Αποφυλακίζεται κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Την αντικατάσταση της διάταξης του τακτικού Ανακριτή του Α’ Τμήματος Ρόδου με την οποία αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση της κατηγορούμενης για απάτη κατ΄ επάγγελμα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Μ. Π. του Φ. Σ. με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ, της εμφάνισης της την 1η και 16η εκάστου μηνός στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αποφάσισε με βούλευμα που δημοσιεύσε χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφεται μάλιστα σε μια περίοδο που η μηνύτρια τράπεζα Societe Generale συγκλονίστηκε, καταγράφοντας ζημιές 1,5 δισ. Ευρώ, από αποκαλύψεις για την εμπλοκή μεγαλοπαραγόντων της σε σκάνδαλο τοξικών παραγώγων.
Η κατηγορούμενη με προσφυγή της ζήτησε μεταξύ άλλων την ακυρότητα της ανάκρισης και της απολογίας που έδωσε για το λόγο ότι υπήρχαν τρία ξενόγλωσσα έγγραφα των οποίων δεν κατανοούσε το περιεχόμενο, την ακυρότητα της ποινικής δίωξης για το λόγο ότι στηρίχθηκε σχετικά με την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε κατηργημένα άρθρα και την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με οιονδήποτε άλλο όρο.
Η κατηγορούμενη φέρεται την 8η Οκτωβρίου 2008 να ανέλαβε το ποσό των 4.680.000 ευρώ από το λογαριασμό της στην τράπεζα Κύπρου ενώ γνώριζε ότι αυτό προερχόταν από απάτη που διεπράχθη από άγνωστους με τη συνδρομή υπαλλήλων της τράπεζας.
Κατηγορείται παραπέρα ότι παρέστησε ψευδώς ότι το ποσό αυτό αποτελούσε προκαταβολή για την πώληση του ποσοστού των 1176,96/3456 εξ αδιαιρέτου της συγκυριότητας της επί ακινήτου μεγάλης αξίας στη Μεσαιωνική Πόλη.
Ο κύριος ισχυρισμός της κατηγορουμένης είναι ότι επέστρεψε το ποσό των 3.180.000 ευρώ λόγω ματαίωσης υπογραφής του οριστικού συμβολαίου με την αγοράστρια εταιρεία «Societe Generale Deconstuction», για το λόγο αυτό δε, καταρτίστηκαν μεταξύ των συμβαλλομένων τα από 15-10-2008 και 16-10-2008 ιδιωτικά συμφωνητικά.
To δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι ανεξάρτητα από την ουσιαστική βασιμότητα του παραπάνω ισχυρισμού της (ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν κρίνεται πειστικός, καθώς δεν προκύπτει το βέβαιο της ημερομηνίας κατάρτισης των ιδιωτικών αυτών συμφωνητικών και η γνησιότητα της υπογραφής του νομίμου εκπροσώπου της αγοράστριας εταιρείας, ενώ περαιτέρω έχουν συνταχθεί μόνο στην ελληνική γλώσσα, όταν η αγοράστρια είναι γαλλική εταιρεία), η κατηγορούμενη μέχρι την 29-2-2008, οπότε και απαγορεύτηκε η κίνηση λογαριασμού της στην Εμπορική Τράπεζα και του ποσού των 1.500.000 ευρώ με απόφαση της επιτροπής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δεν επέστρεψε το εναπομείναν ποσό των 1.500.000 ευρώ, αν και παρήλθε χρονικό διάστημα δώδεκα ημερών.
Κρίθηκε παραπέρα ότι ο ισχυρισμός, ότι η αποδιδόμενη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στηρίζεται σε διατάξεις που έχουν καταργηθεί είναι αβάσιμος, καθώς η απάτη κατ’ επάγγελμα που προξενεί ζημία άνω των 73.000 ευρώ, δεν έχει καταργηθεί ως μορφή εγκληματικής δραστηριότητας κατά την έννοια του ν. 3691/2008, αλλά έχει μεταβληθεί η αρίθμησή της.
Το δικαστικό συμβούλιο εξέδωσε εξάλλου και δεύτερο βούλευμα σχετιζόμενο με την ίδια υπόθεση με το οποίο απορρίπτεται η αίτηση του υπαλλήλου της τράπεζας Κύπρου κ Μ.Κ. του Κ. κατηγορούμενου για συνέργια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και διατάσσεται η διατήρηση της εγγυοδοσίας ύψους 10.000 ευρώ, της εμφάνισης στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του κάθε 1η του μήνα και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.
Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε συγκεκριμένα ότι λόγω του ύψους της συναλλαγής και της ιδιότητάς του στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου ο κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων υπαλλήλων της ιδίας Τράπεζας, είχε υποχρέωση να διερευνήσει την αρχική προέλευση των χρημάτων από την γαλλική τράπεζα «Societe Generale» και να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για ύποπτη συναλλαγή. Εξάλλου το αναγκαίο της ενημέρωσης της ανωτέρω Επιτροπής προέκυψε από το γεγονός ότι η Εμπορική Τράπεζα, στην οποία κατατέθηκαν στη συνέχεια οι αναφερόμενες στο ιστορικό επιταγές, ενημέρωσε την 23-10-2008 την ανωτέρω Επιτροπή του ν. 3691/2008 και ακολούθως απαγορεύθηκε η κίνηση του λογαριασμού στην ίδια Τράπεζα.