Πάνω από 5.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες, παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές της χώρας παραμένουν στο ράφι των αποκεντρωμένων διοικήσεων εδώ και χρόνια. Χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές -από τσιμεντένιες προβλήτες και γλίστρες μέχρι ολόκληρα κτίρια και βίλες– παραμένουν για χρόνια αλώβητες σε αιγιαλούς, παραλίες και νησιά της χώρας.
Ενδεικτικά, μόνο στην Αττική ξεπερνούν τις 2.000, στον Πειραιά και στα νησιά καταγράφονται πάνω από 1.000 εκκρεμότητες, ενώ στις Κυκλάδες φτάνουν τα 700. Πολλά από αυτά αφορούν και παραβάσεις που έγιναν από δημόσιους φορείς -κυρίως δήμους– ακόμα και με ευρωπαϊκά κονδύλια σε ορισμένες περιπτώσεις!
Τακτοποιώντας το χάος
Ολα αυτά τα χιλιάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης καθυστερούν γιατί η διαδικασία ήταν χαοτική, άτακτη, αδιαφανής, χωρίς σχέδιο και κριτήρια, με αποτέλεσμα να εκτελούνται σποραδικά ελάχιστες κατεδαφίσεις. Ωστόσο, από φέτος μπαίνει τέλος στην άναρχη διαχείριση των αυθαίρετων κατασκευών σε παραλίες και αιγιαλούς. Για πρώτη φορά τα πρωτόκολλα κατεδάφισης μπαίνουν σε σειρά με ιεράρχηση και προτεραιότητες.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση παράνομης κατασκευής έργων στον αιγιαλό ή την παραλία τα έργα αυτά πρέπει να κατεδαφίζονται εντός 30 ημερών με τις διατάξεις περί αυθαίρετων. Η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει πρωτόκολλο κατεδάφισης και το αποστέλλει στον γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η νέα προσέγγιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνει έμφαση στον συντεταγμένο και προγραμματισμένο τρόπο κατεδάφισης. Με εγκύκλιο, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και οι Κτηματικές Υπηρεσίες καλούνται να συγκεντρώσουν τα ήδη εκδοθέντα πρωτόκολλα κατεδάφισης, να εκδώσουν νέα για τις περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί αυθαίρετες κατασκευές και να προγραμματίσουν τη σειρά και τον χρόνο των κατεδαφίσεων με βάση οκτώ κριτήρια.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Πηγή: newmoney.gr