Ο δικηγόρος Εμμανουήλ Ν. Βλάχος ανακοίνωσε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και ψευδείς καταγγελίες. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του γραφείου του κ. Βλάχου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε στο πρόσφατο παρελθόν προκαλέσει ανάλογες δυσκολίες και πριν τον αγώνα Ρόδος–Δόξα Βύρωνα, θέτοντας ζητήματα νομιμότητας της διοίκησης του Α.Σ. Ρόδος. Ο ίδιος, σε συνεργασία με τον δικηγόρο Δημήτριο Αντώνογλου, προέβη σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την πλήρη συμμόρφωση του συλλόγου με
τις απαιτήσεις της Περιφέρειας και του τότε εμπλεκόμενου κ. Δελαπόρτα.
Η Ρόδος είχε απομακρύνει από το Διοικητικό Συμβούλιο δύο μέλη, τα οποία –κατά τις καταγγελίες που επικαλείτο η Περιφέρεια– είχαν ποινικές εμπλοκές, αν και δεν προέκυπτε κανένα σχετικό στοιχείο από το Ποινικό Μητρώο. Μετά τον εξονυχιστικό έλεγχο των εγγράφων και των πιστοποιητικών του συλλόγου, η άδεια διεξαγωγής του αγώνα Ρόδος–Δόξα Βύρωνα εκδόθηκε τελικά στις 15 Μαΐου, λίγα μόλις λεπτά πριν από τη σέντρα, με τη θεώρηση του νομικού συμβούλου της Περιφέρειας, κ. Μαυρομάτη.
Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Όπως επισημαίνει το γραφείο Βλάχου, ενόψει του αγώνα Ρόδος–Καλυθιές, η Περιφέρεια απέστειλε νέο έγγραφο ζητώντας εκ νέου πρακτικά προσωρινής διοικούσας επιτροπής και έλεγχο των βιβλίων πρακτικών του συλλόγου. Ο Α.Σ. Ρόδος ανταποκρίθηκε άμεσα προσκομίζοντας σφραγισμένα και θεωρημένα βιβλία από το Πρωτοδικείο Ρόδου, καθώς και πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα των αρχαιρεσιών και της διοίκησης. Παρά ταύτα, μέχρι την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, η Περιφέρεια εξακολουθούσε να αποφεύγει τη χορήγηση άδειας, επικαλούμενη την απουσία του νομικού συμβούλου κ. Μαυρομάτη από τη Ρόδο. Η ομάδα, υπό το βάρος της αβεβαιότητας και για λόγους ασφάλειας, αποφάσισε με τον κ. Βλάχο και τον κ. Αντώνογλου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής.
Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, στη συζήτηση δεν εμφανίστηκε ο νομικός σύμβουλος που είχε κρίνει προηγουμένως τη νομιμότητα του Δ.Σ. της Ρόδου, αλλά η δικηγόρος κ. Ταρασλιά, η οποία –όπως υποστηρίζει ο κ. Βλάχος– παρέσυρε το Δικαστήριο, δηλώνοντας πως η Περιφέρεια δεν είχε αποφανθεί ακόμη για τη χορήγηση της άδειας και άρα δεν υφίστατο άρνηση. Η αίτηση απορρίφθηκε, και λίγο αργότερα, η ίδια δικηγόρος ενημέρωσε πως η Περιφέρεια δεν θα χορηγήσει άδεια, επικαλούμενη την απόρριψη της προσωρινής διαταγής, χωρίς περαιτέρω αιτιολογία. Το δικηγορικό γραφείο Βλάχου απέστειλε δύο εξώδικα προς την Περιφέρεια
ζητώντας:
α) Αντίγραφα των καταγγελιών που αποστέλλει κάθε εβδομάδα ένας πολίτης, με φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς στελέχη της ΕΠΣΔ.
β) Αντίγραφα εγγράφων προς άλλες ομάδες του νησιού, ώστε να διαπιστωθεί αν εφαρμόζονται ίδιες διαδικασίες ελέγχου.
Η απάντηση ήρθε μόλις δέκα λεπτά πριν από τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, χωρίς παροχή των ζητούμενων εγγράφων και με μια αόριστη αναφορά ότι η Περιφέρεια «οφείλει να ελέγχει τη νομιμότητα».
Κατόπιν αυτών, ο κ. Βλάχος ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ρόδου κατά κάθε υπευθύνου φυσικού ή ηθικού αυτουργού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς καταγγελίας, επισημαίνοντας πως ο έλεγχος της νομιμότητας είχε ήδη ολοκληρωθεί προ του αγώνα με τη Δόξα Βύρωνα και δεν υπήρχε καμία νέα μεταβολή.