ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσιωπά στον στρατό κατοχής (!) στην προεδρεύουσα στην Ε.Ε. χώρα – Την Κύπρο

Κοσμάς Σφυρίου
1 λεπτό ανάγνωση

Ξε­κί­νη­σε το 2026 και για δεύ­τε­ρη φορά η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση βιώ­νει μια απί­στευ­τα ακραία συν­θή­κη : η προ­δρεύ­ου­σα στην Ένωση χώρα (μέχρι 30 Ιου­νί­ου) έχει στο έδα­φος της στρα­τό κα­το­χής ! Τουρ­κι­κός στρα­τός – επί 51 και πλέον χρό­νια – κα­τέ­χει το 37 % της προ­ε­δρεύ­ου­σας χώρας, της Κύ­πρου.

Και η υπο­κρι­σία της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας, αλλά και των ευ­ρω­παί­ων εταί­ρων καλά κρα­τεί !

Η κυ­νι­κή πο­λι­τι­κή της ση­με­ρι­νής ηγε­σί­ας των Η.Π.Α (βλ. πρό­ε­δρος Τραμπ) ακο­λου­θεί την Αρχή : «το δί­καιο του ισχυ­ρού» επι­κρα­τεί – όχι το Διε­θνές Δί­καιο και ο τουρ­κι­κός στρα­τός κα­το­χής τμή­μα­τος χώρας μέ­λους του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε όχι μόνο δεν ενο­χλεί τις Η.Π.Α, αλλά αντί­θε­τα συ­νά­δει με την Αρχή τους.

Η Ε.Ε ακο­λου­θεί την Αρχή «το Δί­καιο είναι ισχυ­ρό­τε­ρο από την βία», σύμ­φω­να με όσα είπε ο πρό­ε­δρος της Commission προ­χθές και «η Αρχή αυτή ισχύ­ει για την Κύπρο και εξ ίσου και για την Γροι­λαν­δία». Δη­λώ­νει πως «η επα­νέ­νω­ση της Κύ­πρου πα­ρα­μέ­νει από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα για την Ε.Ε». Όμως, για τον υπάρ­χο­ντα στρα­τό κα­το­χής στην χώρα – προ­ε­δρεύ­ου­σα τώρα της Ε.Ε, ούτε λόγος ! Αντί­θε­τα, η Commission προ­ω­θεί την στρα­τιω­τι­κή σύ­μπρα­ξη με την Τουρ­κία (βλ. πρό­γραμ­μα safe), πα­ρα­βλέ­πο­ντας την Αρχή, την οποία τό­νι­σε προ­χθές η κα Φον Ντερ Λάιεν. Και επί πλέον πα­ρα­βλέ­πει, πως η ασφά­λεια της Ευ­ρώ­πης ξε­κι­νά και από την ασφά­λεια κρα­τών – μελών της Ε.Ε και στο νότο (βλ. Ελ­λά­δα και Κύπρο) και υπο­γραμ­μί­ζει πως «η ασφά­λεια της Ευ­ρώ­πης ξε­κι­νά από την Ου­κρα­νία» (που δεν είναι μέλος της Ένω­σης).

Ας μην ξε­χνά­με, πως η Κύ­προς είχε για πρώτη φορά την προ­ε­δρία της Ε.Ε το 2ο εξά­μη­νο του 2012. Και τότε, για την επί­λυ­ση του προ­βλή­μα­τος κα­το­χής του 37 % της χώρας, δεν ση­μειώ­θη­κε καμιά πρό­ο­δος. Τώρα, υπάρ­χει κα­νείς που να πι­στεύ­ει, πως ο διο­ρι­σμός από την Commission του κ. Γιο­χά­νεν Χαν (πρώην επι­τρό­που) ως ει­δι­κού απε­σταλ­μέ­νου για την Κύπρο, θα πε­τύ­χει κά­ποιο ου­σια­στι­κό απο­τέ­λε­σμα ;

Αλλά και η υπό­σχε­ση της κας Φον Ντερ Λάιεν «θα κά­νου­με ότι περνά από το χέρι μας προς τον Ο.Η.Ε, για να πε­τύ­χει η προ­σπά­θεια της επα­νέ­νω­σης της Κύ­πρου» είναι εξ ίσου υπο­κρι­τι­κή. Δε μας είπε, τι θα κάνει προς την Τουρ­κία : –  Θα την πιέ­σει για τη νέα τε­λω­νεια­κή ένωση που θέλει η Άγκυ­ρα ;

–        Θα την πιέ­σει για την χρη­μα­το­δό­τη­τση της πο­λε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας της από το αμυ­ντι­κό πρό­γραμ­μα της Ε.Ε, που επι­διώ­κει η Άγκυ­ρα ;

–        Θα πιέ­σει την Τουρ­κία για μια νέα συμ­φω­νία τύπου Ελ­σίν­κι ;

Με αυτή την πο­λι­τι­κή στάση των Η.Π.Α  και της Ε.Ε, βέ­βαια δεν αι­σιο­δο­ξού­με.

              

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.