Φοροαπάτη «Μαμούθ» από την κατασκευαστική ΕΑΧ!

Φορολογικές παραβάσεις μεγέθους και πρόστιμα «μαμούθ» επέβαλαν με εκθέσεις ελέγχου που τοιχοκόλλησαν δημοσίως, μόλις πρόσφατα, επιθεωρητές της ΔΟΥ Ρόδου στην εταιρεία Κατασκευαστική ΕΑΧ συμφερόντων του καταζητούμενου πρώην Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Αιολικό Πάρκο Ρόδου κ Μ. Χατζησάββα.
Η συγκεκριμένη εταιρεία «φάντασμα» όπως προκύπτει από τα διαλαμβανόμενα στον έλεγχο είχε γραφείο στον Έμπωνα, καταχώρησε στις ελεγχόμενες χρήσεις πλήθος εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και παρότι η μόνη δραστηριότητα της ήταν η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου της Ρόδου, με συμφωνία που δεν έχει καταχωρηθεί και προσκομιστεί στη ΔΟΥ, ούτε μεταξύ των δύο εταιρειών ούτε με υπερεργολάβους, διαπιστώνεται ότι καταχωρούσε στα βιβλία της και τιμολόγια πολυτελούς ζωής που διήγαγε ο καταζητούμενος…
Στην έκθεση ελέγχου της ΔΟΥ Ρόδου για τυχόν παραβάσεις του άρθρου 6 του Ν. 2523/1997 της Κατασκευαστικής ΕΑΧ, με έδρα την Έμπωνα του Δήμου Αταβύρου για τα οικονομικά έτη 2003 έως 2007 διαπιστώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι διηρημένο σε 2000 μετοχές εκ των οποίων οι 100 ανήκουν στον κ Μανώλη Χατζησάββα και οι λοιπές στη σύζυγο του Πια Ντραμσγκαρντ, υπήκοο Δανίας.
Οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι δεν έχει υποβληθεί στη ΔΟΥ κανένας ισολογισμός της εταιρείας και καμία δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Με την δήλωση έναρξης της επιχείρησης στο τμήμα μητρώου της ΔΟΥ είχε δηλωθεί ως διευθύνων σύμβουλος της ελεγχόμενης ο κ Χατζησάββας. Σύμφωνα με το καταστατικό αντιπρόεδρος της εταιρείας ήταν ο κ Β. Χατζησάββας και μέλος ο κ Γ. Καραγιάννης.
Του ελέγχου της ΔΟΥ προηγήθηκε έλεγχος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων που κατάσχεσε βιβλία της επιχείρησης από τον έλεγχο των οποίων αλλά και από διαπιστωμένες παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων διαπιστώθηκε ότι είχαν καταχωρηθεί σε αυτά εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία και συγκεκριμένα τρία τιμολόγια της εταιρείας Apple Lite Hellas AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, 11 φορτωτικές της εταιρείας Σταματιάδης Κειμ. Απόστολος που εδρεύει στον Πειραιά, ένα ΤΔΑ της εταιρείας Αράπης Μεν. Δημήτριος που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής, τρία τιμολόγια της εταιρείας Χούλλης Σταύρος Πανταζής που εδρεύει στη Ρόδο, 4 τιμολόγια της εταιρείας Χατζηαντωνίου Παναγιώτα που εδρεύει στον Πειραιά και 9 τιμολόγια παροχής υπηρεσίας της εταιρείας Χριστοφόρου Ανδρέας που εδρεύει ομοίως στον Πειραιά.
Οι ελεγκτές αναφέρουν στο πόρισμα τους ότι όλες οι επιχειρήσεις που φέρονται ως εκδότες των παραπάνω στοιχείων εκτός αυτής του Χούλλη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και μοναδικός σκοπός σύστασης τους ήταν η διάθεση – εμπορία των φορολογικών στοιχείων τους!.
Καμία εξάλλου δεν βρέθηκε να λειτουργεί εκτός αυτής του Χούλλη και καμία δεν έχει υποβάλει ποτέ δηλώσεις ΦΠΑ ή εισοδήματος.
Όλα τα φορολογικά στοιχεία αυτά αν και είναι σημαντικής αξίας είναι εξοφλημένα με μετρητά.
Όλα τα ΤΠΥ εκδόσεως Χριστοφόρου Ανδρέα και ακόμη ένα εκδόσεως Apple Lite Hellas είναι και πλαστά, δηλαδή δεν έχουν θεωρηθεί νόμιμα.
Η καθαρή αξία των εικονικών και πλαστών τιμολογίων ανέρχεται στο ποσό των 1.263.383,74 ευρώ και ο ΦΠΑ σε 164.532,31 ευρώ.
Οι επιθεωρητές της ΔΟΥ εκτιμούν στο ίδιο πόρισμα ότι η λήψη και καταχώρηση των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων στα τηρούμενα βιβλία της Κατασκευαστικής ΕΑΧ είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθούν οι λογαριασμοί εξόδων με ποσό 66.900.000 δρχ και να μειωθεί το ποσό προς απόδοση ΦΠΑ κατά 8.697.000 δρχ κατά το διαχειριστικό έτος 2001. Επιπλέον είχαν ως αποτέλεσμα να διογκωθούν οι λογαριασμοί εξόδων με ποσό 1.067.052,12 ευρώ και να μειωθεί το ποσό προς απόδοση ΦΠΑ κατά 139.009,02 κατά το διαχειριστικό έτος 2002.
Οι επιθεωρητές με βάση τις ως άνω διαπιστώσεις τους επιβάλλουν πρόστιμα στην εταιρεία και τους εκπροσώπους της για το 2001 ύψους 76.569,33 ευρώ, και για το 2002, 417.027,84 ευρώ.
Από τον έλεγχο στη φορολογία εισοδήματος οι επιθεωρητές διαπίστωσαν για την ίδια περίοδο ότι η επιχείρηση είχε ενοικιάσει ένα γραφείο στον Έμπωνα και δεν απασχόλησε ποτέ προσωπικό. Προέκυψε επίσης ότι είχε στην κατοχή της δύο τζιπ τύπου Cherokee.
Προέκυψε επίσης ότι από το έτος 2003 δεν τηρούσε βιβλία. Υφίστανται όπως διαπιστώθηκε παραπέρα παραβάσεις ΚΒΣ, δελτίων πληροφοριών και μεταξύ άλλων μη τήρηση βιβλίων απογραφής και ισολογισμού, λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, μη τήρηση βιβλίων ισοζυγίου Γενικών – Αναλυτικών καθολικών, μη τήρηση βιβλίου παγίων.

Διαπιστώθηκε παραπέρα ότι η Κατασκευαστική ΕΑΧ ΑΕ για το διαχειριστικό έτος 2002 εξέδωσε 5 ΤΠΥ προς την Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ ύψους 2.712.575,20 ευρώ ενώ για το διαχειριστικό έτος 2003 εξέδωσε 13 ΤΠΥ προς την ίδια εταιρεία ύψους 3.773.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ακόμη από τον έλεγχο διακίνησης των αγαθών της εταιρείας ότι μεταξύ των φορολογικών στοιχείων που έχει λάβει και έχει καταχωρήσει υπάρχει και πλήθος στοιχείων, σε όλα τα ελεγχόμενα έτη, στα οποία αναγράφεται σαν έδρα η οδός Στεφάνου Καζούλλη 67 η οποία ήταν έδρα της επιχείρησης Αιολικό Πάρκο ΑΕ ιδίων συμφερόντων.
Υπάρχουν άλλα φορολογικά στοιχεία που τόπο παράδοσης αναγράφουν την κοινότητα Κοσκινού, όπου κατά τα έτη αυτά ο κ Χατζησάββας έχτιζε βίλα (πλήθος τιμολογίων για γρανίτες, μάρμαρα, πλακάκια, εξοπλισμό πισίνας, και δαπάνη για ντουλάπες, πόρτες και εξοπλισμό κουζίνας ύψους 60.000 ευρώ τουλάχιστον).
Υπάρχουν επίσης πλήθος τιμολογίων με τόπο προορισμού την οδό Καστελορίζου όπου εκτός του ότι είναι η δηλωθείσα διεύθυνση κατοικίας του κ Χατζησάββα είναι και η έδρα νυχτερινού κέντρου που εκμεταλλευόταν συγγενικό του πρόσωπο.
Από τον έλεγχο του ισοζυγίου Γενικού Αναλυτικού καθολικού του έτους 2002 προέκυψε ότι οι πωλήσεις υπηρεσιών της εταιρείας ανήλθαν σε 2.712.575,20 ευρώ ενώ από τον έλεγχο του 2003 έχουν καταχωρηθεί ΤΠΥ με συνολική αξία 1.886.500 ευρώ.
