Η κ. Μίκα Ιατρίδη θα είναι υποψήφια περιφερειάρχης!

Κρίσιμο σε εξελίξεις και πλούσιο σε επαφές και διαπραγματεύσεις θα είναι το διάστημα μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2014 για τη Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μίκα Ιατρίδη, που εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο και να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της!
Η κ. Ιατρίδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους.
Την 8η Ιανουαρίου 2014 η κ. Ιατρίδη και ο πατέρας της κ. Γιάννης Ιατρίδης, πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, θα έχουν επαφές επί του προκειμένου στην Αθήνα, ενώ την 10η και 11η Ιανουαρίου θα μετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αφού ενημερωθεί για τις προθέσεις τους ο πρόεδρος του κόμματος κ. Πάνος Καμμένος και γίνει μια συνολική θεώρηση των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων, θα ανακοινώσουν μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2014, εάν τελικώς θα μεταπηδήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού η Δωδεκανήσια Βουλευτής.
Η κ. Ιατρίδη, που δήλωνε δημόσια και μάλιστα κατηγορηματικά ότι δεν την ενδιέφερε η τοπική αυτοδιοίκηση, μετά από ώριμη σκέψη και συζητήσεις με άτομα του περιβάλλοντός της, αποφάσισε να εξετάσει το ενδεχόμενο με δεδομένο μάλιστα ότι θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι μετά τον Μάιο του 2014 θα στηθούν τριπλές κάλπες στη χώρα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που εξετάζεται θέλει την κ. Ιατρίδη να κατέρχεται στις εκλογές ως ανεξάρτητη υποψήφια, έχοντας και την στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σε σημείο-κλειδί στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών αναδεικνύεται πάντως ο Απρίλιος, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους δανειστές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μια συζήτηση που τελικά -λόγω των ευρωεκλογών και παρόλο που η Αθήνα την επεδίωκε για μετά τις γερμανικές εκλογές- θα ολοκληρωθεί τα τέλη του φθινοπώρου.
Η κυβέρνηση, αναλόγως και του πολιτικού κλίματος που θα έχει δημιουργηθεί έως τότε, θα εξετάσει στα σοβαρά τα σενάρια των τριπλών εκλογών τον Μάιο ή, έστω, της ταυτόχρονης διεξαγωγής βουλευτικών και ευρωεκλογών και μετάθεσης των εκλογών για την Περιφέρεια το φθινόπωρο.
Πολλά κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, άλλωστε, εκτιμούν πως αν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη, θα δημιουργηθεί νέο πολιτικό τοπίο και θα τίθεται επιτακτικά θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, χωρίς η ίδια να διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, γι’ αυτό και εισηγούνται τριπλές εκλογές.
Πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές, εγγυημένη έξοδος στις αγορές για ομόλογα πενταετούς διάρκειας, ενώ θα τεθεί και το δίλημμα ποιος είναι προτιμότερος να διαπραγματευτεί, ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Αντώνης Σαμαράς.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει και plan b για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στα τέλη του 2014 – αρχές του 2015, με στόχο την εκμετάλλευση δυο γεγονότων:
Πρώτον, τη θεωρούμενη ως βέβαιη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την εθνική δέσμευση -και άρα και την υπογραφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- που θα ζητήσουν οι δανειστές στη συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Και δεύτερον, στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει σε κοινό πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ακόμα και αν το πρόσωπο αυτό προέρχεται από τον χώρο της αντιμνημονιακής αριστεράς.
Σε ένα τέτοιο κλίμα και με δεδομένη την πόλωση, εκτιμούν ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ότι μπορεί να ανακοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον η Κουμουνδούρου να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι αναστρέψιμες.
Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, αναμένεται να επιχειρήσει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με διεμβολισμό των ΑΝ.ΕΛ. και άλλων δυνάμεων, λίγο πριν από τις κάλπες, εφόσον βεβαίως φτάσει σε αυτές, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Σε κάθε περίπτωση εντός του Φεβρουαρίου, και αναλόγως με το πολιτικό κλίμα, που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε, ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να επιλέξει κατά πόσον είναι πολιτικά συμφέρον να επιστρατεύσει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού με τη διεξαγωγή τριπλής κάλπης τον Μάιο ή να παραμείνει προσηλωμένος στην εξάντληση της 4ετίας, όπως έχει αρχικώς συμφωνήσει με τον κυβερνητικό του εταίρο, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα για τον κυβερνητικό συνασπισμό, η ρευστότητα στο εσωκομματικό σκηνικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές με απώτατο χρονικό όριο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένεται να βαρύνουν στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.