Τοπικές Ειδήσεις

Μάνος Κόνσολας: «Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες στις νησιωτικές περιοχές»

ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ
Σύνοψη
  • Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, προτείνει μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.
  • Στα μέτρα περιλαμβάνονται η επέκταση της μείωσης του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% και η μείωση της προκαταβολής φόρου.
  • Ο Κόνσολας τονίζει την ανάγκη στήριξης της νησιωτικής οικονομίας λόγω εποχικότητας, μικρού μεγέθους αγοράς και περιορισμένου τζίρου.
  • Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στα νησιά.

Με μια νέα και στοχευμένη κοινοβουλευτική του παρέμβαση αλλά και πρόταση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας προτείνει συγκεκριμένα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα , ο κ.Κόνσολας θέτει στο τραπέζι του διαλόγου μέτρα όπως:

-η επέκταση της μείωσης κατά 50% του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε όλα τα νησιά και η σταδιακή κατάργησή του.

-η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους στις νησιωτικές περιοχές.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες , τις ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις νησιωτικές περιοχές, η μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων επιβάλλεται:

-από τον παράγοντα εποχικότητα στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

-το μικρό μέγεθος της αγοράς στις νησιωτικές περιοχές.

-τον περιορισμένο τζίρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες στις νησιωτικές περιοχές που δεν αντιστοιχεί στις οριζόντιες προβλέψεις του τεκμαρτού εισοδήματος με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση.

-τη γεωγραφική ασυνέχεια και το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Υπενθυμίζει ότι κυβέρνηση έχοντας αναγνωρίσει τις αντικειμενικές αυτές δυσκολίες προχώρησε ήδη σε μια σειρά μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 50% του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Τονίζει ότι η υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η συμμόρφωση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στα νησιά με τους κανόνες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και η ανάγκη στήριξης της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά, διαμορφώνουν τα περιθώρια ενός πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που μπορεί να αξιοποιηθεί στη κατεύθυνση της μείωσης φόρων.

«Η στήριξη της νησιωτικής οικονομίας συνιστά προτεραιότητα με εθνικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, συνδέεται με το δημογραφικό και την περιφερειακή ανάπτυξη» επισημαίνει ο κ. Κόνσολας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία θέτει το ζήτημα της μείωσης και σταδιακής κατάργησης των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες στις νησιωτικές περιοχές:

Κύριε Υπουργέ,

Η υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, διαμορφώνουν τα περιθώρια ενός πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που μπορεί να αξιοποιηθεί στη κατεύθυνση μείωσης φόρων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες , τις ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις νησιωτικές περιοχές, η μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων επιβάλλεται:

-από τον παράγοντα εποχικότητα στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

-το μικρό μέγεθος της αγοράς στις νησιωτικές περιοχές.

-τον περιορισμένο τζίρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες στις νησιωτικές περιοχές που δεν αντιστοιχεί στις οριζόντιες προβλέψεις του τεκμαρτού εισοδήματος με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση.

-τη γεωγραφική ασυνέχεια και το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Η κυβέρνηση έχοντας αναγνωρίσει τις αντικειμενικές αυτές δυσκολίες προχώρησε ήδη σε μια σειρά μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 50% του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Η συγκυρία αλλά και τα στοιχεία που αναφέρθηκαν πριν με τη μείωση της φοροδιαφυγής, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ,τη συμμόρφωση με τους κανόνες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις στα νησιά, επιβάλλουν να εξεταστούν ( στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών ορίων):

-η επέκταση της μείωσης κατά 50% του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε όλα τα νησιά και η σταδιακή κατάργησή του.

-η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους στις νησιωτικές περιοχές.

Η στήριξη της νησιωτικής οικονομίας συνιστά προτεραιότητα με εθνικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, συνδέεται με το δημογραφικό και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εξετάζει η κυβέρνηση μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.