Ειδήσεις

Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι  συνεχίζει να αγνοεί τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Αναφέρει μάλιστα ότι η “δήθεν ΑΟΖ που απεικονίζεται στον ελληνικό χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

“Οι αντιλήψεις της Ελλάδας περί ΑΟΖ και οι προσπάθειές της να νομιμοποιήσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της που δεν έχουν οριοθετηθεί με τους γείτονές της, ενσωματώνοντάς τα στον χάρτη ΘΧΣ είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες σε αποτυχία και αποτελούν μονομερή βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο” αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εργασίες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), οι οποίες διεξάγονται σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων οργάνων του ΟΗΕ. Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας ανακοίνωσε τον εθνικό της ΘΧΣ στις 16 Απριλίου 2025 και τον κοινοποίησε στην Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO στις 12 Ιουνίου 2025.

Στην ιστοσελίδα της Πλατφόρμας ΘΧΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι ο ελληνικός χάρτης, ο οποίος παραβιάζει τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ενημερωθεί με αναφορά στις “αρμόδιες ελληνικές αρχές”.

Καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να αγνοεί τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, επιχειρεί να επιβάλει μέσω της ΕΕ –με εργαλείο τον χάρτη DMP– μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία δεν έχει επισήμως ανακηρύξει. Η χώρα μας απορρίπτει αυτή τη νομικά αβάσιμη προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Τουρκία γνωστοποίησε συνολικά στον ΟΗΕ, στις 18 Μαρτίου 2020, τη νομική της θέση σχετικά με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από αυτή την άποψη, η δήθεν ΑΟΖ που απεικονίζεται στον ελληνικό χάρτη DMP στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Οι αντιλήψεις της Ελλάδας περί ΑΟΖ και οι προσπάθειές της να νομιμοποιήσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της που δεν έχουν οριοθετηθεί με τους γείτονές της, ενσωματώνοντάς τα στον χάρτη ΘΧΣ είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες σε αποτυχία και αποτελούν μονομερή βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου