ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύσκεψη στον Δήμο Ρόδου με θέμα τις δημοτικές, επαρχιακές και εθνικές οδούς

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
Κώστας Χαλκιάς

• Κώ­στας Χαλ­κιάς: «Το θέμα, μας απα­σχο­λεί μετά την από­φα­ση του ΣτΕ» • Απί­θα­νες και αδια­νό­η­τες πε­ρι­πτώ­σεις με οδούς που έφτα­σαν από την εποχή της… Εν­σω­μά­τω­σης να δη­μιουρ­γούν προ­βλή­μα­τα σε επι­χει­ρή­σεις!

Σύ­σκε­ψη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στον Δήμο Ρόδου με θέμα τις δη­μο­τι­κές, επαρ­χια­κές και εθνι­κές οδούς μετά και σχε­τι­κή από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας, που ξε­κα­θα­ρί­ζει το τοπίο αλλά και τις αρ­μο­διό­τη­τες. Στην σύ­σκε­ψη συμ­με­τεί­χαν η γ.γ. του Δήμου Ρόδου κα Άννα Πα­ρα­σκευο­πού­λου, ο αντι­δή­μαρ­χος Προ­γραμ­μα­τι­σμού, Πο­λε­ο­δο­μι­κού Σχε­δια­σμού και Εφαρ­μο­γών, Ακί­νη­της Πε­ριου­σί­ας – Ανα­πλη­ρω­τής Δη­μάρ­χου, κ. Κώ­στας Χαλ­κιάς, υπη­ρε­σια­κοί κ.λπ.

Ερω­τη­θείς για την σύ­σκε­ψη, κ. Χαλ­κιάς δή­λω­σε τα εξής:

«Γνω­ρί­ζε­τε ότι εδώ και καιρό απα­σχο­λεί όχι μόνο τη διοί­κη­ση του Δήμου Ρόδου αλλά τη διοί­κη­ση όλων των πρω­το­βάθ­μιων και δευ­τε­ρο­βάθ­μιων ΟΤΑ, το ζή­τη­μα που έχει ανα­κύ­ψει μετά τις απο­φά­σεις που εξέ­δω­σε το ΣτΕ, σχε­τι­κά με τις υφι­στά­με­νες μεν -μη ανα­γνω­ρι­σμέ­νες δε- δη­μο­τι­κές, επαρ­χια­κές και εθνι­κές οδούς.

Είναι οδοί οι οποί­ες έχουν δη­μιουρ­γη­θεί τα τε­λευ­ταία 50 του­λά­χι­στον χρό­νια και στις πε­ρισ­σό­τε­ρες πε­ρι­πτώ­σεις, έγι­ναν με απλές και γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες. Δεν ακο­λου­θή­θη­καν δη­λα­δή οι τυ­πι­κές δια­δι­κα­σί­ες, σύμ­φω­να με τις οποί­ες θα έπρε­πε να έχουν δη­μιουρ­γη­θεί, και μά­λι­στα μέσω της έκ­δο­σης σχε­τι­κών προ­ε­δρι­κών δια­ταγ­μά­των ή υπουρ­γι­κών απο­φά­σε­ων (αφού θα είχαν προη­γη­θεί όλες εκεί­νες οι διοι­κη­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες που θα χα­ρα­κτη­ρί­ζουν μία οδό και την τε­λι­κή επι­στέ­γα­ση αυτής της δια­δι­κα­σί­ας με την έκ­δο­ση σχε­τι­κού ΦΕΚ)».

Όπως ανέ­φε­ρε, στο 90% των πε­ρι­πτώ­σε­ων, όταν δια­πι­στω­νό­ταν η ανά­γκη χά­ρα­ξης μιας οδού, λαμ­βα­νό­ταν η σύμ­φω­νη γνώμη των ιδιο­κτη­τών ότι απο­δέ­χο­νται να διέλ­θει η οδός μέσα από την ιδιο­κτη­σία τους. Κα­τό­πιν εκτε­λού­νταν το τε­χνι­κό έργο της δια­μόρ­φω­σης της οδού, η διά­νοι­ξή της. Γι­νό­ταν ο χα­ρα­κτη­ρι­σμός εάν θα είναι μο­νό­δρο­μος ή δι­πλός δρό­μος ή οτι­δή­πο­τε άλλο, κα­τα­σκευά­ζο­νταν τα πε­ζο­δρό­μια και το­πο­θε­τού­νταν ο ηλε­κτρο­φω­τι­σμός. Ακο­λου­θού­σαν οι δια­γραμ­μί­σεις και το­πο­θε­τού­νταν ο αστι­κός εξο­πλι­σμός.

«Μετά από όλα αυτά, έδι­ναν κι ένα όνομα στην οδό. Και στο τέλος της ημέ­ρας, λέ­γα­με ότι έχου­με μια οδό η οποία εξυ­πη­ρε­τεί τις ανά­γκες διέ­λευ­σης των πο­λι­τών.

Και πα­ράλ­λη­λα μπο­ρεί ο οποιοσ­δή­πο­τε θέλει να ανοι­κο­δο­μή­σει εκα­τέ­ρω­θεν της οδού να κάνει χρήση και του δι­καιώ­μα­τος ότι έχει πρό­σω­πο σε μια υφι­στά­με­νη οδό που συ­ντη­ρεί­ται ή έχει δια­νοι­χτεί και λει­τουρ­γεί με μέ­ρι­μνα του δήμου ή της πε­ρι­φέ­ρειας κ.λπ.

Έτσι γι­νό­ταν όλες τις προη­γού­με­νες δε­κα­ε­τί­ες. Κι έρ­χε­ται κά­ποια στιγ­μή μετά από σχε­τι­κές απο­φά­σεις που έχουν λη­φθεί από τις αρχές του 2000 και τις έχει επι­στε­γά­σει με από­φα­σή της, η Ολο­μέ­λεια του ΣτΕ και λέει: αυτό εγώ ως δι­κα­στή­ριο δεν το δέ­χο­μαι, δεν είναι αυτή η σωστή δια­δι­κα­σία δη­μιουρ­γί­ας οδών.

Η σωστή δια­δι­κα­σία ήταν και είναι η τυ­πι­κή. Όπου δεν έχει ακο­λου­θη­θεί, υπάρ­χει πρό­βλη­μα. Και σή­με­ρα αυτά τα προ­βλή­μα­τα τα οποία δεν δη­μιουρ­γή­θη­καν ξαφ­νι­κά το 2023 που βγήκε η από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας (ούτε βέ­βαια το 2022, το 2020, το 2015 και πιο πίσω, το 2010) είναι του­λά­χι­στον 50 ετών και σε κά­ποιες πε­ρι­πτώ­σεις απο­τε­λούν προ­βλή­μα­τα τα οποία φτά­νουν, μέχρι και την Εν­σω­μά­τω­ση!

Μι­λά­με για ση­μα­ντι­κές οδούς που έχουν δια­νοι­χτεί και κα­τα­σκευα­στεί με αυτό τον τρόπο (με­ρι­κές πολύ ση­μα­ντι­κές στο νησί) από τις οποί­ες διέρ­χο­νται χι­λιά­δες αυ­το­κί­νη­τα κα­θη­με­ρι­νά.

Φτά­σα­με πια στο ση­μείο, σή­με­ρα επει­δή έχουν χτι­στεί εκα­τέ­ρω­θεν των οδών αυτών, επι­χει­ρή­σεις, να πρέ­πει να εκ­δώ­σουν άδεια ίδρυ­σης και λει­τουρ­γί­ας ή απλά άδεια λει­τουρ­γί­ας -ανά­λο­γα με την πε­ρί­πτω­ση- κι επει­δή στις πε­ρι­πτώ­σεις αυτές πρέ­πει να δεί­ξουν ότι έχουν έγκρι­ση ει­σό­δου-εξό­δου σε ανα­γνω­ρι­σμέ­νη οδό, να πρέ­πει να επι­λύ­σου­με εμείς αυτό το πρό­βλη­μα… της ανυ­παρ­ξί­ας ανα­γνω­ρι­σμέ­νης οδού!!!.

Ο αντι­δή­μαρ­χος ανέ­φε­ρε ότι αυτό το ζή­τη­μα έχει απα­σχο­λή­σει τη δη­μο­τι­κή αρχή, ήδη από το 2024, καθώς πολ­λές επι­χει­ρή­σεις που είναι ση­μα­ντι­κές για την οι­κο­νο­μία του νη­σιού (με­ρι­κές στον πρω­το­γε­νή τομέα αλλά και στον τομέα της πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών κ.λπ.) αντι­με­τω­πί­ζουν δυ­σκο­λί­ες στην κα­θη­με­ρι­νή τρο­φο­δο­σία αλλά και στην λει­τουρ­γία τους.

«Εμείς σαν Δήμος, έχου­με την υπο­χρέ­ω­ση να βρού­με λύση, η οποία θα σέ­βε­ται τις απο­φά­σεις του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας αλλά δεν θα ανα­τρέ­πει τα δε­δο­μέ­να.

Δυ­στυ­χώς, ο χρό­νος δεν γυ­ρί­ζει πίσω και μέχρι να λυθεί το ζή­τη­μα της επί­ση­μης ανα­γνώ­ρι­σης των οδών από την ελ­λη­νι­κή πο­λι­τεία, επει­δή μπο­ρεί να πε­ρά­σουν πάρα πολλά χρό­νια, δεν μπο­ρού­με να αφή­σου­με να κα­τα­στρέ­φο­νται οι­κο­νο­μι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, οι οποί­ες μέχρι χθες λει­τουρ­γού­σαν, νό­μι­μα. Ξαφ­νι­κά, υπο­χρε­ού­νται να ανα­νε­ώ­σουν π.χ. τους πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κούς όρους λει­τουρ­γί­ας τους ή κάτι άλλο που τους ζη­τούν.

Είναι ένα θέμα δε­κα­ε­τιών και πρέ­πει να βρε­θεί λύση.

Εμείς, οφεί­λου­με με βάση αυτά να πο­ρευ­τού­με και με βάση τις απο­φά­σεις του ΣτΕ να λά­βου­με σχε­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες. Εξε­τά­ζου­με, με ποιον τρόπο θα δώ­σου­με λύ­σεις στα ζη­τή­μα­τα της ει­σό­δου-εξό­δου….», κα­τέ­λη­ξε ο κ. Χαλ­κιάς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Dimiris Dimitras

    Μια ζωή μα και μου τους δρόμους δεν φτιαχτενε η καρέκλα μια χαρά είναι πιάσε λίγο να βγείτε να πιάσετε λίγο την αξηνηνη να σκάψετε