ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σκιά του κυκλώματος των εικονικών εταιρειών έφτασε στη Ρόδο με ΤikToker γνωστό από τα γήπεδα και τη νύχτα

Δαμιανός Αθανασίου 7 λεπτά ανάγνωση
kikloma-eikonikes-etaireies-4-2048x1369

• Η έρευνα «δένει» το σχήμα των εται­ρειών «μαϊμού» με εικο­νι­κές ασφα­λί­σεις και τιμο­λό­για, ζημία 22 εκατ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ και εκτι­μώ­μενη φορο­δια­φυγή 11 εκατ. ευρώ, ενώ στο νησί ξεχω­ρί­ζει η εμπλοκή ημε­δα­πού με δημόσια εικόνα και παλαιά δια­δρομή σε ομάδες της Ρόδου

Η είδηση που κυκλο­φό­ρησε το πρωί της 23ης Μαρτίου 2026 έπεσε βαριά στη Ρόδο. Όχι μόνο επειδή η επι­χεί­ρηση αφορά υπόθεση οικο­νο­μι­κής απάτης μεγάλης κλί­μα­κας, αλλά κυρίως επειδή στη λίστα των συλ­λη­φθέ­ντων εμφα­νί­ζε­ται ημε­δα­πός TikToker με δημόσια προβολή, παρου­σία σε τηλε­ριά­λιτι και ενεργή δρα­στη­ριό­τητα στον χώρο της επι­κοι­νω­νίας και της δια­σκέ­δα­σης, πρόσωπο που συν­δέ­ε­ται με το νησί με τρόπο που η τοπική κοι­νω­νία ανα­γνω­ρί­ζει άμεσα.

Στο νησί, όπου οι προ­σω­πι­κές δια­δρο­μές συν­δέ­ο­νται συχνά με συγκε­κρι­μέ­νους χώρους, ομάδες και κοινές παρέες, η εμπλοκή ενός προ­σώ­που που είχε περάσει από ροδί­τικα γήπεδα και από τον κόσμο της νυχτε­ρι­νής ζωής έδωσε στην υπόθεση άλλη ένταση. Η υπόθεση δεν έμεινε σε έναν απρό­σωπο αριθμό δικο­γρα­φίας, αλλά απέ­κτησε το βάρος μιας ιστο­ρίας που αγγίζει γνωστές ανα­φο­ρές της τοπικής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας.

Οπως έγραψε η «δημο­κρα­τική» είχε αγω­νι­στεί στο παρελ­θόν ως ποδο­σφαι­ρι­στής σε ομάδες του νησιού, με ανα­φο­ρές σε Φοίβο, Διαγόρα, Ιαλυσό και Άρη Αρχαγ­γέ­λου. Παράλ­ληλα, η επαγ­γελ­μα­τική του σχέση με τον χώρο της δια­σκέ­δα­σης, μέσα από δρα­στη­ριό­τητα ως PR σε κατα­στή­ματα υγει­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, ενι­σχύει την εικόνα ενός προ­σώ­που που δεν ήταν «περα­στι­κός» από τη Ρόδο.

Το χρονικό και οι βασικοί άξονες της έρευνας

Η υπόθεση, όπως απο­κα­λύ­πτει σήμερα η «δημο­κρα­τική», συν­δέ­ε­ται με διε­ρεύ­νηση που ξεκί­νησε από τηλε­φω­νική καταγ­γε­λία εργα­ζό­με­νου ή ασφα­λι­σμέ­νου στον ΕΦΚΑ στις 5 Απρι­λίου 2024. Από την επε­ξερ­γα­σία και ανάλυση υλικού της προ­α­νά­κρι­σης, απο­τυ­πώ­νε­ται εικόνα εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης με δομή, δια­κρι­τούς ρόλους και σκοπό τη μεθο­δευ­μένη τέλεση πράξεων που συν­δέ­ο­νται με απάτες, φορο­δια­φυγή και πλα­στο­γρα­φίες σε βάρος του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου και του ΕΦΚΑ.

