- Το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η χρηματοδότηση, η στελέχωση και η θεσμική ενίσχυση των δήμων.
- Οι εργασίες διεξάγονται ενώ εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο η ΚΕΔΕ θεωρεί πρώτο βήμα για μια συνολικότερη μεταρρύθμιση του κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμούς και θα μιλήσουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της Βουλής και της κυβέρνησης.
- Ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος θα παρουσιάσει προτάσεις για τη στήριξη των μικρών νησιών, με βασικό αίτημα τη θεσμοθέτηση ρήτρας νησιωτικότητας. Ζητά να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των νησιωτικών δήμων στη χάραξη πολιτικής, στη χρηματοδότηση και στην κατανομή πόρων.
- Οι προτάσεις για τα μικρά νησιά περιλαμβάνουν ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών και στελέχωση των δημόσιων και δημοτικών δομών, καθώς και βελτίωση τηλεπικοινωνιών, υποδομών και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Ο δήμαρχος Καλυμνίων Γιάννης Μαστροκούκος υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων.
Στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί 5 έως 7 Νοεμβρίου το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τη συμμετοχή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από όλη τη χώρα. Οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Elite City Resort, με την Αυτοδιοίκηση να προσέρχεται με μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων και διεκδικήσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση και τη θεσμική ενίσχυση των δήμων.
Το φετινό συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη η υλοποίηση και η εφαρμογή των ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο και περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επισημαίνει στην πρόσκλησή του προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Η διαμόρφωση και η ψήφιση του νέου Κώδικα αποτέλεσαν διαχρονική διεκδίκηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, η οποία προσδοκά ότι θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια συνολική μεταρρύθμιση του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου στις 2.30 μ.μ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα μιλήσει στο συνέδριο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Αλέξανδρος Κολιάδης (θα τοποθετηθούν οι πρόεδροι των ΠΕΔ). Επίσης, την Παρασκευή 6/11 θα είναι ομιλητές ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Μάνος Κόνσολας και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Μάγγος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για τη στήριξη των μικρών νησιών, την οποία προτίθεται να θέσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα, από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου. Κεντρική θέση στις προτάσεις του κατέχει η ρήτρα νησιωτικότητας, με στόχο οι ιδιαιτερότητες και οι αυξημένες ανάγκες των νησιωτικών δήμων να λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψη κατά τη διαμόρφωση της κρατικής πολιτικής, τη χρηματοδότηση των δήμων και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων.
Η ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών, η στελέχωση των δημοτικών και δημόσιων δομών, η βελτίωση των τηλεπικοινωνιών, η αναβάθμιση των υποδομών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για τη βιωσιμότητα των μικρών νησιών. «Τα μικρά νησιά πρέπει να έχουν μία ειδική μεταχείριση και να υπάρχουν ειδικές πολιτικές γι’ αυτά. Έχω καταθέσει μία δέσμη μέτρων ειδικά για τα μικρά νησιά, για τη ρήτρα νησιωτικότητας προς το συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα διεξαχθεί 5-7 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα», δήλωσε στη «δ» ο δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος.
Με αφορμή το συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Καλυμνίων Γιάννης Μαστροκούκος, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων, επισημαίνοντας ότι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και το αναγκαίο προσωπικό. Όπως τόνισε, οι δήμοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη αυτονομία ούτε σε οικονομικό ούτε σε διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.
«Οι δήμαρχοι έχουν την άμεση επαφή με τους πολίτες και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Αυτή τη στιγμή, όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο: οι δήμαρχοι θέλουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν όσα χρειάζονται», ανέφερε.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαστροκούκος, οι δήμοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη αυτονομία ούτε σε οικονομικό ούτε σε διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. «Για όλα τα καλά και, κυρίως, για όλα τα κακά, ο δήμαρχος είναι εκείνος που δέχεται την ευθύνη.
Ωστόσο, πολλές φορές δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τον τόπο του. Ακόμη και όταν ξεκινά μια προσπάθεια, απαιτείται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα σχεδιαστεί ένα έργο μέχρι να ολοκληρωθεί», σημείωσε.
Ο κ. Μαστροκούκος υπογράμμισε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους πρέπει να συνοδεύεται από την αντίστοιχη χρηματοδότηση και τη δυνατότητα στελέχωσης των υπηρεσιών τους. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά τόσο στις ανάγκες των πολιτών όσο και στις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε τόπου.
Η οικονομική ασφυξία των δήμων
Κεντρική θέση στην ατζέντα του συνεδρίου αναμένεται να έχει το αυξημένο λειτουργικό κόστος των δήμων και η ανάγκη για σημαντική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με την επιστολή, μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) αναδεικνύει την ανάγκη για κατακόρυφη αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους. Η οικονομική ενίσχυση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων και τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Η ΚΕΔΕ επιδιώκει να αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες των δήμων και να διεκδικήσει τους αναγκαίους πόρους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον ρόλο τους.
Ανάγκη για προσωπικό
Εξίσου σημαντικό ζήτημα αποτελεί η ενίσχυση των δήμων με νέο προσωπικό, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες τους. Η υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, καθώς η αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων προϋποθέτει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και τις απαραίτητες διοικητικές και τεχνικές δυνατότητες.
Στις βασικές διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνεται και η ουσιαστική συμμετοχή της στον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ ζητά ενεργό ρόλο των δήμων σε θέματα όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, η ενεργειακή αυτονομία, η πολιτική προστασία και η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας.
Στην ίδια ατζέντα περιλαμβάνονται η στεγαστική πολιτική και η ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους, πεδία στα οποία οι δήμοι καλούνται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, με παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. Η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, καθώς διαθέτει άμεση γνώση των προβλημάτων και των αναγκών κάθε περιοχής.
Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθεί, παράλληλα, η ενίσχυση του αναπτυξιακού αποτυπώματος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι οι δήμοι να διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και τις δυνατότητες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το συνέδριο θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία αποτίμησης των αποτελεσμάτων και των προσπαθειών της προηγούμενης περιόδου, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και νέων διεκδικήσεων για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.
«Ισχυροί δήμοι – Ισχυρές τοπικές κοινωνίες – Ισχυρή Ελλάδα»
Το κεντρικό μήνυμα που συνοδεύει τις διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ είναι «Ισχυροί Δήμοι – Ισχυρές Τοπικές Κοινωνίες – Ισχυρή Ελλάδα», με την Ένωση να θέτει ως βασικό στόχο τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Με αφετηρία το συνέδριο της Καλαμάτας, η ΚΕΔΕ επιδιώκει να προχωρήσει στη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων για την «Ελλάδα του 2035», με όραμα μια χώρα που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για πρόοδο, ευημερία και καλύτερη καθημερινότητα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο επιλέγει να ζει.
































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.