ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωρινά κρατούμενοι 2 από τους 5 συλληφθέντες στη υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης που εξιχνίασαν οι “Aδιάφθοροι” της ΕΛΑΣ

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
υπηρεσια εσωτερικών υποθέσεων ελασ

-Την Καθαρά Δευτέρα απο­λο­γή­θη­καν ένας 45χρονος υπήκοος Αλβα­νίας κι ένας 33χρονος ημε­δα­πός και αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι.

Σήμερα απο­λο­γή­θη­καν ένας 39χρονος Αλβανός που φέρεται ως αρχηγός της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης κι ένας 36χρονος, ομο­ε­θνής του, που κρί­θη­καν προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νοι ενώ ελεύ­θε­ρος με όρους αφέθηκε ο 41χρονος επι­λο­χίας.

Ολο­κλη­ρώ­θηκε ο πρώτος κύκλος της κυρίας Ανά­κρι­σης για την εγκλη­μα­τική ομάδα δια­κί­νη­σης μεγάλων ποσο­τή­των κοκαϊ­νης που εξάρ­θρω­σαν οι «Αδιά­φθο­ροι» της ΕΛΑΣ.

Η δικο­γρα­φία, όπως απε­κά­λυψε η “δημο­κρα­τική” περι­γρά­φει μια έρευνα μεγάλης διάρ­κειας και πολυ­σύν­θε­της δομής, με χρονικό εύρος που τοπο­θε­τεί­ται του­λά­χι­στον από τον Απρίλιο 2025 έως και τις 18-02-2026, ημε­ρο­μη­νία κατά την οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε συντο­νι­σμένη αστυ­νο­μική επι­χεί­ρηση στη Ρόδο και στην Αθήνα για τη διακοπή της δράσης της οργά­νω­σης.

Ελεύ­θε­ροι με περιο­ρι­στι­κούς όρους αφέ­θη­καν την Καθαρά Δευτέρα, μετά την απο­λο­γία τους, ένας 45χρονος υπήκοος Αλβα­νίας κι ένας 33χρονος ημε­δα­πός, που αντι­με­τω­πί­ζουν κατη­γο­ρίες για ένταξη και συμ­με­τοχή σε εγκλη­μα­τική οργά­νωση, σε συν­δυα­σμό με δια­κί­νηση ναρ­κω­τι­κών.

Ο πρώτος αφέθηκε ελεύ­θε­ρος με τους περιο­ρι­στι­κούς όρους της κατα­βο­λής χρη­μα­τι­κής εγγύ­η­σης ύψους 3.000 ευρώ, της απα­γό­ρευ­σης εξόδου από τη χώρα και της εμφά­νι­σης του μια φορά το πρώτο πεν­θή­μερο κάθε μήνα στο αστυ­νο­μικό τμήμα του τόπου κατοι­κίας του και ο δεύ­τε­ρος με τους ίδιους όρους αλλά με χρη­μα­τική εγγύηση ύψους 2.000 ευρώ.

Ως συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης τους παρέ­στη­σαν οι κ.κ. Ακης Δημη­τριά­δης και Δήμος Μου­τά­φης.

Σήμερα απο­λο­γή­θη­καν ο 39χρονος Αλβανός που φέρεται ως αρχηγός της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, ένας 36χρονος, ομο­ε­θνής του κι ένας 41χρονος επι­λο­χίας.

Mε ομόφωνη απόφαση του Β’ τακτι­κού Ανα­κριτή και της Εισαγ­γε­λέως Υπη­ρε­σίας ο 39χρονος και ο 36χρονος κρί­θη­καν προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νοι ενώ ο 41χρονος αφέθηκε ελεύ­θε­ρος με τους περιο­ρι­στι­κούς όρους της απα­γό­ρευ­σης εξόδου από τη χώρα, της εμφά­νι­σης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυ­νο­μικό τμήμα του τόπου κατοι­κίας του και της κατα­βο­λής χρη­μα­τι­κής εγγύ­η­σης ύψους 2.000 ευρώ.

Ως συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης τους παρέ­στη­σαν οι κ.κ. Στέλιος Αλε­ξαν­δρής, Αχιλ­λέας Δασκα­λά­κης, Κώστας Δημό­που­λος (Αθηνών) και Ειρήνη Χατζηα­ντω­νίου.

Συγκα­τη­γο­ρού­με­νοι των ανωτέρω είναι μια 31χρονη ημεδαπή, μια 23χρονη Αλβανή κρα­τού­με­νες, μια 29χρονη ημεδαπή κι ένας 41χρονος Αλβανός.

Σε στάδιο προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης βρί­σκε­ται δικο­γρα­φία για απάτη, ξέπλυμα και τοκο­γλυ­φία με εμπλε­κό­με­νους έναν 37χρονο κι έναν 41χρονο αρχι­φύ­λακα και μια 37χρονη συγγενή του τελευ­ταίου.

Επι­πλέον εμπλέ­κο­νται για κατοχή, χρήση και δοσο­λη­ψίες με το κύκλωμα 4 Αλβανοί ηλικίας 36, 32, 33 και 37 ετών, 9 ημε­δα­ποί/ές ηλικίας 57, 39, 38, 34, 29, 40, 28, 34 και 45 ετών, μια Ρωσίδα ηλικίας 50 ετών και δύο Πακι­στα­νοί ηλικίας 29 και 24 ετών.

Η εξι­χνί­αση και τα εργα­λεία της έρευνας

Στον πυρήνα της δικο­γρα­φίας, η οργά­νωση περι­γρά­φε­ται ως ιεραρ­χικά δομη­μένη, με ρόλους που εκτεί­νο­νται από την προ­μή­θεια μέχρι τη λιανική διάθεση. Σε κεντρικό ρόλο εμφα­νί­ζε­ται, σύμφωνα με την περι­γραφή της υπό­θε­σης, 39χρονος υπήκοος Αλβα­νίας, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της οργά­νω­σης, με αρμο­διό­τη­τες στον γενικό επι­χει­ρη­σιακό σχε­δια­σμό και στη δια­χεί­ριση της παρα­λα­βής ποσο­τή­των που μετα­φέ­ρο­νταν μέσω πλοίων από τον Πειραιά προς τη Ρόδο, ώστε να απο­θη­κεύ­ο­νται, να δια­μοι­ρά­ζο­νται και να παρα­δί­δο­νται στα λοιπά μέλη για περαι­τέρω δια­κί­νηση.

Στο υλικό της δικο­γρα­φίας κατα­γρά­φε­ται εκτί­μηση ότι από τη συνο­λική έρευνα εξα­κρι­βώ­θηκε δια­κί­νηση κοκα­ΐ­νης συνο­λι­κού βάρους του­λά­χι­στον 7 κιλών και ότι, με βάση ενδει­κτικό πίνακα τιμών, η εκτι­μώ­μενη αξία πώλησης υπερ­βαί­νει τις 700.000 ευρώ.

Η έρευνα φέρεται να ξεκί­νησε από ανώνυμη καταγ­γε­λία στις 26-05-2025 και στη συνέ­χεια να διευ­ρύν­θηκε. Στο ίδιο χρο­νο­λό­γιο εντάσ­σο­νται και 2 συλ­λή­ψεις στο λιμάνι της Ρόδου το 2025, που εμφα­νί­ζο­νται ως κομβικά γεγο­νότα, τόσο για τη διακοπή ενός σκέλους μετα­φο­ράς όσο και για την έναρξη βαθύ­τε­ρης ανά­λυ­σης επι­κοι­νω­νιών και επαφών.

Τι υπο­στή­ρι­ξαν απο­λο­γού­με­νοι

-Ο 39χρονος Αλβανός, που κατη­γο­ρεί­ται για διεύ­θυνση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και δια­κί­νηση ναρ­κω­τι­κών, αρνεί­ται συνο­λικά τις απο­δι­δό­με­νες πράξεις και παρου­σιά­ζει ως κεντρικό επι­χεί­ρημα ότι οι κατα­γε­γραμ­μέ­νες συνο­μι­λίες του δεν παρα­πέ­μπουν σε δια­κί­νηση ουσιών. Περι­γρά­φει τη μακρό­χρονη εγκα­τά­στασή του στην Ελλάδα από παιδική ηλικία και την επαγ­γελ­μα­τική του πορεία, ενώ τονίζει ότι το οικο­γε­νειακό και εργα­σιακό του περι­βάλ­λον βρί­σκε­ται στη Ρόδο, όπου δια­μέ­νει μόνιμα. Στο ίδιο πλαίσιο προ­βάλ­λε­ται ότι τα εισο­δή­ματά του προ­έρ­χο­νται από εργασία σε του­ρι­στική επι­χεί­ρηση της συζύγου του, πολω­νι­κής κατα­γω­γής, και ότι υπάρχει ανήλικο τέκνο, στοι­χεία που κατά τον ίδιο απο­κλεί­ουν κίνδυνο φυγής.

Στο σκέλος των επαφών με συγκα­τη­γο­ρού­με­νους, ο 39χρονος αλβα­νι­κής υπη­κο­ό­τη­τας υπο­στη­ρί­ζει ότι συγκε­κρι­μέ­νες σχέσεις που εμφα­νί­ζο­νται στη δικο­γρα­φία έχουν κοι­νω­νικό χαρα­κτήρα. Ανα­φέ­ρει ότι με τον 45χρονο αλβα­νι­κής υπη­κο­ό­τη­τας υπάρχει στενή σχέση καθώς είναι κου­μπά­ροι και οι συνα­ντή­σεις τους σε οικίες ή σε χώρο καφε­τέ­ριας εντάσ­σο­νται σε φιλικό και οικο­γε­νειακό πλαίσιο, χωρίς πράξεις δια­κί­νη­σης.

Παράλ­ληλα, για τις επαφές του με τον 41χρονο ημεδαπό στρα­τιω­τικό, περι­γρά­φει ότι η γνω­ρι­μία έγινε μέσω ενα­σχό­λη­σης με τυχερά παι­χνί­δια, κυρίως πόκερ, με συνα­ντή­σεις σε εβδο­μα­διαία τρα­πέ­ζια και συμ­με­το­χές σε τουρ­νουά. Επι­μέ­νει ότι ο όρος «γου­ρου­νά­κια» που εμφα­νί­ζε­ται σε συνο­μι­λίες αφορά τυχερά παίγνια και όχι ουσίες, παρου­σιά­ζο­ντας την αναφορά ως κοινό λεξι­λό­γιο ανθρώ­πων που ασχο­λού­νται με τον τζόγο.

Για τον 36χρονο ομοεθνή του, ο 39χρονος ανα­φέ­ρει πολυετή φιλική και οικο­γε­νειακή σχέση από κοινό τόπο κατα­γω­γής, με συνα­ντή­σεις που γίνο­νται μαζί με τις οικο­γέ­νειες, ενώ γίνεται μνεία και σε κοινές δρα­στη­ριό­τη­τες ανα­ψυ­χής όπως ερα­σι­τε­χνι­κοί αγώνες ποδο­σφαί­ρου. Υπο­στη­ρί­ζει ότι σε αυτές τις επαφές δεν υπήρξε δια­κί­νηση και ότι δεν βρέ­θη­καν ουσίες στη δική του κατοχή.

Περι­γρά­φει προ­σω­πική σχέση με γυναίκα που φέρεται εμπλε­κό­μενη σε δια­κί­νηση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η επαφή τους ήταν ερωτική και ότι όταν εκείνη του ανέφερε εμπλοκή της και του απέ­στειλε υλικό, ο ίδιος δεν αντα­πο­κρί­θηκε και προ­σπά­θησε, όπως λέει, να τη βοη­θή­σει να απο­μα­κρυν­θεί από το περι­βάλ­λον αυτό. Σχετικά με κλειδιά δίκυ­κλης μοτο­σι­κλέ­τας άλλου προ­σώ­που, υπο­στη­ρί­ζει ότι τα είχε επειδή του ζητή­θηκε να παρα­λά­βει έγγραφα για δια­δι­κα­σία ακι­νη­σίας, ενώ για δια­μέ­ρι­σμα που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται στη δικο­γρα­φία ως «καβάτζα» δηλώνει ότι δεν έχει μεταβεί ποτέ και ότι δεν υπάρχει στοι­χείο που να απο­δει­κνύει το αντί­θετο.

-Ο 45χρονος Αλβανός, κατη­γο­ρού­με­νος για ένταξη και συμ­με­τοχή σε εγκλη­μα­τική οργά­νωση σε συν­δυα­σμό με δια­κί­νηση, δηλώνει ότι οι συνο­μι­λίες του απο­τυ­πώ­νουν τον καθη­με­ρινό ρόλο του σε επι­χει­ρή­σεις μεγάλης κλί­μα­κας, όπου έχει καθή­κο­ντα απο­θή­κης και προ­μη­θειών, καθώς και διαρκή επι­κοι­νω­νία με προ­σω­πικό, συνερ­γεία και λογι­στή­ριο. Υπο­στη­ρί­ζει ότι η έρευνα απο­δί­δει αυθαί­ρετα σε λέξεις και φράσεις δήθεν κωδι­κο­ποι­η­μένο περιε­χό­μενο, ενώ επι­μέ­νει ότι δεν προ­έ­κυψε φυσική πράξη παρά­δο­σης ουσιών από τον ίδιο.

Ιδιαί­τερη θέση στην απο­λο­γία του κατα­λαμ­βά­νει η ανάλυση κλήσεων με τον 33χρονο ημεδαπό λογιστή, όπου περι­γρά­φει ότι οι επι­κοι­νω­νίες αφορούν παρα­στα­τικά, οδηγίες εργο­δότη και πρα­κτικά ζητή­ματα χώρων εργα­σίας. Σε χαρα­κτη­ρι­στικά παρα­δείγ­ματα, παρα­τί­θε­νται σύντο­μες κλήσεις τύπου «ήρθες, έρχομαι» και κλήσεις για συνεν­νό­ηση σε «ράμπα», τις οποίες παρου­σιά­ζει ως αμιγώς υπη­ρε­σια­κές.

Σε άλλη συνο­μι­λία, εξηγεί ότι η συνεν­νό­ηση «να πάμε να πάρουμε το τέτοιο» συν­δέ­ε­ται με τροχαίο αυτο­κί­νητο εται­ρίας ενοι­κί­α­σης και τη μετα­φορά του σε συνερ­γείο.

Ιδιαί­τερη έμφαση δίνεται στο τηλε­φώ­νημα όπου τρίτος ζητά «κανένα μαύρο», το οποίο, όπως υπο­στη­ρί­ζει, είναι καφές στη αλβα­νική καθο­μι­λου­μένη, καθώς ο σκέτος καφές απο­δί­δε­ται ως «μαύρος». Η απο­λο­γία του συνδέει το περιε­χό­μενο με καθη­με­ρι­νές δια­δρο­μές μεταξύ εργο­τα­ξίων και χώρων εργα­σίας.

Παράλ­ληλα, ο 45χρονος επι­μέ­νει ότι φράσεις για «αφρούς» και «καθα­ρι­στικό» αφορούν υλικά εργο­τα­ξίου, ενώ απο­δί­δει ιδιαί­τερη σημασία στη διά­κριση τύπων αφρού πολυου­ρε­θά­νης, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η αναφορά του ήταν σε «κανο­νικό ή χαμηλό» διό­γκω­σης, και όχι σε «χρώμα μήλο» όπως εμφα­νί­στηκε κατά τον ίδιο, με απο­τέ­λε­σμα να δημιουρ­γεί­ται εσφαλ­μέ­νος υπαι­νιγ­μός.

-Ο 36χρονος Αλβανός, κατη­γο­ρού­με­νος για ένταξη σε εγκλη­μα­τική οργά­νωση και δια­κί­νηση, αρνεί­ται ότι συμ­με­τείχε σε δομη­μένη εγκλη­μα­τική δράση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι οι συνο­μι­λίες του αφορούν επαγ­γελ­μα­τι­κές και προ­σω­πι­κές ανάγκες. Περι­γρά­φει ότι εργά­ζε­ται σταθερά ως επαγ­γελ­μα­τίας και ότι οι συνο­μι­λίες με πρόσωπα που ανα­φέ­ρο­νται στη δικο­γρα­φία δεν συν­δέ­ο­νται με ουσίες αλλά με δρα­στη­ριό­τη­τες όπως ψάρεμα, εργα­σίες στο κατά­στημά του και προ­σω­πι­κές σχέσεις.

Παράλ­ληλα, εξηγεί συνο­μι­λίες που περι­λαμ­βά­νουν συγκε­κρι­μένα χρη­μα­τικά ποσά, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι αυτά αφορούν ερω­τι­κές συνευ­ρέ­σεις έναντι αμοιβής, με διά­κριση μεταξύ 50 ευρώ για συνεύ­ρεση σε αυτο­κί­νητο και 100 ευρώ για συνεύ­ρεση σε οικία.

Ωστόσο, στο πιο κρίσιμο σημείο της απο­λο­γίας του, ο 36χρονος αλβα­νι­κής υπη­κο­ό­τη­τας προ­βάλ­λει ότι ποσό­τητα που βρέθηκε στη σφαίρα κατοχής του προ­ο­ρι­ζό­ταν απο­κλει­στικά για προ­σω­πική χρήση, δηλώ­νο­ντας ότι είναι χρήστης από ηλικία 16 ετών και ότι δεν μπορεί να απο­βά­λει την έξη με ίδιες δυνά­μεις. Το επι­χεί­ρημα συνο­δεύ­ε­ται από ισχυ­ρι­σμό ότι, πέρα από επαφή με τον 39χρονο αλβα­νι­κής υπη­κο­ό­τη­τας, δεν προ­κύ­πτει επι­κοι­νω­νία ή επαφή με τα υπό­λοιπα φερό­μενα μέλη ώστε να στοι­χειο­θε­τεί­ται ένταξη σε οργά­νωση.

-Ο 41χρονος στρα­τιω­τι­κός, κατη­γο­ρού­με­νος για ένταξη και συμ­με­τοχή σε εγκλη­μα­τική οργά­νωση με δια­κί­νηση, αρνεί­ται κάθε σχέση με ναρ­κω­τι­κές ουσίες και υπο­στη­ρί­ζει ότι δεν βρέ­θη­καν στην κατοχή του στοι­χεία που να παρα­πέ­μπουν σε δια­κί­νηση, όπως ουσίες, ζυγα­ριές ή ύποπτες κατα­γρα­φές. Στο απο­λο­γη­τικό του πλαίσιο προ­βάλ­λε­ται ότι η σύνδεση που επι­χει­ρεί­ται στη δικο­γρα­φία με τον 39χρονο δεν αφορά ναρ­κω­τικά αλλά τυχερά παι­χνί­δια, καθώς δηλώνει χρόνια εξάρ­τηση από τυχερά παίγνια και συχνή παρου­σία σε καζίνο.

Επι­χει­ρεί να απο­δο­μή­σει δύο συγκε­κρι­μέ­νες απο­τυ­πώ­σεις συνο­μι­λιών. Στην πρώτη, υπο­στη­ρί­ζει ότι σχόλια για «χήρες» και ανα­φο­ρές σε τρίτο πρόσωπο που «δεν έχει λεφτά» εντάσ­σο­νται σε περι­παι­κτικό πλαίσιο για παι­χνίδι μεταξύ φίλων και για απώ­λειες σε τυχερό παίγνιο, όχι για γνώση δια­κί­νη­σης.

Στη δεύτερη, αντι­με­τω­πί­ζει τον όρο «γου­ρου­νά­κια» ως αναφορά σε συγκε­κρι­μένο παι­χνίδι τύπου φρου­τά­κια στο καζίνο, εξη­γώ­ντας ότι τα «μπλε» και οι συζη­τή­σεις για το ποιος τα πήρε αφορούν εξέλιξη του παι­χνι­διού και απώ­λειες ή κέρδη, ενώ σημειώ­νει ότι προ­σκο­μί­ζει κάρτα μέλους και φωτο­γρα­φίες από το παι­χνίδι ως επι­βε­βαί­ωση.

-Ο 33χρονος λογι­στής, κατη­γο­ρού­με­νος για ένταξη σε εγκλη­μα­τική οργά­νωση και δια­κί­νηση, υπο­στη­ρί­ζει ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση πέρα από επαφές εργα­σίας. Περι­γρά­φει ως βασικό του επι­χεί­ρημα ότι οι συνο­μι­λίες του είναι αθώες και παρερ­μη­νεύ­ο­νται, ενώ εξηγεί μία προς μία επι­κοι­νω­νίες που, κατά τον ίδιο, σχε­τί­ζο­νται με λει­τουρ­γι­κές ανάγκες επι­χει­ρή­σεων, όπως μισθο­δο­σίες, παρου­σιο­λό­για προ­σω­πι­κού, παρα­δό­σεις χρη­μά­των, πλη­ρω­μές μικρών υπο­χρε­ώ­σεων και προ­μή­θειες.

Στις ειδι­κό­τε­ρες ανα­λύ­σεις, ανα­φέ­ρει ότι συνο­μι­λία στις 27 10 2025 αφορά μετα­φορά φαγητού σε συνερ­γάτη που ήταν από το πρωί στη δουλειά, ενώ συνο­μι­λία στις 28 10 2025 αφορά μετα­κί­νηση σε ακίνητα που αξιο­ποιού­νται ως Airbnb για εκκρε­μό­τη­τες. Ανα­φέ­ρει επίσης ότι υπάρ­χουν επι­κοι­νω­νίες για παρου­σιο­λό­για, μισθο­δο­σίες και κατα­βο­λές μερο­κά­μα­των, καθώς και για εμφια­λω­μένα νερά, ποτά όπως σαμπά­νιες και ακόμα και παρά­κληση για CIALIS, τα οποία παρου­σιά­ζει ως άσχετα με ναρ­κω­τικά.

Παράλ­ληλα, προ­βάλ­λει ότι δεν βρέ­θη­καν στην κατοχή του μεγάλα ποσά ή ποσό­τη­τες ουσιών που να συνη­γο­ρούν σε δια­κί­νηση. Στο ίδιο πλαίσιο, ανα­φέ­ρε­ται ότι στην οικία του εντο­πί­στηκε τσι­γα­ρι­λίκι και μικρή ποσό­τητα καπνού ανα­με­μιγ­μέ­νου με λίγη κάνναβη, την οποία απο­δί­δει σε προ­σω­πική χρήση για ηρεμία λόγω στρες εργα­σίας.

Εικόνα που περιέχει κείμενο, εσωτερικός χώρος Το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI ενδέχεται να είναι εσφαλμένο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.