Το χρονικό πλαίσιο που κατα­γρά­φε­ται εκτεί­νε­ται του­λά­χι­στον από τον Δεκέμ­βριο 2018, ενώ σημειώ­νε­ται ότι εντο­πί­ζο­νται ενδεί­ξεις παρό­μοιας δρα­στη­ριό­τη­τας και προ­γε­νέ­στερα, με αναφορά σε έναρξη δρα­στη­ριό­τη­τας εται­ρι­κού σχή­μα­τος ήδη από 23 Δεκεμ­βρίου 2013. Η κατα­γραφή αυτή δείχνει ότι οι αρχές αντι­με­τω­πί­ζουν το φαι­νό­μενο όχι ως μεμο­νω­μένη «έκρηξη» παρα­βα­τι­κό­τη­τας, αλλά ως μηχα­νι­σμό που εξε­λί­χθηκε και προ­σαρ­μό­στηκε σε βάθος χρόνου.

Το μέγεθος της επι­χεί­ρη­σης και η εικόνα μιας οργά­νω­σης με δομή

Η αστυ­νο­μική επι­χεί­ρηση παρου­σιά­ζε­ται ως απο­τέ­λε­σμα εκτε­τα­μέ­νης έρευνας για εγκλη­μα­τική οργά­νωση που φέρεται να λει­τουρ­γούσε από το 2018, με κατα­με­ρι­σμό ρόλων και μεθο­δι­κό­τητα. Η δικο­γρα­φία περι­γρά­φει ένα σύστημα όπου δια­φο­ρε­τικά πρόσωπα εμφα­νί­ζο­νταν ως επι­χει­ρη­μα­τίες, λογι­στές, δια­χει­ρι­στές, «μπρο­στι­νοί» και «αχυ­ράν­θρω­ποι», με στόχο να δημιουρ­γεί­ται συνεχώς νέο εται­ρικό περί­βλημα που να απορ­ροφά ελέγ­χους και να αφήνει πίσω του χρέη.

Το εύρος απο­τυ­πώ­νε­ται από τα βασικά αριθ­μη­τικά δεδο­μένα 22 συλ­λή­ψεις, 41 κατη­γο­ρού­με­νοι συνο­λικά, ενώ περι­γρά­φε­ται και ένα δίκτυο 226 εται­ρειών που λει­τουρ­γούσε με «στρώ­ματα» για να δυσχε­ραί­νε­ται η χαρ­το­γρά­φηση της πραγ­μα­τι­κής ευθύνης.

Ο ρόλος των λογι­στών και η τεχνο­γνω­σία πίσω από το σύστημα

Σημα­ντικό στοι­χείο της υπό­θε­σης είναι η αναφορά ότι στον πυρήνα του μηχα­νι­σμού βρί­σκο­νταν λογι­στές με τεχνο­γνω­σία και πρό­σβαση, δηλαδή πρόσωπα που μπορούν να συστή­νουν εται­ρείες, να χει­ρί­ζο­νται φορο­λο­γικά και ασφα­λι­στικά δεδο­μένα, να κάνουν ενάρ­ξεις δρα­στη­ριό­τη­τας και να δια­μορ­φώ­νουν δηλώ­σεις, τιμο­λό­για και κατα­χω­ρή­σεις. Σε μια υπόθεση που περι­λαμ­βά­νει δεκάδες ή εκα­το­ντά­δες εται­ρείες, η τεχνική γνώση δεν είναι δευ­τε­ρεύ­ουσα. Είναι ο κατα­λύ­της που επι­τρέ­πει να στηθεί μια «παρα­γωγή» εγγρά­φων, κινή­σεων και δηλώ­σεων που μοιά­ζουν νόμιμες, ενώ στην ουσία υπη­ρε­τούν μια εικο­νική εικόνα δρα­στη­ριό­τη­τας.

Η περι­γραφή του σχή­μα­τος παρα­πέ­μπει σε οργα­νω­μένο μοντέλο «παρα­γω­γής» εται­ρι­κών οντο­τή­των που ανοί­γουν και κλεί­νουν, μετα­φέ­ρουν προ­σω­πικό, αλλά­ζουν δια­χει­ρι­στές, επα­να­χρη­σι­μο­ποιούν διευ­θύν­σεις, τηλέ­φωνα ή κοινά χαρα­κτη­ρι­στικά, και δημιουρ­γούν μια αίσθηση πολυ­διά­σπα­σης. Έτσι, η ανα­ζή­τηση της ουσια­στι­κής ευθύνης γίνεται πιο δύσκολη και απαιτεί συν­δυα­σμό φορο­λο­γι­κών δεδο­μέ­νων, ασφα­λι­στι­κών εγγρα­φών, τρα­πε­ζι­κών κινή­σεων και επι­κοι­νω­νιών.

Το τριπλό σύστημα εται­ρειών και το «καρου­ζέλ» που αφήνει χρέη πίσω

Η υπόθεση περι­γρά­φε­ται ως τριπλή δια­στρω­μά­τωση εται­ρειών.

Στο πρώτο επίπεδο εντο­πί­ζο­νται εται­ρείες που εμφα­νί­ζο­νται ως «κανο­νι­κές», με δρα­στη­ριό­τητα κυρίως σε εστίαση και υπη­ρε­σίες μάλαξης. Πρό­κει­ται για το «πρόσωπο» του συστή­μα­τος, εκεί όπου μια επι­χεί­ρηση μπορεί να φαί­νε­ται ότι λει­τουρ­γεί και να συναλ­λάσ­σε­ται.

Στο δεύτερο επίπεδο εμφα­νί­ζο­νται εται­ρείες στο όνομα τρίτων, των λεγό­με­νων «αχυ­ραν­θρώ­πων», με ίδια έδρα, παρό­μοια στοι­χεία επι­κοι­νω­νίας και συχνά ίδιες ή συγ­γε­νι­κές επω­νυ­μίες. Η λογική είναι να μετα­φέ­ρε­ται το βάρος των οφειλών και των προ­στί­μων σε πρόσωπα που, σύμφωνα με όσα έχουν ανα­φερ­θεί, μπορεί να βρί­σκο­νται σε οικο­νο­μική ανάγκη ή σε ευάλωτη θέση. Η επιλογή τέτοιων προ­σώ­πων δεν είναι τυχαία, γιατί μειώνει την πιθα­νό­τητα να αντι­δρά­σουν ή να έχουν τη δυνα­τό­τητα να υπε­ρα­σπι­στούν απο­τε­λε­σμα­τικά τον εαυτό τους όταν το σύστημα «καεί».

Στο τρίτο επίπεδο, το πιο «σκο­τεινό» κομμάτι, περι­γρά­φο­νται εται­ρείες κέλυφη και «φαντά­σματα», χωρίς πραγ­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα, ακόμη και χωρίς πραγ­μα­τική έδρα ή τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς, όπου μπορεί να χρη­σι­μο­ποιού­νται πλαστά στοι­χεία, υφαρ­πα­χθέ­ντα ΑΦΜ ή ταυ­τό­τη­τες αλλο­δα­πών που έχουν χαθεί ή κλαπεί. Εδώ εμφα­νί­ζε­ται το μοντέλο που επι­τρέ­πει στο σύστημα να εξα­φα­νί­ζει ίχνη, να σπάει αλυ­σί­δες ευθύνης και να δημιουρ­γεί ενδιά­με­σους σταθ­μούς για εικο­νι­κές μετα­κι­νή­σεις εργα­ζο­μέ­νων.

