ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

«Το επόμενο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο ο Πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας θα ανα­φερ­θεί σε μια συνο­λική πολι­τική για το επόμενο διά­στημα: για μια πιο παρα­γω­γική οικο­νο­μία και μια κοι­νω­νία που θα πάρει – κυρίως η μεσαία τάξη και οι φτω­χό­τε­ρες και πιο αδύ­να­μες οικο­νο­μικά ομάδες της ελλη­νι­κής κοι­νω­νίας – ένα σοβαρό μέρισμα και μια πολύ σημα­ντική άμεση στήριξη από το υπερ­πλε­ό­να­σμα που έχει παράξει η ελλη­νική οικο­νο­μία», τόνισε ο Υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης, Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος, μιλώ­ντας σήμερα στην εκπομπή «10 παντού» στο OPEN.

Ο Υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης, ανα­φε­ρό­με­νος στην τιμή του ρεύ­μα­τος, είπε πως «όλοι οι πολίτες πρέπει να χαι­ρε­τή­σουν, να δουν θετικά αυτό που ανα­κοί­νωσε ο Πρω­θυ­πουρ­γός: ότι αν η μείωση της τιμής του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος στη χον­δρε­μπο­ρική δεν περάσει στη λιανική, θα παρέμ­βει και θα πάρει μέτρα. Αυτό είναι μια πάρα πολύ σοβαρή ανα­κοί­νωση, η οποία αφορά όλους μας, όλους τους Έλληνες πολίτες, και θα επη­ρε­ά­σει ολό­κληρη την αλυσίδα χωρίς καμία αμφι­βο­λία».

 
Εντα­τι­κοί έλεγχοι σε όλη την αγορά

Ο κ. Θεο­δω­ρι­κά­κος υπο­γράμ­μισε επίσης διε­νερ­γού­νται εντα­τι­κοί έλεγχοι σε όλη την αγορά: «Έχω δώσει εντολή για έναν νέο κύκλο αυστη­ρών ελέγχων αυτές τις εβδο­μά­δες και θέλω να προει­δο­ποι­ήσω τους ανθρώ­πους των σούπερ μάρκετ να είναι πολύ προ­σε­κτι­κοί. Έχουμε δημιουρ­γή­σει έναν κώδικα δεο­ντο­λο­γίας για τις παρα­πλα­νη­τι­κές εκπτώ­σεις, έχει δου­λέ­ψει καλά ως τώρα και αν έχουν σκεφτεί ορι­σμέ­νοι ότι θα τον παρα­βιά­σουν, έχουν κάνει λάθος».

Για τις τιμές στα σχολικά είδη, τόνισε πως στην πρό­σφατη συνά­ντησή του με τους εκπρο­σώ­πους των σούπερ μάρκετ συμ­φω­νή­θηκε να δια­τη­ρη­θούν ίδιες ή να μειω­θούν σε σχέση με το 2024, ενώ επι­σή­μανε πως «όπως πέρυσι τον Οκτώ­βριο ύστερα από αυστη­ρούς ελέγ­χους και απαί­τησή μου υπο­χρε­ώ­θη­καν να κάνουν εθε­λο­ντική μείωση σε 750 κωδι­κούς και πετύ­χαμε αρνη­τικό πλη­θω­ρι­σμό τρο­φί­μων και βασικών ειδών δια­βί­ω­σης για τέσ­σε­ρις συνε­χείς μήνες, το ίδιο ζήτησα να κάνουν και φέτος. Αναμένω την άμεση αντα­πό­κρισή τους».

 
Νέα αρχή ελέγχου της αγοράς με 300 πρό­σθε­τους ελεγ­κτές και ψηφιακά εργα­λεία

Ο κ. Θεο­δω­ρι­κά­κος ανα­φέρ­θηκε και στη δημιουρ­γία της νέας ισχυρής ανε­ξάρ­τη­της αρχής ελέγχου της αγοράς και προ­στα­σίας του κατα­να­λωτή, με 300 πρό­σθε­τους ελεγ­κτές και με ψηφιακά εργα­λεία, ενώ τις επό­με­νες εβδο­μά­δες θα είναι έτοιμη η νέα ψηφιακή εφαρ­μογή ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί με το κινητό του να στέλνει μια φωτο­γρα­φία και να κάνει την καταγ­γε­λία του. Επι­πλέον, τόνισε πως «θα επα­νε­ξε­τά­σουμε πράγ­ματα για το θεσμικό πλαίσιο, όπως το να δια­τη­ρή­σουμε και μετά το τέλος Οκτω­βρίου το μέτρο για το πάγωμα των προ­σφο­ρών σε προ­ϊ­ό­ντα που ανα­τι­μή­θη­καν».

Για τις λαϊκές αγορές τόνισε ότι «θα στηρίξω με όλες μου τις δυνά­μεις το ρόλο των λαϊκών αγορών και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ροι παρα­γω­γοί στις λαϊκές. Θα ενι­σχύ­σουμε με περισ­σό­τε­ρους αγρότες και παρα­γω­γούς τις υπάρ­χου­σες λαϊκές, ενώ σε συνερ­γα­σία με τους δήμους θα μπορούν να υπάρ­χουν και ξεχω­ρι­στές λαϊκές μόνο για παρα­γω­γούς. Θέλουμε να στη­ρί­ξουμε έμπρα­κτα την αγρο­τική μας παρα­γωγή».

Για την άνοδο της τιμής στο μοσχα­ρί­σιο κρέας, απά­ντησε πως είναι ένα πανευ­ρω­παϊκό φαι­νό­μενο, καθώς έχει μειωθεί η παρα­γωγή κρέατος, την στιγμή που στην Ελλάδα κατα­να­λώ­νουμε 160.000 τόνους μοσχα­ρί­σιου κρέατος και παρά­γουμε μόλις 40.000. Ανα­φέρ­θηκε όμως και σε προ­ϊ­ό­ντα που υπάρ­χουν σημα­ντι­κές μειώ­σεις όπως τα ζυμα­ρικά -8%, τα είδη καθα­ρι­σμού και ατο­μι­κής υγιει­νής όπου έχουμε αρνη­τικό πλη­θω­ρι­σμό, ενώ το λάδι έχει μειωθεί 30%.

Για την ανά­κτηση χρη­μά­των από επεν­δύ­σεις παλαιό­τε­ρων ανα­πτυ­ξια­κών νόμων

Στη συνέ­χεια, ρωτή­θηκε για την ανά­κτηση χρη­μά­των από επεν­δύ­σεις παλαιό­τε­ρων ανα­πτυ­ξια­κών νόμων που δεν ολο­κλη­ρώ­θη­καν, τονί­ζο­ντας πως «δεν έχω ακούσει από την αντι­πο­λί­τευση γι’ αυτό το θέμα ούτε μια καλή κου­βέ­ντα. Αυτή η υπόθεση δεν ήρθε στα χέρια μου ως σκάν­δαλο, ούτε ήταν δημόσιο θέμα συζή­τη­σης. Πάνω από χίλιες επι­χει­ρή­σεις έχουν πάρει από το 2005 ως το 2019 εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ για επεν­δύ­σεις που όφειλαν να έχουν ολο­κλη­ρώ­σει, δεν το έκαναν, ο νόμος είναι σαφής και θα κυνη­γή­σουμε να έρθει πίσω και το τελευ­ταίο ευρώ. Η εντολή μου είναι ξεκά­θαρη: τα πρώτα 43 εκατ. ευρώ έχουν βεβαιω­θεί στην ΑΑΔΕ και θα επι­μείνω μέχρι το τέλος για να μη μείνει ούτε ένα ευρώ για το συμ­φέ­ρον του Έλληνα φορο­λο­γού­με­νου, ώστε να πάνε σε πραγ­μα­τι­κές παρα­γω­γι­κές επεν­δύ­σεις που θα δημιουρ­γή­σουν νέες θέσεις εργα­σίας».

Τέλος, απα­ντώ­ντας σε ερώτηση για το ενδε­χό­μενο επι­στρο­φής του Αλέξη Τσίπρα με τη δημιουρ­γία νέου πολι­τι­κού φορέα, ο κ. Θεο­δω­ρι­κά­κος επε­σή­μανε πως «αυτό από μόνο του συνιστά μια ομο­λο­γία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο κυβέρ­νησε τη χώρα για τέσσερα χρόνια χρε­ο­κό­πησε. Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συνο­δευ­τεί από μια ομο­λο­γία απο­τυ­χίας». Πρό­σθεσε ότι η ανάγκη που αισθά­νε­ται να μετέχει στην πολι­τική ζωή με ένα και­νούρ­γιο κόμμα «δείχνει ότι υπάρ­χουν πολύ σοβαρά κενά στην αντι­πο­λί­τευση και δεν υπάρ­χουν αξιό­πι­στες εναλ­λα­κτι­κές λύσεις. Και αυτό το βλέπει ο κάθε Έλληνας πολίτης».

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.