ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ Γ

«Έχουμε μια πάρα πολύ συγκρο­τη­μένη πολι­τική σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και τα απο­τε­λέ­σματα θα φανούν» τόνισε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γιώργος Γερα­πε­τρί­της ανα­φε­ρό­με­νος στις τελευ­ταίες εξε­λί­ξεις. Μιλώ­ντας στον τηλε­ο­πτικό σταθμό OPEN, ο κ.Γερα­πε­τρί­της είπε ότι υπό οποια­δή­ποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρό­κει­ται να δεχθεί παρα­βί­αση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, ενώ χαρα­κτή­ρισε τη Λιβύη «μία χώρα ειδικών συν­θη­κών» υπό την έννοια ότι είναι χωρι­σμένη στα δύο, έχει πρα­κτικά δύο κυβερ­νή­σεις, και βρί­σκε­ται σε συν­θή­κες πολύ μεγάλης πίεσης.

«Η ανα­γνω­ρι­σμένη κυβέρ­νηση της Δυτικής Λιβύης, δέχεται πολύ μεγάλη πίεση από στρα­τεύ­ματα άτακτα. Άρα είναι μία χώρα, η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλες δυσκο­λίες. Εκείνο, το οποίο προ­σπα­θή­σαμε την τελευ­ταία διετία είναι να ανα­βαθ­μί­σουμε τη σχέση μας και με τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να έχουμε μία ισόρ­ροπη στάση. Διότι με τη Δυτική Λιβύη είχαμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο δεν υπήρχαν καλές σχέσεις. Είχαμε οδη­γη­θεί, το 2019 στο άκυρο και ανυ­πό­στατο τουρ­κο­λι­βυκό μνη­μό­νιο. Άρα εκείνο το οποίο είπαμε, είναι ότι θα πρέπει να χτί­σουμε μία ικανή σχέση και με τις δύο πλευρές» είπε ο κ. Γερα­πε­τρί­της.

Προ­σέ­θεσε ότι αυτή τη στιγμή, η χώρα μας έχει κατα­φέ­ρει να έχει μια ικα­νο­ποι­η­τική λει­τουρ­γική σχέση και με τις δύο πλευρές, κάτι που -όπως είπε- δεν είχε στο παρελ­θόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό πρα­κτι­κώς σημαί­νει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρω­παϊκή χώρα, η οποία σήμερα μπορεί να ομιλεί στο υψη­λό­τερο επίπεδο και με τις δύο πλευρές της Λιβύης. Σημεί­ωσε ότι υπάρχει μία καλή λει­τουρ­γική σχέση, η οποία απο­τυ­πώ­νε­ται ως εξής:

«Πρώτον, ενόσω είχαμε πράγ­ματι στο παρελ­θόν υψηλές μετα­να­στευ­τι­κές ροές κατά περιό­δους από τον άξονα του Τομπρούκ, δηλαδή από την Ανα­το­λική Λιβύη, αυτή τη στιγμή οι ροές αυτές έχουν ελα­χι­στο­ποι­η­θεί χάρη στην καλή συνερ­γα­σία, η οποία έχει υπάρξει. Δεύ­τε­ρον, πράγ­ματι η κυβέρ­νηση της Δυτικής Λιβύης, με την υπο­γραφή του άκυρου και ανυ­πό­στα­του τουρ­κο­λι­βυ­κού μνη­μο­νίου το 2019, δημιούρ­γησε μια κατά­σταση, η οποία παρα­βιά­ζει το Διεθνές Δίκαιο». Τόνισε επίσης ότι «σήμερα βρι­σκό­μα­στε στη θέση να συνο­μι­λούμε με τη Δυτική Λιβύη, έτσι ώστε να προ­χω­ρή­σουμε σε μια οριο­θέ­τηση μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Να γίνει δηλαδή αυτό, το οποίο προ­βλέ­πει το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα με τη Λιβύη έχουν άμεσα αντι­κεί­με­νες ακτές που δεν έχει η Τουρκία. Για δε, το ζήτημα της Ανα­το­λι­κής Λιβύης, ουδέ­ποτε κόψαμε τους διαύ­λους, οι δίαυλοι εξα­κο­λου­θού­σαν να υφί­στα­νται. Είδατε, νομίζω, τον τρόπο με τον οποίο με υπε­δέ­χθη­σαν και στην Ανα­το­λική Λιβύη και στη Δυτική Λιβύη στις πρό­σφα­τες επι­σκέ­ψεις μου. Θα υπάρ­ξουν και επι­σκέ­ψεις Λίβυων αξιω­μα­τού­χων στο μέλλον, δεν διερ­ρά­γη­σαν οι δεσμοί».

Ανα­φο­ρικά με τη στάση της Λιβύης απέ­να­ντι την Ελλάδα και την προ­κή­ρυξη οικο­πέ­δων, είπε ότι αυτά είναι νοτίως της δικής μας μέσης γραμμής και από τη στιγμή που η Μεσό­γειος βρέχει 21 χώρες κάθε χώρα μπορεί να έχει θεω­ρη­τικά τις οποιεσ­δή­ποτε βλέψεις σε ό,τι αφορά την Απο­κλει­στική Οικο­νο­μική της Ζώνη. «Το κρίσιμο είναι το πεδίο. Στο πεδίο, λοιπόν, εγώ έχω να σας πω ότι η Λιβύη σεβά­στηκε την ελλη­νική μέση γραμμή» είπε.

Ο κ.Γερα­πε­τρί­της ξεκα­θά­ρισε ότι η χώρα μας δεν πρό­κει­ται να επι­τρέ­ψει την παρα­βί­αση των κυριαρ­χι­κών της δικαιω­μά­των και τόνισε:

«Υπό οποια­δή­ποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρό­κει­ται να δεχθεί παρα­βί­αση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των. Η Λιβύη στην προ­κή­ρυξη των οικο­πέ­δων σεβά­στηκε την ελλη­νική μέση γραμμή. Εξ αυτού του λόγου νομίζω είναι προ­φα­νές ότι η Ελλάδα μπορεί να επι­βά­λει τις αξιώ­σεις της. Ξέρετε, πολλές φορές συζη­τάμε λίγο αφη­ρη­μένα. Υπάρχει ένας πραγ­μα­τι­κός δια­γκω­νι­σμός στη σκα­κιέρα. Βρι­σκό­μα­στε αυτή τη στιγμή στη χει­ρό­τερη στιγμή που έχει βιώσει ο μετα­πο­λε­μι­κός κόσμος. Σωστά το είπατε, στα 80 χρόνια του μετα­πο­λε­μι­κού κόσμου δεν έχει υπάρξει περί­ο­δος να έχουμε τόσα ανοιχτά μέτωπα, να έχουμε τόσες πολλές ηγεσίες, οι οποίες οδηγούν σε ανα­κα­τα­τά­ξεις, να έχουμε, στην πραγ­μα­τι­κό­τητα, τόσες συν­θή­κες, οι οποίες να έχουν έναν ανα­θε­ω­ρη­τικό χαρα­κτήρα. Σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα έχει ένα πάρα πολύ ισχυρό απο­τύ­πωμα και πολλές φορές ακούω την ευκολία με την οποία ο καθένας ανα­φέ­ρει ότι “μα, στη Λιβύη έχει συμβεί αυτό”. Στη Λιβύη δεν έχει συμβεί απο­λύ­τως τίποτα. Στη Λιβύη έχει συμβεί το ακό­λουθο: Η Ελλάδα για πρώτη φορά εξέδωσε έναν Θαλάσ­σιο Χωρο­τα­ξικό Σχε­δια­σμό».

«Η Ελλάδα δεν θα εγκα­τα­λεί­ψει κανένα δικαί­ωμα της»

Η Ελλάδα δεν πρό­κει­ται να εγκα­τα­λεί­ψει κανένα δικαί­ωμα, το οποίο απορ­ρέει από το Διεθνές Δίκαιο είπε ο κ.Γερα­πε­τρί­της και επι­σή­μανε ότι η χώρα μας «θα ασκήσει όλα τα δικαιώ­ματά της στο πεδίο, υπό οποια­δή­ποτε συνθήκη, έχοντας τις συμ­μα­χίες τις οποίες έχει».

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών είπε ότι αυτό είναι επα­κό­λουθο της «γενι­κό­τε­ρης πολι­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης της γεω­πο­λι­τι­κής θέσης της Ελλάδας στη Μεσό­γειο» και ανα­φε­ρό­με­νος στις διεκ­δι­κή­σεις των Τούρκων, είπε ότι είναι θεωρίες 10, 20 και 30 ετών και δεν είναι σημε­ρι­νές.

«Η Ελλάδα όμως σήμερα είναι σε πολύ καλύ­τερη θέση σε σχέση με αυτήν που βρι­σκό­ταν πριν από δύο χρόνια. Εάν καθί­σουμε στο τραπέζι αυτή τη στιγμή και αξιο­λο­γή­σουμε τη θέση της Ελλάδας τότε, και τη θέση της Ελλάδας σήμερα είναι σε απείρως καλύ­τερη θέση. Το λέω ευθέως, με εντι­μό­τητα απέ­να­ντι στους Έλληνες πολίτες. Σήμερα η Ελλάδα βρί­σκε­ται σε πολύ καλύ­τερη θέση».Ο κ. Γερα­πε­τρί­της ανα­φέρ­θηκε τέλος, και στην κριτική που δέχεται, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «υπάρχει μία και ενιαία ελλη­νική εξω­τε­ρική πολι­τική». Τόνισε ότι την εξω­τε­ρική πολι­τική, δεν επι­λέ­γει ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών αλλά καθο­ρί­ζε­ται από τον πρω­θυ­πουργό και από το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμ­με­τέ­χουν όλοι οι συναρ­μό­διοι υπουρ­γοί.

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.