Ο έλεγχος διαπίστωσε πιο πέρα ότι το έργο της κατασκευής του Αιολικού Πάρκου έχει πραγματοποιηθεί και η ελεγχόμενη προκειμένου να αυξήσει το κόστος κατασκευής έλαβε φορολογικά στοιχεία ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας τα οποία αποδείχτηκαν εικονικά. Η κατασκευή έγινε πιθανότατα από άλλες επιχειρήσεις και φυσικά με κόστος που δύσκολα προσδιορίζεται και δεν προκύπτει από τα βιβλία. Αλλωστε δεν κόστισε και τίποτα στην ελεγχόμενη αφού ούτε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υπέβαλλε, ούτε τον ΦΠΑ επί των στοιχείων που εξέδωσε απέδωσε στο δημόσιο λόγω μη υποβολής σχετικών δηλώσεων.
Διαπιστώθηκε παραπέρα ότι σε όλα τα ελεγχόμενα έτη υπάρχουν πολλά τιμολόγια που αφορούν φιλοξενία σε διάφορα ξενοδοχεία Ρόδου, Σύμης και Αθηνών διαφόρων προσώπων που δεν είχαν καμία σχέση με την Κατασκευαστική ΕΑΧ του κ Χατζήσαββα, προμήθεια ποτών σε καλάθια και λουλουδιών τα οποία προσέφερε σε διάφορα πρόσωπα, δείπνα στα καλύτερα εστιατόρια της Ρόδου, πλήθος ταξιδιών, επισκευές και συντηρήσεις αυτοκινήτων που δεν ανήκουν στην εταιρεία, καύσιμα διαφόρων αυτοκινήτων κ.α.
Επίσης η εταιρεία στις αποσβέσεις της έχει συμπεριλάβει τις αποσβέσεις επί της αξίας των μηχανημάτων και συγκεκριμένα μιας εξωλέμβιας μηχανής σκάφους, επί των επίπλων που αφορούν στην επίπλωση κέντρου και της βίλας στα Κοσκινού και αποσβέσεις μεταφορικών μέσων.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιήθηκε η εταιρεία είναι η ανάληψη εργολαβιών για την κατασκευή ιδιωτικών έργων. Συγκεκριμένα η επιχείρηση ανέλαβε την εργολαβία κατασκευής του Αιολικού Πάρκου Ρόδου στην περιοχή Πιθανίτης στον Ατάβυρο και στη ΔΟΥ δεν προσκομίστηκε κανένα ιδιωτικό εργολαβικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο εταιρειών. Επίσης δεν προσκομίστηκε κανένα ιδιωτικό εργολαβικό συμφωνητικό μεταξύ της εταιρείας Κατασκευαστική ΕΑΧ και των διαφόρων εργολάβων στους οποίους ανέθεσε την κατασκευή των επί μέρους απαιτούμενων έργων για την ολοκλήρωση του Αιολικού Πάρκου.
Πέραν του έργου της κατασκευής του αιολικού πάρκου από τα επισχεθέντα βιβλία έως το Νοέμβριο του 2003 και από τη διασταύρωση που έγινε από το ΔΟΥ προέκυψε ότι η Κατασκευαστική ΕΑΧ εξέδωσε ΤΠΥ και σε κάποιες άλλες επιχειρήσεις αλλά λόγω μη προσκόμισης του στελέχους του ΤΠΥ εν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης.
Οι επιθεωρητές μετά και τα ανωτέρω επέβαλαν πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΒΣ ύψους 392.663,24 ευρώ για το διαχειριστικό έτος 2001, από 2.640 ευρώ για καθένα από τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2006 και ύψους 1.760 ευρώ για το έτος 2009.
Καταλόγισαν παραπέρα φόρο εργολάβων στην ίδια επιχείρηση ύψους 8.788.974 δρχ για το έτος 2001 και 37.619.35 ευρώ για το έτος 2002, 19.945 για το έτος 2003 και 495 ευρώ για το έτος 2004.
Καταλόγισαν επίσης φόρο ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 110.000 δρχ για το έτος 2001, 1352,17 ευρώ για το έτος 2002 και 930 ευρώ για το έτος 2003.
Εξέδωσαν επίσης δύο πράξεις επιβολής προστίμου ΦΠΑ ύψους 417.027,84 ευρώ και 26.091.000 δρχ.