικό, ο Οφερ δήλωσε ότι «εάν συμβεί αυτό, η γερμανική κυβέρνηση θα είναι άμεσα έτοιμη για δράση».
Ο εκπρόσωπος πάντως υπενθύμισε τα ενδιάμεσα στάδια που απαιτούνται για την καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα, όπως μία εξέταση της κατάστασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαπίστωση απουσίας εναλλακτικών λύσεων και μία ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε, από την πλευρά του, ότι θα ανταποκριθεί “γρήγορα” στο αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. «Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα», αναφέρει ο Στρος-Καν σε ανακοίνωσή του.
«Λάβαμε το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Συνεργαστήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και πολλές εβδομάδες γι’ αυτή την τεχνική βοήθεια και έχουμε εδώ και μερικές ημέρες αποστείλει επί τόπου ένα κλιμάκιο που συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση», προστίθεται ακόμα στην ανακοίνωση.
Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg έχει και αυτό ως πρώτη είδηση τις εξελίξεις στη χώρα μας και τίτλο: «Η Ελλάδα ζητάει τη διάσωση από ΕΕ-ΔΝΤ στο μεγαλύτερο τεστ για το ευρώ».
Το βρετανικό BBC τονίζει ότι η ανακοίνωση για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης έγινε μια ημέρα μετά την δημοσίευση από την Eurostat των νέων, αναθεωρημένων στοιχείων για το μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τα οποία τα πρώτα ανέρχονται κατά το 2009 στο ύψος του -13.6% του ΑΕΠ.
Την ίδια επισήμανση κάνει και η γαλλική εφημερίδα Le Monde στην ιστοσελίδα της, η οποία τονίζει επίσης ιδιαίτερα τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι “εθνική ανάγκη”.
Η ιταλική La Repubblica αναφέρει στον τίτλο του σχετικού άρθρου ότι η “Ελλάδα υπό πίεση ζητά το δάνειο”.
Αναλυτές: Ναι μεν, αλλά…
Επιφυλακτικοί παραμένουν οι αναλυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ακόμη και μετά το επίσημο αίτημα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
Με δηλώσεις του στο Reuters ο Πίτερ Τσάτγουέλ από την Credit Agricole εκτιμά ότι «στην πραγματικότητα δεν γίνεται ουσιαστική πρόοδος ως προς την επίλυση του προβλήματος πρέπει να ξέρουμε το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα και πότε θα το δανειστεί, επομένως η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις έως την επίσημη ανακοίνωση».
Η Τζιάντα Τζιάνι, οικονομολόγος στη Citigroup, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού «μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στο πολύ άμεσο μέλλον αλλά νομίζω ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το είδος των όρων που θα επιβάλει το ΔΝΤ και πότε θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χώρες. Νομίζω ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά».
Ο Μπεν Μέι, αναλυτής στην Capital Economics δήλωσε: «Σίγουρα δεν πρόκειται για έκπληξη. Εδώ και λίγο καιρό νιώθαμε ότι ήταν αναπόφευκτο και ότι θα το ζητούσαν αργά ή γρήγορα. Με την πίεση που άσκησαν τις τελευταίες ημέρες οι αγορές, ήταν πραγματικά αναπόφευκτο. Οι αποδόσεις έχουν πέσει λίγο, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, κάτι που ίσως υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν η βοήθεια μπορεί να αντληθεί αρκετά γρήγορα. Αλλά φαντάζομαι ότι θα βρεθεί μια λύση. Είμαι σίγουρος ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί γρήγορα στην Ελλάδα. Αυτό οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι η κρίση έληξε, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Ακόμα υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και της απώλειας της ανταγωνιστικότητας».
«”Το πακέτο στήριξης” θα ευνοήσει ενδεχομένως το κλίμα στην αγορά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες που έχουν ανακύψει σχετικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ?ένα ενδεχόμενο που συζητείται τελευταία στις αγορές. Στο τέλος της ημέρας, όμως, θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να δώσει λύσει στα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης», σχολιάζει ο Γκέρχαρντ Σβάρτς, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Στρατηγικής Μετοχών της Unicredit.
