ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 50% του Τέλους Ανθεκτικότητας στους Δήμους εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος

Μαίρη Φώτη 2 λεπτά ανάγνωση
ΛΙΒΑΝΙΟΣ
Μέγεθος γραμμάτων

• Από τον επό­με­νο χρόνο το ήμισυ του τέ­λους δια­νυ­κτέ­ρευ­σης, που έως σή­με­ρα ει­σπράτ­τε­ται κε­ντρι­κά, θα κα­τευ­θύ­νε­ται στους Δή­μους στους οποί­ους πα­ρά­γε­ται • Πρό­κει­ται για μια με­τα­βο­λή με άμεση ση­μα­σία για τους του­ρι­στι­κούς Δή­μους, καθώς δη­μιουρ­γεί έναν στα­θε­ρό και προ­βλέ­ψι­μο πόρο

Από το 2027, το 50% του Τέ­λους Αν­θε­κτι­κό­τη­τας θα απο­δί­δε­ται απευ­θεί­ας στους Δή­μους, σύμ­φω­να με όσα ανα­κοί­νω­σε το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψης του υπουρ­γού Θε­ό­δω­ρος Λι­βά­νιος στην Κρήτη.

Η εξαγ­γε­λία έγινε μετά τη συ­νά­ντη­σή του με τον δή­μαρ­χο Χα­νί­ων Πα­να­γιώ­τη Ση­μαν­δη­ρά­κη και τον δή­μαρ­χο Σφα­κί­ων Γιάν­νη Ζερβό και έρ­χε­ται να απα­ντή­σει σε δια­χρο­νι­κό αί­τη­μα της Αυ­το­διοί­κη­σης για επι­στρο­φή μέ­ρους των του­ρι­στι­κών εσό­δων στο το­πι­κό επί­πε­δο.

Όπως διευ­κρι­νί­στη­κε, από το 2027 το ήμισυ του τέ­λους δια­νυ­κτέ­ρευ­σης, που έως σή­με­ρα ει­σπράτ­τε­ται κε­ντρι­κά, θα κα­τευ­θύ­νε­ται στους Δή­μους στους οποί­ους πα­ρά­γε­ται.

Πρό­κει­ται για μια με­τα­βο­λή με άμεση ση­μα­σία για τους του­ρι­στι­κούς Δή­μους, καθώς δη­μιουρ­γεί έναν στα­θε­ρό και προ­βλέ­ψι­μο πόρο, συν­δε­δε­μέ­νο με την έντα­ση των πιέ­σε­ων που προ­κα­λεί η αυ­ξη­μέ­νη επι­σκε­ψι­μό­τη­τα σε υπο­δο­μές και υπη­ρε­σί­ες.

Η ρύθ­μι­ση εντάσ­σε­ται σε ένα ευ­ρύ­τε­ρο πλαί­σιο διεκ­δι­κή­σε­ων της αυ­το­διοί­κη­σης, το οποίο έχει ανα­δει­χθεί με ιδιαί­τε­ρη έντα­ση τα τε­λευ­ταία χρό­νια, κυ­ρί­ως από νη­σιω­τι­κούς Δή­μους. Στα Δω­δε­κά­νη­σα, οι δή­μαρ­χοι έχουν επα­νει­λημ­μέ­να ζη­τή­σει ενί­σχυ­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης και δι­καιό­τε­ρη κα­τα­νο­μή των εσό­δων που συν­δέ­ο­νται με τον του­ρι­σμό, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι το κό­στος λει­τουρ­γί­ας και συ­ντή­ρη­σης των υπο­δο­μών επι­βα­ρύ­νει δυ­σα­νά­λο­γα την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση.

Το ζή­τη­μα της από­δο­σης του Τέ­λους Αν­θε­κτι­κό­τη­τας στους Δή­μους έχει τεθεί κατ’ επα­νά­λη­ψη και από τον δή­μαρ­χο Ρόδου και πρό­ε­δρο της ΠΕΔ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου Αλέ­ξαν­δρο Κο­λιά­δη ζη­τώ­ντας την επι­στρο­φή μέ­ρους των εσό­δων στους Δή­μους, για χρη­μα­το­δό­τη­ση έργων απο­κα­τά­στα­σης και ενί­σχυ­σης των το­πι­κών υπο­δο­μών.

Στο ίδιο πνεύ­μα, η Κε­ντρι­κή Ένωση Δήμων Ελ­λά­δας έχει θέσει θε­σμι­κά το ζή­τη­μα της από­δο­σης μέ­ρους του Τέ­λους Αν­θε­κτι­κό­τη­τας στους δή­μους, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι τα έσοδα που προ­κύ­πτουν από τη δια­νυ­κτέ­ρευ­ση θα πρέ­πει να επι­στρέ­φουν, του­λά­χι­στον εν μέρει, στις πε­ριο­χές που ση­κώ­νουν το βάρος της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο θέμα, ο δή­μαρ­χος Χα­νί­ων έκανε λόγο για μια ση­μα­ντι­κή οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση για τους Δή­μους, ση­μειώ­νο­ντας ότι το μέτρο μπο­ρεί να συμ­βά­λει στην κά­λυ­ψη ανα­γκών της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας και αι­τη­μά­των των πο­λι­τών. Πα­ράλ­λη­λα, ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών υπεν­θύ­μι­σε ότι η συ­νο­λι­κή κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση προς τους ΟΤΑ αυ­ξή­θη­κε από 1,8 δισ. ευρώ το 2019 σε 2,8 δισ. ευρώ το 2026, με την από­δο­ση του Τέ­λους Αν­θε­κτι­κό­τη­τας να λει­τουρ­γεί συ­μπλη­ρω­μα­τι­κά.

Η εφαρ­μο­γή της ρύθ­μι­σης από το 2027 δίνει στους δή­μους χρο­νι­κό πε­ρι­θώ­ριο προ­γραμ­μα­τι­σμού και προ­σαρ­μο­γής, ενώ ση­μα­το­δο­τεί μια στα­δια­κή με­τα­τό­πι­ση στη λο­γι­κή δια­χεί­ρι­σης των εσό­δων που συν­δέ­ο­νται με τον του­ρι­σμό, με­τα­φέ­ρο­ντας με­γα­λύ­τε­ρο μέρος της ευ­θύ­νης και των πόρων στο το­πι­κό επί­πε­δο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.