Το «καρου­ζέλ» λει­τουρ­γεί με δια­δο­χι­κές εται­ρείες. Μόλις μια εται­ρεία επι­βα­ρυν­θεί από χρέη ή γίνει στόχος ελέγχου, «παγώνει» και αντι­κα­θί­στα­ται από νέα, με απο­τέ­λε­σμα οι οφειλές να μένουν πίσω και η δρα­στη­ριό­τητα να συνε­χί­ζε­ται με άλλο όνομα. Στη δημόσια εικόνα, το σύστημα μοιάζει σαν να αλλάζει απλώς εται­ρική ταμπέλα. Στην ουσία όμως, πρό­κει­ται για μετα­φορά κιν­δύ­νου στο παρελ­θόν και εξα­σφά­λιση συνέ­χειας για το παρόν.

Οι εικο­νι­κές ασφα­λί­σεις και ο μηχα­νι­σμός που «παράγει» παροχές

Στον πυρήνα της υπό­θε­σης βρί­σκε­ται η ζημία στον ΕΦΚΑ. Περι­γρά­φε­ται ένα μοντέλο όπου οι εται­ρείες εμφα­νί­ζο­νταν να έχουν προ­σω­πικό, να απα­σχο­λούν εργα­ζό­με­νους, ακόμη και να μετα­κι­νούν προ­σω­πικό από εται­ρεία σε εται­ρεία, χωρίς να κατα­βάλ­λο­νται οι αντί­στοι­χες ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές. Παράλ­ληλα ανα­φέ­ρε­ται εικο­νική ασφά­λιση προ­σώ­πων, ακόμη και συγ­γε­νών ή τρίτων, με πληρωμή, ώστε να εξα­σφα­λί­ζο­νται παροχές όπως επίδομα ανερ­γίας και υγειο­νο­μική κάλυψη.

Ιδιαί­τερα επι­βα­ρυ­ντική εμφα­νί­ζε­ται η αναφορά ότι σε 42 εται­ρείες είχαν δηλωθεί τεχνι­κοί ασφα­λείας και γιατροί εργα­σίας που δεν υπήρχαν, ακόμη και άτομο που είχε απο­βιώ­σει. Αυτές οι λεπτο­μέ­ρειες δεν είναι απλώς «γρα­φειο­κρα­τι­κές» παρα­τυ­πίες. Απο­τε­λούν δείκτες ότι το σύστημα, σύμφωνα με όσα έχουν παρου­σια­στεί, δεν περιο­ρι­ζό­ταν σε φορο­λο­γι­κές κινή­σεις, αλλά παρή­γαγε μια συνο­λική ψευδή εικόνα λει­τουρ­γίας, στε­λέ­χω­σης και συμ­μόρ­φω­σης.

Η ζημία που απο­δί­δε­ται στον ΕΦΚΑ απο­τι­μά­ται σε 22 εκατ. ευρώ.

Τα εικο­νικά τιμο­λό­για ως εργα­λείο φορο­δια­φυ­γής και μετα­κύ­λι­σης ΦΠΑ

Το δεύτερο μεγάλο σκέλος είναι τα εικο­νικά τιμο­λό­για. Η περι­γραφή που έχει παρου­σια­στεί δείχνει ότι χρη­σι­μο­ποιού­νταν για μετα­κύ­λιση ΦΠΑ, για δημιουρ­γία πλα­σμα­τι­κών εξόδων, για μείωση ή μηδε­νι­σμό φορο­λο­γη­τέων κερδών και για νομι­μο­ποί­ηση παρά­νο­μων εσόδων. Σε τέτοιες υπο­θέ­σεις, τα τιμο­λό­για λει­τουρ­γούν ως «γλώσσα» του συστή­μα­τος, με την οποία μπορεί να παρου­σια­στεί μια συναλ­λαγή που δεν έγινε ποτέ ή να φου­σκώ­σει μια συναλ­λαγή ώστε να παρα­χθούν τεχνητά έξοδα.

