ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν τα Δωδεκάνησα

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
6346510591222720748242005328682964212121360767n

• Προ­βλή­μα­τα σε Κω, Λέρο, Ρόδο και Κάρ­πα­θο. Η θά­λασ­σα βγήκε στη στε­ριά σε Πάτμο, Λει­ψούς, Σύμη, Κω • Τα πάνω-κάτω στις συ­γκοι­νω­νί­ες, σο­βα­ρές ζη­μιές στο πα­ρα­λια­κό μέ­τω­πο της Λέρου όπου απο­κλεί­σθη­καν πε­ριο­χές, πτώ­σεις δέ­ντρων στη Ρόδο και κα­το­λι­σθή­σεις βρά­χων στην Όλυ­μπο Καρ­πά­θου

Τε­ρά­στια προ­βλή­μα­τα προ­κλή­θη­καν στην Κω και στη Λέρο την Κυ­ρια­κή 15 Φε­βρουα­ρί­ου από την κα­κο­και­ρία με τους θυ­ελ­λώ­δεις ανέ­μους που σά­ρω­σαν τα Δω­δε­κά­νη­σα τα τε­λευ­ταία 24ωρα. Στη Λέρο προ­κλή­θη­καν με­γά­λες ζη­μιές ιδιαί­τε­ρα στο πα­ρα­λια­κό οδικό δί­κτυο του νη­σιού.

Ο δή­μαρ­χος Τι­μό­θε­ος Κωτ­τά­κης μι­λώ­ντας στη «δ» τό­νι­σε ότι «η Λέρος φέτος ζει πρω­τό­γνω­ρες κα­τα­στά­σεις». Πε­ριο­χές όπως Αγία Μα­ρί­να, Λακκί, Με­ρι­κιά, Δρυ­μώ­νας και Γούρ­να έχουν υπο­στεί τα με­γα­λύ­τε­ρα προ­βλή­μα­τα, λόγω δια­βρώ­σε­ων, σε ση­μεία δρό­μων που εφά­πτο­νται με τη θά­λασ­σα, όπου ξε­κί­νη­σαν τις δια­δι­κα­σί­ες με­λε­τών για την πλήρη απο­κα­τά­στα­σή τους, ενώ στο “μάτι” του και­ρού βρέ­θη­καν και τα Άλι­ντα, όπου τα κύ­μα­τα, αλλά και τα φερτά υλικά που συ­γκε­ντρώ­θη­καν, δεν επέ­τρε­παν τη με­τα­κί­νη­ση στον πα­ρα­λια­κό δρόμο.

Χθες το πρωί ο δή­μαρ­χος συ­γκά­λε­σε έκτα­κτη σύ­σκε­ψη με τον αντι­δή­μαρ­χο Τε­χνι­κών Υπη­ρε­σιών Γιώρ­γο Τσα­χουρ­γιαν­νί­δη και τις οι­κο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες του Δήμου, προ­κει­μέ­νου να εκτι­μη­θεί η κα­τά­στα­ση, να αξιο­λο­γη­θούν οι ζη­μιές που έχουν προ­κλη­θεί και να δρο­μο­λο­γη­θούν οι απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες.

Όπως τό­νι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Κωτ­τά­κης: “Είμαι συ­νε­χό­με­να στη Λέρο μισό αιώνα και δεν έχω ξα­να­δεί τέ­τοιο πράγ­μα με τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να από την έντα­ση των ανέ­μων και την συ­χνό­τη­τά τους. Αυτό το πράγ­μα να έχει συμ­βεί τις τε­λευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, στις 20 μέρες οι δέκα να είναι έτσι, δεν έχει ξα­να­γί­νει. Έχου­με δύο θέ­μα­τα.

Το ένα θέμα ήταν τα φερτά υλικά στους κε­ντρι­κούς οδη­γούς άξο­νες, όπως είναι ο κε­ντρι­κός δρό­μος, ο πα­ρα­λια­κός των Αλί­ντων, όπου τα μη­χα­νή­μα­τα βγή­καν το βράδυ της Κυ­ρια­κής, ο πα­ρα­λια­κός δρό­μος της Γούρ­νας, του Δρυ­μώ­να, στο Πα­ντέ­λι, στον Ξη­ρό­κα­μπο… τα φερτά υλικά έχουν τόσο όγκο που δεν είναι προ­σβά­σι­μοι αυτοί οι δρό­μοι. Υπάρ­χουν πάρα πολ­λοί κά­τοι­κοι που δεν μπο­ρούν να με­τα­κι­νη­θούν. Ο Δήμος έχει ελά­χι­στα ερ­γα­λεία για να βγά­λει τα φερτά υλικά και ίσως ανα­θέ­σου­με σε εξω­τε­ρι­κό ερ­γο­λά­βο να βοη­θή­σει τον Δήμο. Το θέμα λοι­πόν είναι η απο­μά­κρυν­ση αυτών των υλι­κών. Άμμος είναι και πέ­τρες.

Το πιο δύ­σκο­λο θέμα είναι ότι με τις και­ρι­κές συν­θή­κες αυτές εδώ και 10-12 μέρες, έχει πέσει τε­λεί­ως ένα τμήμα στο λι­μά­νι της Αγίας Μα­ρί­νας, ευ­τυ­χώς όχι στο ση­μείο που προ­σεγ­γί­ζει το πλοίο της Blue Star. Διότι λόγω της απο­κα­τά­στα­σης της σπη­λαί­ω­σης του Λακ­κιού που θα τε­λειώ­σει σε 40-45 μέρες πε­ρί­που, εδώ και ένα μήνα το Blue Star έρ­χε­ται στο κε­ντρι­κό λι­μά­νι της Αγίας Μα­ρί­νας, στο δεύ­τε­ρο λι­μά­νι, με ό,τι προ­βλή­μα­τα δη­μιουρ­γού­νται εκεί λόγω συ­νω­στι­σμού, είναι μι­κρός ο δρό­μος για να φύ­γουν τα φορ­τη­γά. Έπεσε λοι­πόν ένα κομ­μά­τι εκεί και υπάρ­χει και μια σπη­λαί­ω­ση από τη διά­βρω­ση που συ­νέ­βη μετά, με τις και­ρι­κές συν­θή­κες με τους ανέ­μους και με τους κυ­μα­τι­σμούς. Το ίδιο πράγ­μα, διά­βρω­ση αρ­κε­τά με­γά­λη κι επι­κίν­δυ­νη υπάρ­χει και στο Λακκί, μπρο­στά από το κι­νη­μα­το­θέ­α­τρο δη­λα­δή στο ξε­νο­δο­χείο Λέρος δεξιά κι αρι­στε­ρά. Το ίδιο πράγ­μα έχει συμ­βεί και στη Γούρ­να που έχει κλεί­σει τον κε­ντρι­κό πα­ρα­λια­κό δρόμο. Έχουν πέσει τοι­χία, είχε ανοί­ξει ο δρό­μος, αλλά το ίδιο και στον Δρυ­μώ­να. Εκεί προ­χω­ρά­με με σύ­ντο­μες δια­δι­κα­σί­ες να κά­νου­με με­λέ­τες απο­κα­τά­στα­σης που είναι θέ­μα­τα λι­με­νο­λό­γων και άλλων. Άρα δύο θέ­μα­τα μας δη­μιούρ­γη­σε. Τα φερτά υλικά συν την απο­κα­τά­στα­ση αυτών των πολύ δύ­σκο­λων δια­δι­κα­σιών που, τέλος πά­ντων, ξε­κι­νού­με.

Πι­στεύω ότι οι με­λέ­τες, η πρό­τα­ση για χρη­μα­το­δο­τή­σεις για την απο­κα­τά­στα­ση θα τε­λειώ­σουν πε­ρί­που σε δέκα μέρες και είναι πάρα πολύ σύ­ντο­μος ο χρό­νος. Άρα όλες οι υπη­ρε­σί­ες του Δήμου και εγώ προ­σω­πι­κά έχου­με αφή­σει όλα τα άλλα, που τρέ­χουν πάρα πολλά, για να δούμε τι θα κά­νου­με με αυτά τα φαι­νό­με­να της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής που ζή­σα­με στο πετσί μας τις τε­λευ­ταί­ες εβδο­μά­δες πάρα πολύ έντο­να”, ση­μεί­ω­σε ο κ. Κωτ­τά­κης.

Πρω­τό­γνω­ρες ει­κό­νες και στην Κω

Πρω­τό­γνω­ρες ει­κό­νες κα­τε­γρά­φη­σαν και στην Κω, όπου η θά­λασ­σα έγινε ένα με τη στε­ριά. Σε λί­μνες με­τα­τρά­πη­καν οι δρό­μοι σε όλο το πα­ρα­λια­κό μέ­τω­πο, από την οδό Αβέ­ρωφ μέχρι το διοι­κη­τή­ριο και την ακτή Μια­ού­λη και αργά το από­γευ­μα της Κυ­ρια­κής ως το πρωί της Δευ­τέ­ρας απα­γο­ρεύ­θη­κε η κυ­κλο­φο­ρία από το λι­μά­νι ως το Επαρ­χείο για την ασφά­λεια του κό­σμου. Η ει­κό­να που άφησε πίσω της η κα­κο­και­ρία ήταν απο­κα­λυ­πτι­κή: στρώ­μα­τα από πέ­τρες, χα­λί­κια και φερτά υλικά απλώ­θη­καν σε με­γά­λο μήκος, κα­θι­στώ­ντας την κυ­κλο­φο­ρία δύ­σκο­λη και σε αρ­κε­τά ση­μεία επι­κίν­δυ­νη, τόσο για οχή­μα­τα όσο και για πε­ζούς, ενώ αυ­το­κί­νη­τα που ήταν σταθ­μευ­μέ­να πα­ρα­σύρ­θη­καν από τα ορ­μη­τι­κά νερά της θά­λασ­σας έξω από το κά­στρο στο λι­μά­νι και προ­σέ­κρου­σαν στο τοι­χίο.

Προ­βλή­μα­τα κα­τα­γρά­φη­καν και στην Καρ­δά­μαι­να, όπου η θά­λασ­σα κά­λυ­ψε τον πα­ρα­λια­κό δρόμο και μπήκε σε σπί­τια και επι­χει­ρή­σεις, αλλά και στην Κέ­φα­λο, όπου υπο­χώ­ρη­σε κι άλλο το ση­μείο του δρό­μου που είχε υπο­στεί πρό­σφα­τα ζη­μιές στο πα­ρα­λια­κό μέ­τω­πο και η θά­λασ­σα κα­τά­πιε ότι είχε απο­μεί­νει. Έντο­νες είναι οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες των κα­τοί­κων της πε­ριο­χής για την κα­τά­στα­ση στο Κα­μά­ρι της Κε­φά­λου.

Επί­σης, στον δρόμο προς τη Ζιά μετά τα συ­νε­χό­με­να πε­ρι­στα­τι­κά πτώ­σης δέ­ντρων, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Κυ­ρια­κή ορ­γα­νω­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση απο­μά­κρυν­σης επι­κίν­δυ­νης βλά­στη­σης λίγο πριν την εί­σο­δο του χω­ριού. Συ­γκε­κρι­μέ­να, συ­νερ­γείο του Δήμου προ­χώ­ρη­σε στην κοπή και απο­μά­κρυν­ση πέντε με­γά­λων δέ­ντρων που είχαν έντο­νη κλίση και κρί­θη­καν επι­κίν­δυ­να, καθώς υπήρ­χε άμε­σος κίν­δυ­νος εκρί­ζω­σης και πρό­κλη­σης ατυ­χή­μα­τος, ιδιαί­τε­ρα λόγω της αυ­ξη­μέ­νης κυ­κλο­φο­ρί­ας.

Τα πάνω-κάτω στα δρο­μο­λό­για, προ­βλή­μα­τα και στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση

Κα­θυ­στε­ρή­σεις και ακυ­ρώ­σεις πτή­σε­ων αλλά και ακτο­πλοϊ­κών δρο­μο­λο­γί­ων κα­τα­γρά­φη­καν το προη­γού­με­νο 48ωρο (Κυ­ρια­κή και Δευ­τέ­ρα) στη Ρόδο, λόγω των πολύ ισχυ­ρών έως θυ­ελ­λω­δών ανέ­μων που έπνε­αν στην πε­ριο­χή.

Χθες Δευ­τέ­ρα, η πρω­ι­νή άφιξη της Sky Express ακυ­ρώ­θη­κε από Ηρά­κλειο- Ρόδο, όπως και η ανα­χώ­ρη­ση της πτή­σης από το «Δια­γό­ρας», ακυ­ρώ­θη­κε η πρώτη πρω­ι­νή πτήση από Αθήνα προς Ρόδο και αντί­στρο­φα στις 06.00 πμ. και 06.40 π.μ.της Aegean Airlines A3200 και Α3201, όπως επί­σης ακυ­ρώ­θη­κε η πτήση από Ρόδο προς Λήμνο της Sky GQ050 στις 08.30 π.μ., ενώ κα­θυ­στέ­ρη­ση και τρο­πο­ποί­η­ση δρο­μο­λο­γί­ων δό­θη­κε στον πί­να­κα ανα­κοι­νώ­σε­ων του αε­ρο­λι­μέ­να Ρόδου για τις πε­ρισ­σό­τε­ρες πτή­σεις μέσα στην ημέρα.

Κα­θυ­στε­ρή­σεις και ακυ­ρώ­σεις πτή­σε­ων αλλά και ακτο­πλοϊ­κών δρο­μο­λο­γί­ων κα­τα­γρά­φη­καν και την Κυ­ρια­κή. Στο αε­ρο­δρό­μιο Διε­θνές Αε­ρο­δρό­μιο Ρόδου «Δια­γό­ρας», ακυ­ρώ­θη­καν οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες πτή­σεις από την Αθήνα λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, καθώς οι ισχυ­ρές ριπές ανέ­μων κα­θι­στού­σαν επι­κίν­δυ­νη την προ­σγεί­ω­ση των αε­ρο­σκα­φών. Οι ισχυ­ροί άνε­μοι επη­ρέ­α­σαν πτή­σεις από και προς Αθήνα, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Κα­στελ­λό­ρι­ζο, Ηρά­κλειο.

Φορ­τη­γά πλοία και πλοίο της Saos Ferries είχαν αγκυ­ρο­βο­λή­σει το πρωί της Δευ­τέ­ρας στον κόλπο της Ιξιάς, λόγω των πολύ ισχυ­ρών ανέ­μων που έπνε­αν στο λι­μά­νι.

Επι­πλέ­ον, πολ­λές ήταν και οι δια­κο­πές ρεύ­μα­τος, αφού προ­κλή­θη­καν προ­βλή­μα­τα στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση σε διά­φο­ρα ση­μεία της Ρόδου.

Πτώ­σεις δέ­ντρων και βρά­χων σε Ρόδο-Κάρ­πα­θο

Πολ­λές ήταν και οι πτώ­σεις δέ­ντρων προ­χθές και χθες στη Ρόδο, όπως στην οδό Αλε­ξάν­δρου Διά­κου στο κέ­ντρο της πόλης, στην οδό Απο­στό­λου Παύ­λου στην Ανά­λη­ψη, στην πε­ριο­χή των Δα­σκά­λων, στα Κο­σκι­νού κλπ.

Επί­σης, την πε­ρα­σμέ­νη Πα­ρα­σκευή από την έντο­νη βρο­χό­πτω­ση, που εκ­δη­λώ­θη­κε στην Κάρ­πα­θο, ση­μειώ­θη­κε κα­το­λί­σθη­ση βρά­χων κατά μήκος της Επαρ­χια­κής Οδού Σπόα – Όλυ­μπος.

Χωρίς ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα ήταν η κα­τά­στα­ση σε Πάτμο και Χάλκη, όπως δή­λω­σαν στη «δ» οι δή­μαρ­χοι Νι­κή­τας Τσα­μπα­λά­κης και Άγ­γε­λος Φρα­γκά­κης το βράδυ της Κυ­ρια­κής, όταν οι θυ­ελ­λώ­δεις άνε­μοι σφυ­ρο­κο­πού­σαν τον νομό μας.

Δη­λώ­σεις Χ. Ευ­στρα­τί­ου

Όπως δή­λω­σε ο χω­ρι­κός αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Δω­δε­κα­νή­σου, αρ­μό­διος για την Πο­λι­τι­κή Προ­στα­σία, Χρή­στος Ευ­στρα­τί­ου μι­λώ­ντας στον RV: «Η ει­κό­να είναι γε­νι­κά με πάρα πολύ αέρα που ει­δι­κά στη Ρόδο, έφτα­σε στα 90 χι­λιό­με­τρα από τα λε­γό­με­να των με­τε­ω­ρο­λό­γων και γί­νε­ται αντι­λη­πτό ότι δεν είναι κάτι εύ­κο­λο, το εί­δα­με. Έντο­νοι νο­τιά­δες το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα και αυτή τη χρο­νιά γε­νι­κό­τε­ρα.

Έχουν δη­μιουρ­γη­θεί πολλά προ­βλή­μα­τα. Πολ­λές πτώ­σεις δέ­ντρων. Στα νησιά μας έχου­με το πρό­βλη­μα που έχει ανέ­βει η θά­λασ­σα η οποία βγαί­νει έξω στην στε­ριά, στα βό­ρεια νησιά όπως Πάτμο, Λει­ψούς και Κω, αλλά και στη Σύμη. Πολ­λές ζη­μιές στα πα­ρα­λια­κά μέ­τω­πα από τους ισχυ­ρούς ανέ­μους και από την θά­λασ­σα.

Στην Κάρ­πα­θο έχου­με ανά ημέ­ρες κά­ποιες κα­το­λι­σθή­σεις λόγω του όγκου του Ολύ­μπου, όπου είχε και βρο­χές εκεί. Και στην Κω είχε βρο­χές και μά­λι­στα έγι­ναν και αντλή­σεις πριν μια-δυο μέρες. Αλλά το πρό­βλη­μα εκεί στα νησιά αυτά είναι το νερό που έχει βγει έξω της θά­λασ­σας από την άμπω­τη και αν προ­σέ­ξε­τε και στο Μα­ντρά­κι τα νερά είναι ανε­βα­σμέ­να. Μπο­ρεί να εί­χα­με 8 με 9 μπο­φόρ την Κυ­ρια­κή, αλλά με τις ριπές έπια­σε και τα 10 μπο­φόρ η έντα­ση των ανέ­μων.

Εί­χα­με πάρα πολ­λές πτώ­σεις δέ­ντρων, αλλά και στύ­λων φω­τι­σμού της ΔΕΔ­ΔΗΕ και μά­λι­στα ένας είχε εκρα­γεί στην πε­ριο­χή Τσα­ΐ­ρι.

Στο Πα­ρα­δεί­σι εί­χα­με προ­βλή­μα­τα, όπως και στην πε­ριο­χή της Σο­ρω­νής όπου βγήκε και ανα­κοί­νω­ση για να μην κυ­κλο­φο­ρεί ο κό­σμος κοντά στη θά­λασ­σα», ση­μεί­ω­σε σχε­τι­κά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.