Εκλογές θα γίνουν το 2016, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου

Οι εκλογές θα γίνουν το 2016, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα νέα σενάρια πρόωρων εκλογών που διακινούνται, μετά την απώλεια του Βύρωνα Πολύδωρα στην ψηφοφορία για τον φόρο ακινήτων που άφησε την κυβερνητική πλειοψηφία με 153 βουλευτές, αλλά και μετά την έντονη γκρίνια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016.
«Κάθε φορά έρχονται σενάρια, για να αντικατασταθούν από κάποια άλλα, και πάει λέγοντας. Εκλογές θα έχουμε το 2016» απάντησε.
Σε ερώτηση αν προκαλεί ανησυχία το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε αρνητικά. «Όχι, γιατί υπάρχει συνείδηση και ο τόπος είναι πάνω απ’ όλα» είπε συγκεκριμένα.
Επίσης, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την όποια πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και είπε πως «η άρνηση φέρνει ευθύνη και τις ευθύνες τις καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός».
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις για την «ελεγχόμενη» -όπως την χαρακτηρίζουν- απώλεια του Βύρωνα Πολύδωρα, η κυβέρνηση αναμετριέται με τον εαυτό της σε κάθε δύσκολο νομοσχέδιο που ψηφίζεται και η πλειοψηφία γίνεται πλέον ισχνή.
Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ βγήκαν τα μαχαίρια με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βάλει ευθέως κατά των συντρόφων του λέγοντας ότι από τον Μάρτιο του 2012 που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, ποτέ δεν εφαρμόστηκε ούτε μια απόφαση ακέραια, παρ’ ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν συλλογικά. Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ που αγωνιά, αγωνίζεται και πετυχαίνει -πρόσθεσε- θρυμματίζεται επικοινωνιακά.
Την κακή ατμόσφαιρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επισφράγισε η αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν το προεδρείο επιχείρησε να διακόψει την ομιλία του.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «δεν είναι μόνιμη η συνεργασία με τη ΝΔ…» και στο σημείο εκείνο το προεδρείο τού ζήτησε να συντομεύσει την ομιλία του. «Θέλετε να καθίσω κάτω; Δεν είστε Σώμα, υπηρετείτε άλλους στόχους και σκοπιμότητες!» απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης και αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση.
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – και ρήξης; – το ΠΑΣΟΚ
Κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί και παραπέμποντας τη σύγκρουση για αργότερα, ολοκλήρωσε τις εργασίες της αργά το βράδυ προχθές η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφές στο μείζονα θέμα τριβής πως το ΠΑΣΟΚ θα συμπορευτεί με τους «58», υπεραμυνόμενος της ύπαρξης του κόμματός του, ενώ απέστειλε μήνυμα πως έχοντας συναίσθηση της ιστορικής του αποστολής δεν πρόκειται να παραιτηθεί, απαντώντας έτσι στους ψιθύρους που κυκλοφορούν και εντός της Χαριλάου Τρικούπη ότι προετοιμάζει τη διαδοχή του. Κατηγορώντας δε τον ΣΥΡΙΖΑ για «εκτσογλανισμό» της ελληνικής κοινωνίας, κόβει κάθε γέφυρα συνεννόησης του ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου, επιλέγοντας την στρατηγική συμπόρευση με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.
Την ίδια στιγμή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με την ομιλία του αλλά και την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση, λέγοντας «δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτό», δεν διέψευσε απλώς ότι έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στην «επιχείρηση διεύρυνσης» της ΝΔ που προγραμματίζει πριν τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά έδειξε τη στρατηγική του για διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου και από αυτή τη συνεδρίαση αποδεικνύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός ακολουθεί πλέον μια νέα στρατηγική αποστασιοποίησης από το ΠΑΣΟΚ, αν και οι «παπανδρεϊκοί» (Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Μανόλης Όθωνας, Μιχάλης Καρχιμάκης κ.α.)έκαναν αισθητή την παρουσία τους, συγκροτώντας ένα μπλοκ έτοιμο προφανώς να συμμετάσχει στις μελλοντικές εξελίξεις.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, με τη σειρά του, ζητώντας να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για μη συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές, έδειξε πού θέτει τα χρονικά και πολιτικά όρια έναντι της νυν ηγεσίας του κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι «7» που υπέγραψαν κείμενο-επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το απέστειλαν το πρωί του Σαββάτου (και που οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι πρόσκεινται στον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο που έχει αποχωρήσει από τη Χαριλάου Τρικούπη) δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ.
Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, εξαπέλυσε μύδρους κατά της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, ενώ απάντησε και σε όσους τον κατηγορούν για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Απηύθυνε, μάλιστα, το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει σήμερα συνεργαζόμενο με τη ΝΔ και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή εάν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.