ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Εκεί όπου αντικείμενα δημιουργούν νοήματα και αγγίζουν την ψυχή μας: Η ιαματική δύναμη των μουσείων»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Ο Σύλ­λο­γος Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Πο­λι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς Ρόδου διορ­γα­νώ­νει βιω­μα­τι­κό ερ­γα­στή­ριο με τίτλο «Η ια­μα­τι­κή δύ­να­μη των μου­σεί­ων», με προ­σκε­κλη­μέ­νη τη δρ. Μάρ­λεν Μού­λιου.
  • Το ερ­γα­στή­ριο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο Αρ­χαιο­λο­γι­κό Μου­σείο Ρόδου και στο Κα­τά­λυ­μα της Αγ­γλί­ας, την Πα­ρα­σκευή 9 Οκτω­βρί­ου, από τις 17:00 έως τις 19:00.
  • Στό­χος του ερ­γα­στη­ρί­ου είναι να διε­ρευ­νη­θούν νέες σχέ­σεις και σκέ­ψεις σχε­τι­κά με τη σύν­δε­ση των επι­σκε­πτών με τα μου­σεία και την πο­λι­τι­στι­κή τους διά­στα­ση.
  • Η συμ­με­το­χή είναι δω­ρε­άν, με απα­ραί­τη­τη την κρά­τη­ση θέσης μέσω της εφαρ­μο­γής ArtVolt.

Ο Σύλ­λο­γος Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Πο­λι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς Ρόδου, στο πλαί­σιο του πα­ράλ­λη­λου προ­γράμ­μα­τος της Μπιε­νά­λε Σύγ­χρο­νης Κε­ρα­μι­κής 2026, διορ­γα­νώ­νει βιω­μα­τι­κό ερ­γα­στή­ριο με τίτλο «Εκεί όπου αντι­κεί­με­να δη­μιουρ­γούν νο­ή­μα­τα και αγ­γί­ζουν την ψυχή μας: Η ια­μα­τι­κή δύ­να­μη των μου­σεί­ων», με προ­σκε­κλη­μέ­νη ει­ση­γή­τρια τη δρ. Μάρ­λεν Μού­λιου, Επί­κου­ρη Κα­θη­γή­τρια Μου­σειο­λο­γί­ας στο Εθνι­κό και Κα­πο­δι­στρια­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών. Το βιω­μα­τι­κό ερ­γα­στή­ριο θα λάβει χώρα στο Αρ­χαιο­λο­γι­κό Μου­σείο Ρόδου και στο Κα­τά­λυ­μα της Αγ­γλί­ας, την Πα­ρα­σκευή 9 Οκτω­βρί­ου, ώρα 17:00-19:00.

Πώς το βλέμ­μα μας σε ένα μου­σείο μπο­ρεί να συ­να­ντή­σει απρό­σμε­να αντι­κεί­με­να που θα κι­νη­το­ποι­ή­σουν τον νου και την ψυχή μας; Πώς αυτή η σύν­δε­ση μπο­ρεί να είναι προ­σω­πι­κή και ποι­η­τι­κή; Πώς συν­δε­ό­μα­στε με τον κόσμο τους; Πώς συν­δε­ό­μα­στε με­τα­ξύ μας ως επι­σκέ­πτες τους;  Πώς η δη­μιουρ­γι­κό­τη­τα και η πε­ριέρ­γεια συν­δέ­ο­νται με την αγάπη για ζωή και πώς τα μου­σεία μας βοη­θούν να το νιώ­σου­με; Με ποιες αι­σθή­σεις μπο­ρού­με να αι­σθαν­θού­με τα αντι­κεί­με­να στα μου­σεία; Αξί­ζουν τα μου­σεία την αγάπη μας; Μπο­ρούν να έχουν τα μου­σεία μια ια­μα­τι­κή επί­δρα­ση πάνω μας;

Στό­χος του ερ­γα­στη­ρί­ου είναι να ανα­δυ­θούν νέες σκέ­ψεις και σχέ­σεις με το μου­σείο ως έν­νοια και ως τόπο πο­λι­τι­σμού και σύν­δε­σης με την ζωή μας, μέσα από μια σύ­ντο­μη πα­ρου­σί­α­ση για την κοι­νω­νι­κή και πνευ­μα­τι­κή διά­στα­ση των μου­σεί­ων, βιω­μα­τι­κές ασκή­σεις και δη­μιουρ­γι­κή συ­ζή­τη­ση.

Η συμ­με­το­χή στο ερ­γα­στή­ριο είναι δω­ρε­άν, με απα­ραί­τη­τη την κρά­τη­ση θέσης μέσω της εφαρ­μο­γής ArtVolt.

Η Μάρ­λεν Μού­λιου είναι Επί­κου­ρη Κα­θη­γή­τρια Μου­σειο­λο­γί­ας στο Τμήμα Ιστο­ρί­ας και Αρ­χαιο­λο­γί­ας του Εθνι­κού και Κα­πο­δι­στρια­κού Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Ει­δι­κής Δια­τμη­μα­τι­κής Επι­τρο­πής του ΠΜΣ Μου­σεια­κών Σπου­δών.

Είναι υπεύ­θυ­νη για τις δρά­σεις Δη­μό­σιας Αρ­χαιο­λο­γί­ας στην Πα­νε­πι­στη­μια­κή Ανα­σκα­φή του Τμή­μα­τος στη θέση Πλάσι του Μα­ρα­θώ­να και συ­ντο­νί­στρια των Ανοι­χτών Ερ­γα­στη­ρί­ων και δρά­σε­ων σύ­γκλι­σης του παν/μίου με την Κοι­νω­νία των Πο­λι­τών που ανα­πτύ­χθη­καν στο ΕΚΠΑ στο πλαί­σιο της Συμ­μα­χί­ας Ευ­ρω­παϊ­κών Παν/μίων CIVIS. Το 2023 έλαβε ερευ­νη­τι­κή υπο­τρο­φία-Fellowship από το Fulbright Foundation στην Ελ­λά­δα. Από το 2023 έως σή­με­ρα είναι Μέλος της Ερευ­νη­τι­κής Ομά­δας του Ερευ­νη­τι­κού Πα­νε­πι­στη­μια­κού Ιν­στι­τού­του Ψυ­χι­κής Υγεί­ας, Νευ­ρο­ε­πι­στη­μών και Ια­τρι­κής Ακρι­βεί­ας «ΚΩ­ΣΤΑΣ ΣΤΕ­ΦΑ­ΝΗΣ» (ΕΠΙΨΥ) για το έργο της Πο­λι­τι­στι­κής Συ­ντα­γο­γρά­φη­σης.

Από το 2016 έως και τον Μάιο του 2022 διε­τέ­λε­σε κρι­τής μου­σεί­ων στην Ευ­ρώ­πη στο πλαί­σιο του European Museum of the Year Award και για ένα διά­στη­μα δύο ετών Επι­κε­φα­λής της Επι­τρο­πής των Κρι­τών. Από το 2016 έως το 2020 διε­τέ­λε­σε Ανα­πλη­ρώ­τρια Πρό­ε­δρος του UNIVERSEUM European Heritage Network, και από το 2010 έως το 2016 Γραμ­μα­τέ­ας και Πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Επι­τρο­πής Συλ­λο­γών και Δρά­σε­ων των Μου­σεί­ων Πό­λε­ων (ICOM-CAMOC).

Για 16 χρό­νια ερ­γά­στη­κε ως αρ­χαιο­λό­γος-μου­σειο­λό­γος στο Υπουρ­γείο Πο­λι­τι­σμού (Διεύ­θυν­ση Μου­σεί­ων, Εκ­θέ­σε­ων και Εκ­παι­δευ­τι­κών Προ­γραμ­μά­των).

Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δια­φέ­ρο­ντα επι­κε­ντρώ­νο­νται στον κοι­νω­νι­κό ρόλο των μου­σεί­ων, στην διά­στα­ση των μου­σεί­ων ως χώρων πνευ­μα­τι­κό­τη­τας, στην ιστο­ρία και σύγ­χρο­νη λει­τουρ­γία των μου­σεί­ων, στον νοη­μα­τι­κό μου­σεια­κό σχε­δια­σμό, στη δη­μό­σια αρ­χαιο­λο­γία κ.ά. Το 2020 δη­μιούρ­γη­σε Το Μου­σείο Μέσα Μου, μια συμ­με­το­χι­κή πρω­το­βου­λία με στόχο την προ­ώ­θη­ση της δη­μό­σιας αξίας των μου­σεί­ων. Μαζί με τους Mark O’Neill και Jette Sandahl, συ­νε­πι­με­λή­θη­κε το βι­βλίο Revisiting Museums of Influence. Four decades of Innovation and Public Quality in European Museums, Routledge, 2021.

Έχει σπου­δά­σει Αρ­χαιο­λο­γία και Ιστο­ρία της Τέ­χνης στο ΕΚΠΑ και Μου­σειο­λο­γία στο Τμήμα Μου­σεια­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Leicester της Αγ­γλί­ας (MA, PhD).

Link

https://www.arch.uoa.gr/index.php?id=32802

Χο­ρη­γός φι­λο­ξε­νί­ας: Barbair Μ.Ι.Κ.Ε. – Αντώ­νης Ηλιό­που­λος

Χο­ρη­γοί επι­κοι­νω­νί­ας: Ρα­διό­φω­νο Λυ­χνά­ρι, Πε­ριο­δι­κό Λωτός

 

ΦΩ­ΤΟ­ΓΡΑ­ΦΙΕΣ ΧΡΥ­ΣΤΟΥ­ΛΑ ΚΑ­ΝΤΙ­ΔΕ­ΝΟΥ ΝΕ­ΚΤΑ­ΡΙΑ ΔΑ­ΣΑ­ΚΛΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.