Σοβαρές φθορές αναμένεται να υποστεί το εθνικό θέατρο Ρόδου στο φετινό χειμώνα, εξαιτίας των τεράστιων ανοιγμάτων που δημιουργήθηκαν στην εξωτερική πλευρά του κτηρίου, στο πλαίσιο της εργολαβίας για την εξωτερική και εσωτερική του αποκατάσταση.
Τα ανοίγματα αυτά έγιναν με σκοπό να αποκαλυφθεί το εύρος του προβλήματος που υπάρχει στο κτήριο και πιθανώς να επηρεάζουν τη στατικότητά του. Ακολούθως, όλες αυτές οι «πληγές» που ανοίχθηκαν στο κτήριο έπρεπε να αποκατασταθούν άμεσα προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω πρόκληση φθοράς εξαιτίας της υγρασίας και των βροχοπτώσεων του χειμώνα. Η αποκατάσταση αυτή δεν έχει γίνει και τώρα ολόκληρο το ιστορικό αυτό κτήριο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν δεν υπάρξουν άμεσες τεχνικές παρεμβάσεις, τότε είναι σίγουρο πως το μέγεθος των φθορών που θα προκληθούν στον φετινό χειμώνα θα είναι πολλαπλάσιο από το μέγεθος της φθοράς που προκλήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Πρέπει να σημειωθεί πως το έργο της εξωτερικής αποκατάστασης και της εσωτερικής ανακαίνισης του κτηρίου είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» με συνολικό προϋπολογισμό 6.5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και αναλύονται ως εξής: 1.5 εκ. ευρώ για τις εργασίες στο εσωτερικό του κτηρίου και πέντε εκατομμύρια ευρώ για τις εξωτερικές ανακαινίσεις.
Παρότι το έργο είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2010, επί δημαρχίας Χατζή Χατζηευθυμίου, δυστυχώς η εθνική οικονομική κρίση και η έλλειψη πόρων τίναξαν στον αέρα όλους τους προγραμματισμούς που είχαν γίνει και τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί. Ετσι, ενώ επρόκειτο το έργο να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο, στην πραγματικότητα σήμερα τα πάντα είναι αβέβαια. Οι βροχοπτώσεις του χειμώνα αναμένεται πως θα δώσουν ένα τρομακτικό χτύπημα σ’ ένα κτήριο που κατασκευάσθηκε το 1937, με μοναδικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και με καταπληκτική ακουστική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχέδια για την ανακαίνιση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου περιλαμβάνουν την πλήρη ανανέωση του εξοπλισμού του και βελτίωση της ακουστικής του χώρου (η ακουστική του θεάτρου είχε εν μέρει αλλοιωθεί στην περίοδο της Χούντας, λόγω της κατασκευής του εσωτερικού εξώστη και των λοιπών παρεμβάσεων που είχαν γίνει τότε). Τα σχέδια προβλέπουν επίσης δημιουργία επιμέρους θεατρικών σκηνών για τη φιλοξενία οπερέτων. Μάλιστα, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Τζαν Πάολο Σκαράντε είχε επισκεφθεί το Εθνικό Θέατρο Ρόδου (το έτος 2009) και είχε αναλάβει δέσμευση προκειμένου να μεσολαβήσει για να φιλοξενούνται σε αυτό μεγάλες παραστάσεις από την Ιταλική θεατρική σκηνή. Προϋπόθεση, βεβαίως, ήταν να γίνει η αποκατάσταση του κτηρίου.
Η οικονομική κρίση και η έλλειψη πόρων οδηγεί στην καταστροφή όχι μόνο το κτήριο του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και το ίδιο το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, το προσωπικό του οποίου έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους, η ανυπαρξία φυσικού αντικειμένου έχει αποστερήσει από τους ανθρώπους αυτούς τις δουλειές τους και από ολόκληρη την κοινωνία της Ρόδου έναν πνεύμονα παραγωγής πνευματικού έργου.
Το μόνιμο προσωπικό που στελέχωνε το ΔΗΠΕΘΕ, τώρα έχει μετακινηθεί σε άλλες θέσεις (μουσείο μοντέρνας τέχνης, κλπ), οι δε συμβασιούχοι, οι περισσότεροι, βρίσκονται στα σπίτια τους αναμένοντας τα δεδουλευμένα τους.