ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβληματισμός για τον ρόλο της “Κολοσσός” στην εκτέλεση έργων

Πέγκυ Ντόκου 5 λεπτά ανάγνωση
εικόνα_Viber_2025-10-27_11-18-05-220

• Χαλκιάς: «Είναι ένα ανα­πτυ­ξιακό εργα­λείο για τον Δήμο Ρόδου» • Αγα­νά­κτηση Κολιάδη: έκανε λόγο για ‘ανετοιμότητα’ των υπη­ρε­σιών σε θέματα αδειών λει­τουρ­γίας επι­χει­ρή­σεων!

Υπό την προ­ε­δρία του δημάρ­χου Ρόδου, κ. Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη συνε­δρί­ασε χτες η Δημο­τική Επι­τροπή Ρόδου με πληθώρα θεμάτων στην ημε­ρή­σια διάταξη. Αν και τη συνε­δρί­αση μονο­πώ­λη­σαν επί μακρόν οι άδειες λει­τουρ­γίας κατα­στη­μά­των, το θέμα που απα­σχό­λησε σοβαρά το Σώμα ήταν η Έγκριση σχεδίου Προ­γραμ­μα­τι­κής Σύμ­βα­σης μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» για την υλο­ποί­ηση της πράξης «Επι­σκευή σχο­λι­κού συγκρο­τή­μα­τος Ακα­δη­μίας, Δήμου Ρόδου».

Το θέμα είχε έρθει ξανά προς συζή­τηση στην περα­σμένη συνε­δρί­αση, όπου, όμως είχε απο­χω­ρή­σει η μειο­ψη­φία.

Τοπο­θε­τού­με­νος ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φίας κ. Δημή­τρης Ζανετ­τούλ­λης, απηύ­θυνε ερω­τή­σεις προς την Δημο­τική Αρχή, λέγο­ντας: «Με ποιον τρόπο και πώς ο Δήμος ανα­θέ­τει στην εται­ρεία ‘Κολοσσός’ το έργο της Επι­σκευής του σχο­λι­κού συγκρο­τή­μα­τος Ακα­δη­μίας; Πώς θα το δημο­πρα­τή­σει το έργο; Οι Τεχνι­κές Υπη­ρε­σίες δεν θα έχουν συμ­με­τοχή; Ποιοι θα είναι οι επι­βλέ­πο­ντες; Θα συμ­με­τέ­χουν και ιδιώτες επι­βλέ­πο­ντες; Ο ‘Κολοσσός’ έχει την δική του ανα­πτυ­ξιακή πορεία αλλά αμφι­σβητώ την όλη δια­δι­κα­σία» και ζήτησε να έρθουν στο Δημο­τικό Συμ­βού­λιο οι εκπρό­σω­ποι της εται­ρείας ώστε να ενη­με­ρώ­σουν το Σώμα για τα πεπραγ­μένα, τους στόχους, τις δράσεις, τους άξονες της πολι­τι­κής τους, τα οφέλη που θα έχει ο Δήμος Ρόδου και αν θα λει­τουρ­γή­σει σαν μια κατα­σκευα­στική εται­ρεία που θα ανα­λαμ­βά­νει έργα και εκτός Ρόδου κ.λπ. (και ψήφισε ΠΑΡΩΝ).

Απα­ντώ­ντας ο δήμαρ­χος κ. Κολιά­δης ξεκα­θά­ρισε πως υπάρχει ήδη χρη­μα­το­δό­τηση για το έργο, ενώ τοπο­θε­τού­με­νος επί του θέματος, ο αντι­δή­μαρ­χος Οικο­νο­μι­κών κ. Κώστας Χαλκιάς ξεκα­θά­ρισε τα εξής:

«Οι Ανα­πτυ­ξια­κοί Οργα­νι­σμοί, θεσμο­θε­τή­θη­καν από το ελλη­νικό κράτος, ως ένα πρό­σθετο εργα­λείο προ­κει­μέ­νου να μπορούν οι Οργα­νι­σμοί Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης να έχουν την κατάλ­ληλη τεχνική και μελε­τη­τική υπο­στή­ριξη για να μπο­ρέ­σουν να διεκ­πε­ραιώ­σουν καλύ­τερα τις αρμο­διό­τη­τές τους. Εννο­εί­ται ότι αυτή η επιλογή που έγινε από το κράτος, ήταν σε συν­δυα­σμό και με την επιλογή που έχει υπάρξει από το τέλος 2010 κι έπειτα, να μην γίνο­νται πολλές προ­σλή­ψεις επι­στη­μο­νι­κού προ­σω­πι­κού. Αυτό ήταν το πλαίσιο, το οποίο ελέγ­χθηκε από το ελλη­νικό κράτος και με βάση το οποίο λει­τουρ­γούν. Συνεπώς, και ο Δήμος Ρόδου, από την στιγμή που ίδρυσε έναν τέτοιο ανα­πτυ­ξιακό οργα­νι­σμό, συνερ­γά­ζε­ται μαζί του προ­κει­μέ­νου να διεκ­πε­ραιώ­σει με όσο το δυνατόν καλύ­τερο τρόπο, τις αμρο­διό­τη­τές του. Ένα από τα ζητή­ματα τα οποία, απο­φα­σί­σαμε εμείς ως Δημο­τική Αρχή, να εκχω­ρή­σουμε στην ‘Κολοσ­σός Α.Ε.’ να ανα­λά­βει και να διεκ­πε­ραιώ­σει ήταν το έργο της επι­σκευής του σχο­λι­κού συγκρο­τή­μα­τος της Ακα­δη­μίας. Αφενός, το γεγονός ότι προ­βλέ­πε­ται από το Νόμο, πως το εργα­λείο που μας δίνει η προ­γραμ­μα­τική σύμβαση, θα λει­τουρ­γή­σει την δυνα­τό­τητα παρα­κο­λού­θη­σης και επο­πτείας. Τόσο προ­σω­πικά ως αντι­δή­μαρ­χος Μεσαιω­νι­κής Πόλης, όσο και οποιοσ­δή­ποτε άλλος (μελ­λο­ντικά) και οι υπη­ρε­σια­κοί ανήκουν στην Επι­τροπή Παρα­κο­λού­θη­σης. Εμείς, πάντως σε ό,τι έχει να κάνει με τις προ­γραμ­μα­τι­κές συμ­βά­σεις της ‘Κολοσσός’ δεν έχουμε καμία κακή εμπει­ρία. Το έργο θα δημο­πρα­τη­θεί κανο­νικά και δεν πρό­κει­ται να παρα­κάμ­ψουμε τις δια­δι­κα­σίες του Νόμου4412 –οι οποίες θα εφαρ­μο­στούν πλήρως. Συνεπώς, θα ακο­λου­θη­θούν οι δια­δι­κα­σίες όπως ακριβώς θα έκανε μια Τεχνική Υπη­ρε­σία του Δήμου Ρόδου ή η Διεύ­θυνση Μεσαιω­νι­κής Πόλης του Δήμου Ρόδου» δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η επι­τροπή που θα δημο­πρα­τή­σει το έργο, θα είναι συνερ­γά­τες και συνερ­γα­ζό­με­νοι της ‘Κολοσσός’ –υπάλ­λη­λοι που προ­έρ­χο­νται είτε από τον Δήμο Ρόδου είτε από τα νομικά του πρόσωπα.

«Η ‘Κολοσσός’ έχει την ευχέ­ρεια και την ευε­λι­ξία να συνερ­γά­ζε­ται με ιδιώτες μηχα­νι­κούς για να μπο­ρέ­σει να αντλή­σει τεχνο­γνω­σία και μελε­τη­τική γνώση, που βοηθούν τις δια­δι­κα­σίες να γίνο­νται πιο ευέ­λι­κτες και όχι χρο­νο­βό­ρες. Για το έργο, δόθηκε μάχη για να εξα­σφα­λι­στεί η χρη­μα­το­δό­τηση και δεν πρέπει να χαθεί πολύ­τι­μος χρόνος. Οι δικές της υπη­ρε­σίες, είναι υπο­στε­λέ­χω­μέ­νες, αλλά και υπερ­φορ­τω­μέ­νες. Ιδιαί­τερα η Διεύ­θυνση Μεσαιω­νι­κής Πόλης, με δυσκο­λία μπορεί να αντε­πε­ξέλ­θει στην διεκ­πε­ραί­ωση τρε­χου­σών αναγκών –πόσω μάλλον για να επο­πτεύ­σει και να παρα­κο­λου­θή­σει τέτοιου είδους δια­γω­νι­σμούς και να εκτε­λέ­σει μελε­τη­τι­κές εργα­σίες. Δεν αμφι­σβη­τούμε την γνώση τους και την επάρ­κειά τους. Αλλά όταν μια υπη­ρε­σία έχει αυτή την στιγμή έναν περιο­ρι­σμένο αριθμό στε­λε­χών, δεν μπορεί να δεχτεί παρα­πάνω έργα. Γι αυτό χρη­σι­μο­ποιούμε την ‘Κολοσσός’. Συνά­πτουμε προ­γραμ­μα­τική σύμβαση, η οποια­δή­ποτε ανάθεση θα περάσει από προ­συμ­βα­τικό έλεγχο, θα τηρηθεί η δια­δι­κα­σία δημο­πρά­τη­σης (όπως κάνει και ο Δήμος) κ.ο.κ. Επι­πλέον, για τις εργα­σίες της, ο ‘Κολοσσός’ έχει ποσό­στωση –δεν μπορεί να δίνει σε τρίτους πάνω από το 20% σύμφωνα με το Νόμο» και προ­έ­τρεψε να εξε­τα­στεί πλέον η εται­ρεία αυτή ως χρήσιμο ‘εργαλείο’ που θα μπορεί να ανα­βαθ­μι­στεί και να λει­τουρ­γή­σει προς όφελος του Δήμου.

Οι ανα­κλή­σεις αδειών λει­τουρ­γίας κατα­στη­μά­των

Την συνε­δρί­αση απα­σχό­λη­σαν για πολλή ώρα, μια σειρά από αιτή­ματα για ανα­κλή­σεις αδειών λει­τουρ­γίας κατα­στη­μά­των (με διά­φο­ρες αιτιο­λο­γίες). Όπως διευ­κρί­νισε σε τοπο­θέ­τησή του, ο δήμαρ­χος κ. Κολιά­δης, όσα θέματα δεν συζη­τή­θη­καν στην χτεσινή συνε­δρί­αση, ΔΕΝ πήραν αναβολή, αλλά θα συζη­τη­θούν στην συνε­δρί­αση της 31ης Οκτω­βρίου 2025. «Δεν υπάρχει ούτε αναβολή, ούτε διακοπή».

Πολλή ώρα μονο­πώ­λησε την συζή­τηση το αίτημα για την ανά­κληση η μη της άδειας ίδρυσης και λει­τουρ­γίας του κατα­στή­μα­τος της εται­ρείας «ΕΛΛΗΜΑΡΕ Ε.Ε.» που βρί­σκε­ται στην πλ. Κου­ντου­ριώτη αρ. 6 (εντός ισο­γείου κτηρίου «ΕΛΛΗ») που προ­κά­λεσε την έντονη δυσα­ρέ­σκεια του δημάρ­χου, κ. Κολιάδη όταν οι υπη­ρε­σια­κοί δήλωσαν άγνοια για το αίτημα με απο­τέ­λε­σμα να δημιουρ­γη­θεί ένα άνευ προη­γού­με­νου αλαλούμ!

«Τέρμα οι ανα­βο­λές! Εδώ μέσα πρέπει να λαμ­βά­νουμε απο­φά­σεις! Να είμαστε πιο προ­σε­κτι­κοί! Εμείς οι αιρετοί δίνουμε λόγο στα δικα­στή­ρια!» τόνισε σε κι έκανε λόγο για πρω­το­φανή ανε­τοι­μό­τητα των υπη­ρε­σιών του Δήμου στο συγκε­κρι­μένο θέμα.

Τελικά, δεν ανα­κλή­θηκε η άδεια, αφού δια­πι­στώ­θηκε ότι η επι­χεί­ρηση είχε έρθει έτοιμη με όλα τα απα­ραί­τητα στοι­χεία, έγγραφα κ.λπ. με την προ­ϋ­πό­θεση να επα­νέλ­θει προς συζή­τηση το θέμα όταν θα είναι έτοιμη η υπη­ρε­σία του Δήμου.

Σε κάποια αιτή­ματα δόθηκε προ­θε­σμία για τις αρχές του επό­με­νου έτους, ενώ τα υπό­λοιπα αιτή­ματα θα συζη­τη­θούν στην συνε­δρί­αση της 31ης Οκτω­βρίου (ημέρα Παρα­σκευή).

Στην ίδια συνε­δρί­αση θα συζη­τη­θεί και το θέμα για την ‘Ανά­κληση η μη της άδειας ίδρυσης και λει­τουρ­γίας του κατα­στή­μα­τος ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΓΙΑΝΟΥ με την επω­νυ­μία «GALAZIO» που βρί­σκε­ται στο Φαλη­ράκι, όπου ο εκπρό­σω­πος του επι­χει­ρη­μα­τία, δήλωσε προ­σω­πικό κώλυμα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.