Η εκτι­μώ­μενη φορο­δια­φυγή που έχει ανα­φερ­θεί είναι 11 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν παρου­σια­στεί και επι­μέ­ρους οικο­νο­μικά μεγέθη που περι­γρά­φουν πιο πλατιά το απο­τύ­πωμα. Ανα­φέ­ρε­ται, ενδει­κτικά, ότι υπάρ­χουν οφειλές προς το Δημόσιο 31.405.554,55 ευρώ, αξία εικο­νι­κών τιμο­λο­γίων 31.497.706,13 ευρώ, παρά­νομο όφελος του­λά­χι­στον 5.737.413,96 ευρώ και επι­πλέον από­πειρα ζημίας 3.777.562,19 ευρώ.

Οι ποι­νι­κές διώξεις και το πλαίσιο των κακουρ­γη­μά­των που απο­δί­δο­νται

Για τους 22 συλ­λη­φθέ­ντες ασκή­θηκε ποινική δίωξη για σειρά κακουρ­γη­μά­των: Σύσταση, ένταξη και διεύ­θυνση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, η απάτη κατ’ εξα­κο­λού­θηση και από κοινού με όφελος άνω των 120.000 ευρώ, η πλα­στο­γρα­φία από κοινού, η υποβολή και κατα­χώ­ρηση ψευδών ή παρα­πλα­νη­τι­κών στοι­χείων στο ΓΕΜΗ, καθώς και πράξεις φορο­δια­φυ­γής μέσω έκδοσης και απο­δο­χής εικο­νι­κών φορο­λο­γι­κών στοι­χείων για ανύ­παρ­κτες συναλ­λα­γές με ποσά που υπερ­βαί­νουν τα όρια των 75.000 ευρώ και 200.000 ευρώ. Ανα­φέ­ρο­νται επίσης πράξεις φορο­δια­φυ­γής κατ’ εξα­κο­λού­θηση και από κοινού, με δια­φυ­γό­ντα φόρο άνω των 50.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, καθώς και νομι­μο­ποί­ηση εσόδων από εγκλη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα σε δια­κε­κρι­μένη περί­πτωση και κατ’ εξα­κο­λού­θηση.

Παράλ­ληλα, ανα­φέ­ρο­νται και πλημ­με­λη­μα­τι­κές κατη­γο­ρίες, όπως η μη έγκαιρη κατα­βολή εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών, αλλά και υπόθεση προ­μή­θειας ναρ­κω­τι­κών για ιδία χρήση. Η σύνδεση των τελευ­ταίων στοι­χείων με τα ευρή­ματα των ερευνών, όπως η κατά­σχεση ζυγα­ριάς ακρι­βείας και ποσο­τή­των κοκα­ΐ­νης και ecstasy, ενι­σχύει το πεδίο των παράλ­λη­λων ελέγχων που συχνά συνο­δεύ­ουν μια εκτε­τα­μένη οικο­νο­μική έρευνα.

Οι έρευνες σε περιο­χές της Αττικής, παρου­σία δικα­στι­κών λει­τουρ­γών, κατέ­λη­ξαν σε κατα­σχέ­σεις που περι­λαμ­βά­νουν μετρητά 61.911,5 ευρώ, επι­τα­γές 24.200 ευρώ, πλήθος καρτών ανά­λη­ψης, σφρα­γί­δες και έγγραφα εται­ρειών, 8 κινητά τηλέ­φωνα, ζυγαριά ακρι­βείας, 21,48 γραμ­μά­ρια κοκα­ΐ­νης και 9 δισκία ecstasy. Παράλ­ληλα, έχουν παρου­σια­στεί ανα­φο­ρές για ξέπλυμα χρή­μα­τος με ακίνητα και πολυ­τελή αυτο­κί­νητα, με παρά­νομα έσοδα να κινού­νται μέσα από το δίκτυο εται­ρειών, να κατα­λή­γουν σε κοινούς τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς και στη συνέ­χεια να επεν­δύ­ο­νται.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.