Συνεντεύξεις

Μάριος Κλωνάρης: «Η υγεία στα νησιά δεν μπορεί να λειτουργεί με το μοντέλο της “στεριάς”»

«Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει θεσμικό ρόλο στον σχεδιασμό και τη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας». Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του προς τη “δ” ο χειρουργός – ορθοπεδικός στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ», περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Μάριος Κλωνάρης.
Ο ίδιος μιλάει για το μοντέλο της υγείας στα νησιά, για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου που δηλώνει ότι είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο «αναπνέει» η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας, αλλά και για τις δράσεις της ΑΜΚΕ Γαληνός.
Όπως αναφέρει, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει θεσμικό ρόλο στον σχεδιασμό και στη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα, να αξιοποιεί κονδύλια, να συνεργάζεται με τις ΥΠΕ χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια…
• Κύριε Κλωνάρη, η συζήτηση για την υγεία είναι πάντα επίκαιρη. Στην περιοχή μας, που χαρακτηρίζεται από την πολυνησιωτικότητα, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο στη στελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας. Αν και γίνονται προκηρύξεις, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Η πολυνησιωτικότητα δεν είναι στατιστικό δεδομένο – είναι πραγματικότητα ζωής. Και η πραγματικότητα αυτή απαιτεί έξυπνες, γενναίες και μόνιμες λύσεις, όχι αποσπασματικά επιδόματα και πυροσβεστικά μέτρα.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν προκηρύσσονται θέσεις. Το πρόβλημα είναι να θεσπίσουμε εθνική στρατηγική για τη νησιωτική υγεία.
Ο γιατρός που επιλέγει να υπηρετήσει στα νησιά πρέπει να νιώθει ότι η πολιτεία τον επιβραβεύει, όχι τον τιμωρεί.
Χρειαζόμαστε ένα πακέτο κινήτρων που να έχει διάρκεια, να εξασφαλίζει επαγγελματική εξέλιξη, φορολογικές ελαφρύνσεις, στήριξη στη στέγαση, και κυρίως πρόσβαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και έρευνα.
Η στελέχωση των δομών δεν είναι απλώς διοικητικό ζήτημα. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας ζωής.
Και εδώ, ο περιφερειάρχης μας, Γιώργος Χατζημάρκος, έχει πει κάτι που συνοψίζει όλη τη φιλοσοφία μας: «Η νησιωτική Ελλάδα δεν ζητά ελεημοσύνη – ζητά ισοτιμία».
Αυτή είναι η λέξη-κλειδί: ισοτιμία. Ίσες ευκαιρίες στην περίθαλψη, ίσες δυνατότητες για τους επαγγελματίες υγείας.
Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως πυρήνα εθνικής συνοχής έτσι ώστε η λύση να είναι θεσμική, όχι απλώς αριθμητική.
• Ποιο μοντέλο για την υγεία θα ταίριαζε στα νησιά μας; Πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι δομές (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ο.κ.) καλύτερα;
Η υγεία στα νησιά δεν μπορεί να λειτουργεί με το μοντέλο της “στεριάς”.
Χρειαζόμαστε ένα δικτυωμένο, περιφερειακό σύστημα υγείας με επίκεντρο τα νοσοκομεία μας, που θα λειτουργούν ως περιφερειακοί κόμβοι αναφοράς και επιστημονικοί πυλώνες στήριξης των μικρότερων νησιών.
Αυτό το μοντέλο πρέπει να βασίζεται σε τρεις αρχές:
1. Διασύνδεση – πλήρης τηλεϊατρική κάλυψη και ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς για κάθε πολίτη του Αιγαίου.
2. Κινητότητα – ευέλικτα ιατρικά δίκτυα με σταθερές αποστολές και κινητές μονάδες υψηλής τεχνολογίας.
3. Εξειδίκευση – ενίσχυση των νοσοκομείων αναφοράς με εξοπλισμό και προσωπικό που μπορεί να εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια.
Η ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ», που δημιούργησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι το πιο πετυχημένο παράδειγμα αυτού του νέου μοντέλου: η ιατρική υπηρεσία “πηγαίνει” στον πολίτη, δεν περιμένει τον πολίτη να φτάσει σ’ αυτήν.
Αυτό είναι το μέλλον: ένα σύστημα ευέλικτο, σύγχρονο και ανθρώπινο.
• Παρακολουθούμε ότι με τις ανακαινίσεις που γίνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ολοκληρώνεται μία μεγάλη παρέμβαση. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι σημαντικές για την αναβάθμιση του ΓΝ Ρόδου;
Παρακολουθούμε με ικανοποίηση ότι, μέσα από τις ανακαινίσεις που υλοποιούνται στο Νοσοκομείο μας, ολοκληρώνεται μία πολύ σημαντική παρέμβαση που αλλάζει την εικόνα και τη λειτουργικότητα του. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν απλώς τεχνικά έργα – είναι ουσιαστικές αναβαθμίσεις που ενισχύουν την υγειονομική ασφάλεια ολόκληρης της Δωδεκανήσου.
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο «αναπνέει» η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας. Κάθε ανακαίνιση, κάθε νέα υποδομή, κάθε ψηφιακό σύστημα και κάθε ενεργειακή βελτίωση δεν είναι μόνο έργα υποδομής – είναι παρεμβάσεις που αποτυπώνουν σεβασμό στη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.
Η επιτυχία αυτής της μεγάλης αναβάθμισης οφείλεται στη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της 2ης ΔΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου, που μεθοδικά φρόντισαν ώστε κάθε έργο να ολοκληρώνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Με αναβαθμισμένα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σύγχρονα χειρουργεία, καλύτερες συνθήκες για ασθενείς και προσωπικό, νέα ενεργειακή ταυτότητα και ψηφιακά συστήματα, το νοσοκομείο γίνεται πιο λειτουργικό, πιο ασφαλές και πιο ανθρώπινο. Κάθε λεπτό που κερδίζεται σε ένα νησί, όπου η απόσταση από την ξηρά μετράει, μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι απλώς έργα – είναι επένδυση στη ζωή, στην ασφάλεια και στην αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου που περνά τις πόρτες του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Και αποδεικνύεται ότι, όταν συνεργαζόμαστε με κοινό στόχο, το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό.
• Η δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Ρόδου είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πόσο σημαντικό είναι για τη λειτουργία του ΓΝ Ρόδου και για τους ασθενείς;
Είναι μια επανάσταση ανθρωπιάς.
Το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Ρόδου βάζει τέλος σε μια δεκαετία ταλαιπωρίας και ανισότητας για τους ογκολογικούς ασθενείς των νησιών.
Επιτέλους, η Ρόδος και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποκτούν πρόσβαση σε θεραπείες υψηλού επιπέδου χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να μεταναστεύει για να σωθεί.
Πρόκειται για έργο μεγάλου κοινωνικού και ιατρικού αποτυπώματος, που θα ενισχύσει τον ρόλο του Νοσοκομείου Ρόδου ως περιφερειακού ογκολογικού κέντρου αναφοράς.
Και πίσω από αυτή την επιτυχία υπάρχει πολιτική βούληση και προσωπική επιμονή του Γιώργου Χατζημάρκου.
Ως περιφερειάρχης και ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κατάφερε να αναδείξει σε εθνικό επίπεδο το αυτονόητο: ότι η ζωή ενός νησιώτη έχει την ίδια αξία με τη ζωή ενός πολίτη στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.
Η ισότητα στην Υγεία δεν είναι πολιτική επιλογή – είναι χρέος.
• Στο πλαίσιο δράσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προαγωγή της υγείας, πραγματοποιούνται επισκέψεις ιατρικών κλιμακίων στα νησιά μας μέσω της ΑΜΚΕ “ΓΑΛΗΝΟΣ”. Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις και ο προγραμματισμός;
Στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προαγωγή της υγείας, τα ιατρικά κλιμάκια της ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» ταξιδεύουν στα νησιά μας, φέρνοντας την ιατρική φροντίδα εκεί που είναι περιορισμένη.
Η «ΓΑΛΗΝΟΣ» είναι κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα – είναι το πιο ζωντανό παράδειγμα κοινωνικής ιατρικής δράσης στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, έχει ήδη πραγματοποιήσει εκατοντάδες εξετάσεις, δίνοντας ελπίδα και ασφάλεια σε νησιώτες που πολλές φορές αισθάνονται ξεχασμένοι.
Για το επόμενο διάστημα, προγραμματίζονται στοχευμένες αποστολές σε μικρά κυρίως νησιά μας με καρδιολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους, μικροβιολόγους και οδοντιάτρους. Κάθε κλιμάκιο δεν επισκέπτεται απλώς τα νησιά – φέρνει μαζί του μια κινούμενη αγκαλιά φροντίδας, μια υπόσχεση ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος στην αναζήτηση της υγείας του.
Η «ΓΑΛΗΝΟΣ» θυμίζει ότι η ιατρική δεν είναι μόνο ραντεβού και εξετάσεις. Είναι παρουσία, είναι φροντίδα, είναι αγάπη που ταξιδεύει από νησί σε νησί. Και σε κάθε στάση, αφήνει πίσω της όχι μόνο υγεία, αλλά και χαμόγελα που λένε: «Μην ανησυχείτε, είμαστε εδώ».
• Είναι γεγονός πως η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου έχει συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στη βελτίωση των θεμάτων υγείας στα νησιά, όπως την εποχή της πανδημίας, με οικονομική ενίσχυση για γιατρούς κ.λπ. Πώς θα μπορούσε να παρέμβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και περιφέρεια) για να ενισχύσει τα θέματα της Υγείας στα νησιά;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το επιχειρησιακό χέρι του κράτους.
Το απέδειξε στην πανδημία, όταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στάθηκε πρώτη στην Ελλάδα σε κινητοποίηση, παροχή εξοπλισμού, μετακινήσεις ασθενών και ενίσχυση δομών.
Η Υγεία δεν είναι “αρμοδιότητα” – είναι ηθική υποχρέωση. Γι’ αυτό και η Περιφέρειά μας ανέλαβε πρωτοβουλίες πέρα από τα τυπικά όρια της διοίκησης.
Από τη χρηματοδότηση γιατρών και προγραμμάτων μέχρι την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, απέδειξε ότι όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος.
Η πρότασή μας είναι σαφής:
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει θεσμικό ρόλο στον σχεδιασμό και τη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας.
Να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα, να αξιοποιεί κονδύλια, να συνεργάζεται με τις ΥΠΕ χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Η Υγεία στα νησιά χρειάζεται ευφυΐα και πολιτική τόλμη, όχι εγκρίσεις από 10 υπηρεσίες στην Αθήνα. Είναι αποστολή, είναι δέσμευση, είναι ευθύνη απέναντι στη ζωή.
Γιατί εδώ, στο Νότιο Αιγαίο, δεν υιοθετούμε την πολιτική της θεωρίας, αλλά εκείνη που δίνει λύσεις εκεί που οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδα. Δεν υποσχόμαστε τα πάντα, αλλά υλοποιούμε τα αυτονόητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου