Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Η Δημοτική Αρχή έχει βρει τον βηματισμό της και προσπαθεί να σταθεροποιηθεί για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη “δ” ο κ. Θωμάς Σωτρίλλης Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, ενώ μιλάει για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, για τις διάφορες δομές του Δήμου Ρόδου, το Συσσίτιο, τα Δημοτικά Ιατρεία, το Υπνωτήριο καθώς και για το μόνιμο πρόβλημα με τους Ρομά–το οποίο παραμένει ένα “αγκάθι” για την τοπική κοινωνία
• Να ξεκινήσουμε από την έγκριση (και τυπικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου) για το “Βοήθεια στο Σπίτι”. Είναι μία υπηρεσία με μεγάλο κοινωνικό ρόλο.
Με την ορκωμοσία που έγινε τον περασμένο Μάιο, των 7 νέων μόνιμων υπαλλήλων, η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» στελεχώθηκε με 28 άτομα τριών ειδικοτήτων (5 κοινωνικούς λειτουργούς, 7 νοσηλεύτριες και 16 οικογενειακούς βοηθούς). Στο άμεσο διάστημα πρόκειται να ανανεωθούν, για πρώτη φορά στα 20 χρόνια, τα οχήματά τους, καθώς 7 νέα αυτοκίνητα θα βρίσκονται στη διάθεσή τους, για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στο πιο απομακρυσμένο μέρος του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό για την αρτιότερη και εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καταρτίστηκε και ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας για τις υπηρεσίες του «Βοήθεια στο Σπίτι» και αυτό για πρώτη φορά στην εικοσαετή πορεία της λειτουργίας της υπηρεσίας. Μέσω του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας προβλέπεται η αναδιοργάνωση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών, η επικαιροποίηση της μεθοδολογίας υλοποίησης των καθηκόντων, των αρμοδιοτήτων και των τυποποιημένων εντύπων, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής των ωφελούμενων. Η εκπόνηση του Κανονισμού πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή των υπαλλήλων του «Βοήθεια στο Σπίτι» και διαμοιράζει τα στελέχη σε επτά κλιμάκια με νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς, σε τέσσερις δομές με κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ οι ίδιοι στελεχώνουν την Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των υπηρεσιών. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας, γίνεται γεωγραφική κατανομή του προσωπικού σε ξεχωριστές επιμέρους δομές και κλιμάκια, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Ρόδου, χωριά κ.ο.κ.
• Να σας ρωτήσω και για τα ΚΗΦΗ. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η λειτουργία τους;
Προσπαθούμε να οργανώσουμε τα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων). Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο ΚΗΦΗ, στα Κοσκινού και στους Αγίους Αποστόλους. Δεν μπορώ να πω ότι το πρώτο είναι σε επαρκή λειτουργία. Για το δεύτερο, έχουμε περί τους 20 ωφελούμενους, ενώ το προσωπικό εξυπηρετεί μικρές ιατρικές φροντίδες (φαγητό, συντροφιά, δραστηριότητες κ.λπ.) καθώς οι άνθρωποι που το επισκέπτονται θέλουν κάτι παραπάνω.
Το ΚΗΦΗ στα Κοσκινού έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και μέχρι να επισκευαστεί, φιλοξενούμεθα στο Πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας της περιοχής. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη δύο ΚΗΦΗ υπό κατασκευή –ένα στην Κατταβιά και ένα στη Σορωνή. Προσπαθούμε να προλάβουμε τις ημερομηνίες ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια για την αποπεράτωσή τους, για τις προσλήψεις και τις παρεμβάσεις. Στην Κατταβιά θα υπάρχει και φυσιοθεραπευτήριο, ενώ θα δρομολογηθεί ένα μικρό βανάκι για να μεταφέρει τους ωφελούμενους από τα γύρω χωριά. Είναι φιλόδοξο σχέδιο, αλλά θέλουμε να το πετύχουμε.
• Μόνιμο ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία, παραμένει το θέμα με τους Ρομά.
Είναι ένα πρόβλημα μόνιμο. Όσοι έχουν περάσει από τη διοίκηση του Δήμου Ρόδου, δεν ξέρω αν έχουν επιτύχει κάτι παραπάνω. Εμείς, σαν δημοτική αρχή, καταφέραμε να στείλουμε 70 παιδιά των Ρομά στο σχολείο (από το δημοτικό έως το γυμνάσιο) τα οποία παρακολουθούνται από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Καταφέραμε να κάνουμε τεστ-παπ σε δεκάδες γυναίκες (οι οποίες δεν θέλουν να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις). Επιπλέον, υπάρχει ένα πρόγραμμα στέγασης για κάποιες οικογένειες που έχουν δεχτεί να ενταχθούν –εφόσον βρεθούν τα σπίτια με πληρωμένο ενοίκιο, αγορά οικοσκευής κ.ο.κ. Το πρόβλημα όμως είναι να βρεθούν τα διαμερίσματα, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν είναι θετικοί. Εμείς όμως, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο “γκέτο”. Θέλουμε να γίνει η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Το να βρούμε οικόπεδα, να χτίσουμε πολυκατοικίες κ.λπ. δεν είναι λύση.
• Ο Δήμος Ρόδου διαθέτει πολλές δομές. Θα ήθελα να μας μιλήσετε και για το Συσσίτιο.
Το Συσσίτιο διαθέτει δύο γεύματα την ημέρα σε 200 ωφελούμενους. Ο αριθμός αυξομειώνεται κατά διαστήματα. Τα γεύματα παρασκευάζονται με την βοήθεια διαιτολόγου, ενώ το προσωπικό (όπως και το φαγητό) περνούν από έλεγχο. Υπάρχει ανταπόκριση από ιδιώτες, επιχειρήσεις, ομάδες, συλλόγους κ.λπ. οι οποίοι προσφέρουν τρόφιμα και, σε συνδυασμό με τις αγορές που κάνει ο Δήμος Ρόδου, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Να σημειώσουμε πως ορισμένοι έρχονται στον χώρο του Συσσιτίου ενώ σε κάποιους άλλους γίνεται διανομή.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες δομές, όπως το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας Ρόδου και ο Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας Ρόδου, όπου περί τις 1.000 γυναίκες απευθύνθηκαν και ζήτησαν βοήθεια –μερικές από αυτές, μαζί με τα παιδιά τους. Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα έμφυλης βίας, μπορούν να απευθύνονται σε αυτές τις δομές (μαζί με τα παιδιά τους, εάν χρειαστεί) για να ζητήσουν βοήθεια, όπου τους παρέχεται σίτιση, φιλοξενία από τρεις έως και έξι μήνες, ψυχολογική στήριξη από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, νομικό σύμβουλο και κοινωνιολόγο, αρμόδια για εργασιακά θέματα. Είναι σημαντικό πάντως, να γνωρίζουν οι γυναίκες που διαμένουν στην Ρόδο, ότι αν πέσουν θύματα βίας, υπάρχουν οργανωμένες δομές, στις οποίες μπορούν να απευθύνονται.
• Με τα Δημοτικά Ιατρεία τι γίνεται;
Τα Δημοτικά Ιατρεία… δεν λειτουργούν. Θα γίνουν επαναπροκηρύξεις για τις θέσεις γιατρών και, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, θα τους διορίσουμε για να εργαστούν. Ωστόσο, δεν υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς τα μισθολογικά κίνητρα είναι πάρα πολύ χαμηλά. Ο μισθός είναι αποτρεπτικός αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε πάνω από ό,τι λέει η νομοθεσία.
• Το Υπνωτήριο, το χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που είναι άστεγοι;
Δυστυχώς, όχι. Οι άστεγοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτό. Προτιμούν να μένουν σε διάφορα σημεία, όπου έχουν συνηθίσει. Τον χειμώνα τους μοιράσαμε sleeping bag, αφού δεν θέλησε κανένας να έρθει να χρησιμοποιήσει τους χώρους αυτούς όπου θα μπορούσαν να κοιμηθούν, να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, να φάνε φαγητό και να κάνουν κάποιες εξετάσεις. Δεν είναι πολλά άτομα, αλλά δεν θέλουν να έρθουν. Οι δικοί μας κοινωνικοί λειτουργοί, πάντως, που έχουν αυτή την ευθύνη, γνωρίζουν πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, τους επισκέπτονται στους χώρους όπου διαμένουν και ελέγχουν μήπως χρειαστούν κάτι.
• Για να κλείσουμε, πώς κρίνετε την πορεία της Δημοτικής Αρχής; Είστε ικανοποιημένος;
Η Δημοτική Αρχή έχει βρει τον βηματισμό της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να σταθεροποιηθεί για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, για το οποίο δεσμεύτηκε στον Ροδιακό λαό, προεκλογικά. Οι καταστροφές που προκάλεσε στο νησί η θεομηνία Bora, η χρηματοδότηση που δεν ήρθε ποτέ από το κεντρικό κράτος, μας κράτησαν πίσω. Μέσα από τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά, προσπαθεί να σταθεροποιηθεί και να βρει λύσεις. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει.