Τοπικές Ειδήσεις

Μεσαιωνική Πόλη: Προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν

• Βασίλης Δοντάς: «Έχει κόσμο και κίνηση, κάνουμε τζίρους, αλλά η ακρίβεια και ο πληθωρισμός δεν αφήνουν περιθώριο για μεγαλύτερα κέρδη» • Ισραηλινοί και Τούρκοι κερδίζουν στην εστίαση, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί προτιμούν την εμπορική αγορά

Από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν τις ετοιμασίες οι επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης, ενόψει της τουριστικής σεζόν, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει, και φέτος, νωρίς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καταστηματαρχών τόσο στην εστίαση όσο και στο εμπόριο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι μια καλή σεζόν (με μικρές αυξήσεις στην κίνηση των επισκεπτών κ.λπ.), αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για τους τζίρους.
«Το 2025, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια καλή σεζόν για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Επειδή σημειώθηκε ικανοποιητική κίνηση, οι επιχειρήσεις δούλεψαν, αλλά με τζίρους που ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2024. Ωστόσο, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις στα προϊόντα, ενέργεια κ.λπ. δεν άφησαν περιθώρια για ικανοποίηση. Δηλαδή, οι τζίροι πήγαν καλά (όπως και το 2024), αλλά η ακρίβεια δεν άφησε παραπάνω κέρδη. Συνεπώς, είμαστε συγκρατημένοι…», όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, κ. Βασίλης Δοντάς.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η φετινή σεζόν, αναμένεται με προσδοκίες καθώς οι εκτιμήσεις βλέπουν ότι η τουριστική κίνηση θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2025 και με αυξητικές τάσεις, ενώ η κρουαζιέρα προβλέπεται να έχει καλή εξέλιξη.
Η περσινή σεζόν χαρακτηρίστηκε από ιδιαιτερότητες και δυσκολίες για τις επιχειρήσεις της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Σε κάποιους κλάδους, σημειώθηκε πτώση ενώ σε άλλους, η κίνηση ήταν σε καλά επίπεδα:
«Τα δύο τελευταία χρόνια, η κίνηση ήταν καλή για την εστίαση και για επιχειρήσεις που πωλούν τουριστικά είδη ή διάφορα είδη που είναι για χαμηλά βαλάντια. Αν και στην Μεσαιωνική Πόλη σημειώθηκε προσέλευση μεγάλου αριθμού επισκεπτών, δεν ήταν πελάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Αυτό σημαίνει μια δυσκολία στην επιβίωση και λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, καθώς οι επισκέπτες μας δυσκολεύονται να καταναλώσουν. Αυτά που μπορούμε να πούμε ότι δούλεψαν περισσότερο, ήταν όσα είχαν μπιζού, σουβενίρ, μίνι μάρκετ κ.λπ. Συνεπώς, τόσο η εστίαση όσο και οι άλλες επιχειρήσεις μπορεί να είχαν κίνηση, αλλά οι τζίροι δεν ήταν όπως το 2024 και πίσω. Κάθε χρόνο… μένουν λιγότερα, λόγω της ακρίβειας. Κι εμείς προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις, γιατί αν τις μετακυλήσουμε στον πελάτη, δεν θα έρθει, τελικά, κανένας!» -ανέφερε ο κ. Δοντάς.
Στην εστίαση πρωταθλητές παραμένουν οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι. Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο φαγητό, οι καλύτεροι πελάτες είναι σταθερά αυτές οι δύο αγορές. Από εκεί και πέρα, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί προτιμούν να κάνουν ψώνια στα εμπορικά καταστήματα, αλλά μόνον ό,τι είναι πιο οικονομικό –σουβενίρ, δωράκια κ.λπ.
Από την άλλη, στην κορυφή παραμένουν τα καταστήματα που προσφέρουν καφέ, γρήγορο φαγητό, γλυκά / παγωτά κ.λπ., εν αντιθέσει με τα εστιατόρια και τις ταβέρνες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμη και η νυχτερινή ζωή στη Μεσαιωνική Πόλη έχει περιοριστεί: τα καταστήματα σταματούν γύρω στις 7.30 το βράδυ, ενώ άλλες χρονιές η διασκέδαση ξεκινούσε μετά τις 10 και βέβαια κρατούσε μέχρι τις πρωϊνές ώρες. Άλλαξαν οι εποχές, άλλαξαν τα δεδομένα, άλλαξε και ο τρόπος διασκέδασης.

Οι πελάτες από το κρουαζιερόπλοιο
Η μεγάλη προσέλευση κρουαζιερόπλοιων αποτελεί πάντα μια πηγή εσόδων για την Μεσαιωνική Πόλη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς τους τουρίστες που βγαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια, δεν δημιουργείται κοσμοσυρροή μέσα στο μνημείο. Ωστόσο, όσοι και να βγαίνουν για μια βόλτα, δεν ξοδεύουν πολλά σε ψώνια ή σε φαγητό -είτε από επιλογή, είτε λόγω χαμηλής εισοδηματικής δύναμης.
«Οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια δεν περπατάνε στην Παλιά Πόλη. Οι βόλτες τους είναι πολύ περιορισμένες και δεν αφήνουν χρήματα» -αναφέρουν καταστηματάρχες.
Όσον αφορά στην εύρεση εργατικών χεριών, το πρόβλημα παρέμεινε και φέτος. Η δυσκολία να βρεθεί προσωπικό σημειώθηκε από την αρχή της σεζόν χωρίς καμία βελτίωση. Πολλές επιχειρήσεις της Μεσαιωνικής Πόλης έμειναν χωρίς εργαζομένους με τους εργοδότες να αναγκάζονται να αναπληρώνουν διπλές και τριπλές βάρδιες. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να βρεθούν εργαζόμενοι και το πρόβλημα απασχολεί τους επιχειρηματίες.
«Από τον Φεβρουάριο, θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά να ετοιμάζουμε τις επιχειρήσεις και τα καταστήματά μας, περιμένοντας την έναρξη της φετινής σεζόν. Με δεδομένο ότι οι πρώτες αφίξεις αναμένονται από τον Μάρτιο και το Πάσχα των Καθολικών πέφτει στις 5 Απριλίου και το εβραϊκό Πάσχα από την 1η έως τις 9 Απριλίου, θα πρέπει κι εμείς να είμαστε έτοιμοι. Ελπίζουμε ότι φέτος θα είναι μια καλύτερη σεζόν –όχι μόνον σε κίνηση επισκεπτών αλλά και σε έσοδα…», κατέληξε ο κ. Δοντάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου