Αναζητεί διέξοδο με κρίση στο Αιγαίο ο Ερντογάν;

Η εσωτερική κρίση στην Τουρκία και το πλήγμα που δέχεται ο Ρ.Τ. Ερντογάν από το σκάνδαλο διαφθοράς, ίσως αποτελεί ένα καλό κίνητρο για να “αγριέψει την κατάσταση και να προκαλέσει μία κρίση προκειμένου να χρησιμοιηθεί ως αντιπερισπασμός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ήδη έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου εκτιμούν πως ίσως επιχειρηθεί μία «εξαγωγή» της κρίσης προς το Αιγαίο, καταγράφοντας τα ανησυχητικά στοιχεία της αλλαγή πλεύσης.
«Οι μέρες είναι πονηρές και κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί η κρίση στα εσωτερικά της Τουρκίας», ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του Πενταγώνου στο «defencenet.gr» και θύμησε πως μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων αρκετές φορές η ¶γκυρα επιχείρησε να προκαλέσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή των Ιμίων το 1996, αφού η κρίση που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη, άρχισε να κλιμακώνεται αρκετές ημέρες πριν με την προσάραξη εμπορικού πλοίου. Έληξε με την παρέμβαση των Αμερικανών και το Σημίτη να τους «ευχαριστεί» από το βήμα της Βουλής.
Αλλά και μέσα στις γιορτές οι Τούρκοι προχωρούν σε παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, του εναερίου χώρου και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. «Τώρα που έχουν εσωτερικά προβλήματα ίσως ψάξουν να βρουν μια διέξοδο», σημείωσε επιτελής του Πενταγώνου.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ήδη οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους. Δόθηκε εντολή στα παρατηρητήρια των νησιών να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή κινήσεις τουρκικών σκαφών, ενώ Στόλος και Πολεμικές Μοίρες αεροσκαφών έχουν επίσης αυξήσει την ετοιμότητά τους.
Μέχρι στιγμής το στοιχείο που έχει καταγραφεί και προκαλεί ένα βαθμό ανησυχίας ως προς την εξέλιξή του είναι η αλλαγή ρότας για το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros». Μετά από 17 ημέρες ερευνών στην περιοχή του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και στον κόλπο της Αμμοχώστου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ τώρα κινείται προς την χερσόνησο Ακάμα για να συνεχίσει το έργο των προκλήσεων και στα δυτικά της Κύπρου.
Το «Barbaros» συνοδεύεται από τα πλοία «Bravo Supporter» και «Deep Supporter» και μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2014 θα πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας.
Εκτιμάται όμως πως ίσως δοθεί εντολή από την ¶γκυρα στο ερευνητικό σκάφος να πλεύσει και προς το Καστελόριζο, αμφισβητώντας και την ελληνική ΑΟΖ σε μία προσπάθεια πρόκλησης έντασης με την Ελλάδα, έτσι ώστε η κυβέρνηση Ερντογάν να στρέψει αλλού τα βλέμματα που είναι «καρφωμένα» στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Το Κυπριακό επίσης αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η Τουρκία μπορεί να ανεβάσει την ένταση στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Σε προκεχωρημένη
βάση πάει ο Α/ΓΕΝ
Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα έχουν εισέλθει από χθες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρακολουθώντας πολύ προσεκτικά την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, το οποίο έχει λάβει πορεία δυτική, ευρισκόμενο, πάντως ακόμα στα βορειοδυτικά της Κύπρου.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη στην περιοχή δύο σκάφη, μία κανονιοφόρο στην Ρόδο, η οποία εκτελεί περιπολίες στα “μαύρα νερά” (όπως λέγονται λόγω του μεγάλου βάθους η θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά όρια της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή ανατολικά της Στρογγύλης), και μία πυραυλάκατο στην προκεχωρημένη Ναυτική Βάση στην περιοχή ¶κρα Σίδερο στο απώτατο ανατολικό όριο της Κρήτης.
Τρεις φρεγάτες είναι έτοιμες να αποπλεύσουν εντός 4,5 ωρών από την ώρα που θα δοθεί συναγερμός (έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποπλεύσουν και εντός τριών ωρών από κατάσταση χαμηλής ετοιμότητας, άρα να περιμένουμε ότι εντός δύο ωρών θα πλέουν εκτός ναυστάθμου δεδομένου ότι τώρα υπάρχει αυξημένη επιφυλακή).
Χθες ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σε μία κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμή, μετέβη εκτάκτως στην Ναυτική Βάση που βρίσκεται στην περιοχή ¶κρα Σίδερο στην Ανατολική Κρήτη, για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις (η οποία σε περίπτωση επιχειρήσεων στην Α. Μεσόγειο έχει κρίσιμη σημασία), αλλά θα ενημερωθεί και για την τακτική κατάσταση.
Εκεί κοντά έγιναν πριν μερικά χρόνια και οι βολές των βλημάτων επακτίου αμύνης (εκ μετατροπής από τους εκτοξευτές των παλαιών πυραυλακάτων) ΜΜ-38.
Το Barbaros, παρά το γεγονός ότι κινείται δυτικά, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει την περιοχή των ερευνών του. Υπάρχει χάρτης τον οποίο έχει εκδώσει η ¶γκυρα και δείχνει ότι θα κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το ζήτημα είναι μέχρι ποίου σημείου η ελληνική πλευρά θα θελήσει να αντιδράσει. Και με υπουργό Εξωτερικών τον Ε. Βενιζέλο, αλλά και πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, που δεν έχει αντιδράσει ούτε κατ’ελάχιστον στην πολιτική του “πάρτα όλα” έναντι του Α. Νταβούτογλου, στην επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου, στο μόνο που μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα είναι να ξυπνήσει ο “παλιός” πατριώτης Α. Σαμαράς του 1993…
Ειδάλλως θα μιλάμε για de facto αποδοχή τετελεσμένων.
Τμήμα ειδήσεων
defencenet.gr