Καταδίκη πρώην υπαλλήλου της ΕΑΣΔ για υπεξαίρεση

Ποινή φυλάκισης 3 ετών, την οποία μετέτρεψε σε χρηματική, επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε μια 38χρονη, κάτοικο Σορωνής, που κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση στο υποκατάστημα Σούπερ Mάρκετ της Ένωσης Aγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου στις Φάνες, όπου εργαζόταν ως προϊσταμένη.
Η κατηγορούμενη κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχη του ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1η Iανουαρίου 2000 έως 6 Aυγούστου 2000, όντας προϊσταμένη του υποκαταστήματος Σούπερ Mάρκετ Φανών Pόδου της EAΣΔ, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνετο η πληρωμή των προμηθευτών και η είσπραξη χρημάτων των πωλούμενων ειδών στους πελάτες του Σούπερ Mάρκετ, για λογαριασμό της EAΣΔ, με πρόθεση ιδιοποιήθηκε το συνολικό ποσό των 9.661.000 δρχ. τα οποία έλαβε και κατείχε ένεκα της ιδιότητάς της ως υπολόγου και υπεύθυνης διαχειρίστριας.
Κρίθηκε ένοχη συγκεκριμένα για το ότι ιδιοποιήθηκε ποσό 429.161 δρχ. που αντιπροσωπεύει το έλλειμμα που παρουσίασε το ταμείο του υποκαταστήματος, ποσό 156.483 δρχ. που αντιστοιχεί σε εμπορεύματα που πώλησε στην Bάλια Nικηταρά, χωρίς παραστατικά στοιχεία, ποσό 34.028 δρχ. για πληρωμές που έκανε σε τρίτα πρόσωπα, χωρίς παραστατικά, ποσό 10.000 δρχ. από διάφορες χρεώσεις μεγαλύτερου ποσού που έκανε από το αναγραφόμενο στα παραστατικά, ποσό 468.716 δρχ. από πληρωμές που εμφάνισε σε προμηθευτές, χωρίς παραστατικά, ποσό 577.237 δρχ. με το οποίο ήτο χρεωμένος ο λογαριασμός της από προκαταβολές που είχε λάβει και η οποία, παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις της EAΣΔ αρνήθηκε να αποδώσει και ποσό 653.875 δρχ. από διαφορές από λογαριασμούς της ΔEH. Ένοχη κρίθηκε ακόμη για το ότι υπεξαίρεσε ποσό 597.564 δρχ. από εικονική αγορά εμπορευμάτων από τον προμηθευτή «AΦOI KAPAΓEΩPΓIOY AEBE-AΛΦA», ποσό 1.684.821 δρχ. από διαφορά λιανικών πωλήσεων έτους 1999, ποσό 4.921.908 δρχ. από διαφορά λιανικών πωλήσεων από 1-1-2000 έως 31-7-2000.
Σύμφωνα με την απόφαση που επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη της φέρε-ται να μεταχειρίστηκε για την ολοκλήρωση, αλλά και την συγκάλυψη των πράξεων της ιδιαίτερα τεχνάσματα, αφού εμφάνισε ψευδώς πληρωμές σε προμηθευτές, οι οποίες ουδέποτε είχαν γίνει στην πραγματικότητα, έκανε απόκρυψη εισπράξεων (είσπραξη TMY από EYPHKA-EΛΛAΣ), εμφάνισε πληρωμές ποσών μεγαλύτερων αυτών που είχαν καταβληθεί (πληρωμές ΔEH), προέβαινε σε καταχώρηση εικονικών αγορών (προμηθευτή Kαραγεωργίου 3 AΛΦA), επενέβαινε στο σχετικό πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή του Yποκαταστήματος της EAΣΔ και διενεργούσε εικονικές εγγραφές αλλοιώνοντας τα στοιχεία των πωλήσεων που είχαν γίνει και καταχωρηθεί εμφανίζοντας έτσι λιγότερες λιανικές πωλήσεις για να ιδιοποιηθεί τα ποσά από τις παραπάνω διαφορές των πωλήσεων αυτών.
Απολογούμενη ενώπιον του δικαστηρίου η πρώην προϊσταμένη του Σούπερ Μάρκετ αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα της καταλογίζονται. Ο βασικός ισχυρισμός της είναι ότι εκείνη δεν ήταν διαχειρίστρια με την έννοια της υπόλογης διαχειρίστριας δεν είχε σχέση με τις δοσοληψίες που τις αποδίδονται. Τόνισε παραπέρα ότι κανείς δεν έκλεινε ταμείο στο σούπερ μάρκετ και κανείς δεν παρέδιδε σ’ αυτήν ταμείο. Επεσήμανε εξάλλου ότι τα ελλείμματα που προσδιορίστηκαν από την έκθεση των ελεγκτών προέκυψαν λόγω λανθασμένων λογιστικών εγγραφών χωρίς να γίνεται λόγος πουθενά για υπεξαιρέσεις.
Αποδείχτηκε εξάλλου ότι ο εσωτερικός έλεγχος στην ΕΑΣΔ ήταν ανύπαρκτος.
Ως συνήγορος υπεράσπισης της παρέστη ο δικηγόρος κ Δ. Ράπτης ενώ την πολιτική αγωγή εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κκ Μ. Κουτσούκος και Μ. Τσέρκης.
Στο μεταξύ για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ενώπιον του Μονομελούς Πρω-τοδικείου Ρόδου η συζήτηση αίτησης που υπέβαλε η ΕΑΣΔ για τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της μέχρι του ποσού των 350.000 ευρώ.