Ο Sean Maloney της Nomura δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι έχουμε βγει ακόμη από το δάσος γιατί υπάρχει ακόμη μια αμφιβολία για το ύψους του πακέτου, καθώς και τους όρους που θα το ακολουθούν. Πιστεύω ότι η αντίδραση που είδαμε μέχρι τώρα είναι κατανοητή ωστόσο το αν θα κρατήσει είναι άλλο θέμα».
Εξάλλου η Aline Schuiling της Fortis Bank είπε: «Είναι μια καλή κίνηση καθώς υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα. Είχε γίνει προφανές ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν τον μηχανισμό και δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της. Το ρίσκο της χρεοκοπίας μειώνεται δραματικά και έχει νόημα η επιστροφή των spreads και των CDS σε χαμηλότερα επίπεδα. Θα πρέπει να δούμε ακόμη τους όρους του δανείου, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο δανεισμός θα εγκριθεί».
Εκτακτο συνέδριο ζητάει
ο Παναγιωτακόπουλος
Επιστολή στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της “Αριστερής Πρωτοβουλίας” Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας την προκήρυξη συνεδρίου του κινήματος με στόχο την αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του Κινήματος, η οποία θεωρεί ότι θολώνει από το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τάσσεται κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ και αντιπροτείνει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στη λαϊκή εντολή που έλαβε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος τονίζει ότι αυτή δεν δόθηκε για να την καταχραστούν «οι ακραία νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες σου» τους οποίους κατηγορεί ότι διασύρουν τη χώρα.
Αναφέρει ακόμα ότι οι συγκεκριμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού γεννήθηκαν στη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετούν, παγιδεύουν την πατρίδα σε μηχανισμούς που κερδοσκοπούν ασύστολα από τα αδιέξοδα της χώρας και «είτε είναι ανίκανοι είτε είναι έμμισθοι υπάλληλοί τους».
Στο Καστελόριζο
Μαζί με πλειάδα υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησής του επισκέφθηκε χθες το πρωί το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου.
Μάλιστά μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, μετά την άφιξη του στο λιμάνι του νησιού για την προσφυγή της χώρας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καστελορίζου. Ακολούθησε σύσκεψη παρουσία όλου του υπουργικού κλιμακίου και του δημοτικού συμβουλίου του νησιού του νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και του Περιφερειάρχη Βασίλη Μπρακουμάτσου. Ωστόσο δεν επετράπη στις κάμερες των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών να καταγράψουν τις ανακοινώσεις που ξεκίνησε να κάνει η υφυπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη. Τις εικόνες κατέγραψε μόνο η κρατική τηλεόραση.
Πριν απο την επίσκεψή του στο Δημαρχείο ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου για να προσκυνήσει και να ανάψει ένα κεράκι αφού χθες ήταν και η ονομαστική του εορτή. Ο ιερέας του ναού, του χάρισε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
Τον πρωθυπουργό της χώρας συνόδευσαν στο Καστελόριζο ο υπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος οι υφυπουργοί Εσωτερικών Γ. Ντόλιος Περιβάλλοντος Θανος Μωραΐτης Υποδομών Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Μαγκριώτης Οικονομικών Λούκα Κατσέλη και Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας. Στο Καστελόριζο μετέβη και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξινίδης.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αργά προχθές τη νύχτα, ο Πρωθυπουργός σήμερα στις 10.30 θα επισκεφθεί την Κρεμαστή και την Βιβλιοθήκη, όπου θα απευθύνει και χαιρετισμό, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους υπουργούς που τον συνοδεύουν, τους βουλευτές του νομού, του Περιφερειάρχη, τον νομάρχη, αυτοδιοικητικούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταλύσει στο ξενοδοχείο «Aldemar» του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ν. Αγγελόπουλου.