Τοπικές Ειδήσεις

Ζητήθηκε η ακύρωση προσωρινής δικαστικής προστασίας Βρετανής που διατείνεται ότι εκπλειστηριάστηκε η οικία της χωρίς να οφείλει σέντ!

Ενα σπίτι, δύο κυριότητες,  καμία λογική • Νομικό «ντόμινο» σε πλειστηριασμό με λάθος περιγραφή ακινήτου

Υποβλήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής που προστάτευε, μέχρι την οριστική εκδίκαση, μίας υπήκοο Μεγάλης Βρετανίας που διατείνεται ότι η οικία της εκπλειστηριάστηκε χωρίς να οφείλει ούτε ένα σέντ.
Η διαταγή, που εκδόθηκε τον Μάιο, «πάγωνε» κάθε ενέργεια αποβολής της από την κατοικία της μετά από πλειστηριασμό που, όπως ισχυρίζεται, βασίστηκε σε λάθος ιδιοκτησιακά δεδομένα.
Το σπίτι στο οποίο διαμένει η γυναίκα, πλειστηριάστηκε ως μέρος οριζόντιας ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει άλλη κατοικία – διπλανή – η οποία ανήκε σε διαφορετικά πρόσωπα και έφερε τις οφειλές. Οι περιγραφές, τόσο στην κατασχετήρια έκθεση όσο και στην εκτίμηση αξίας, όπως ισχυρίστηκε παρουσίασαν λάθος πληροφορίες, περιλαμβάνοντας τμήματα που ανήκουν στην ίδια.
Ο υπερθεματιστής, όπως αναφέρει στην αίτησή του, θεώρησε καλόπιστα ότι το ακίνητο ήταν εγκαταλελειμμένο ή κλειστό για τη χειμερινή περίοδο. Προχώρησε στην καταβολή του ποσού (323.002 ευρώ), ολοκλήρωσε τη μεταγραφή και στη συνέχεια έλαβε… δυσάρεστη έκπληξη: μέσα στο «νέο» του ακίνητο ζούσε μία γυναίκα με πλήρη δικαιολογητικά χρήσης και παραμονής.
Το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα η «δημοκρατική» έχει προσλάβει πανελλήνιες διαστάσεις λόγω και της ανασφάλειας δικαίου που δημιουργείται στους υπερθεματιστές ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Με αίτηση που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, ο υπερθεματιστής του ακινήτου στη Λάρδο ζητά την ανάκληση της προσωρινής διαταγής.
Την αίτηση υπογράφει ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης, και υποστηρίζει τα εξής:
1. Καλή πίστη και πλήρης τήρηση των διαδικασιών
Ο υπερθεματιστής περιγράφει αναλυτικά τις ενέργειες που πραγματοποίησε πριν και μετά τον πλειστηριασμό:
• Πλοήγηση στην πλατφόρμα e-auction, όπου είδε καταχωρημένο ακίνητο με όλα τα πολεοδομικά και ιδιοκτησιακά του στοιχεία.
• Διερεύνηση του ακινήτου με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις επιτόπου – το σπίτι ήταν κλειστό, δίχως ενδείξεις κατοίκησης.
• Έλεγχος από δικηγόρο και μηχανικό, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι το προς πλειστηριασμό ακίνητο αντιστοιχεί σε αυτό της κατασχετήριας έκθεσης και όχι στο γειτονικό.
Ουσιαστικά, λέει: «Έκανα ό,τι θα έκανε κάθε νομιμόφρων αγοραστής. Πού είναι το λάθος μου;»
2. Προστασία κτηματολογικών εγγραφών – Δημόσια πίστη
Ο κ. Τσέρκης επικαλείται ευθέως το άρθρο 13 του Ν. 2664/1998 περί δημόσιας πίστης των κτηματολογικών εγγραφών. Όπως αναφέρει:
«Το Κτηματολόγιο υπάρχει για να προστατεύει τις συναλλαγές. Δεν μπορεί ένας πολίτης να χάνει δικαιώματα επειδή το κράτος ή οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες έκαναν λάθος περιγραφή ή καταχώριση».
Με απλά λόγια: όταν ένα ακίνητο εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο ως διαθέσιμο, χωρίς ενδείξεις διεκδίκησης, και αγοράζεται σε δημόσιο πλειστηριασμό με πλήρη διαφάνεια, ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να προστατεύεται.
3. Η «προσωρινή» που καταργεί την ιδιοκτησία
Η αίτηση χαρακτηρίζει την προσωρινή διαταγή ως νομικά αβάσιμη, ουσιαστικά αυθαίρετη και επικίνδυνη για την ασφάλεια δικαίου:
• Αναγνώριση προσωρινού νομέα χωρίς σαφές ιστορικό αποβολής ή διατάραξης.
• Αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που παραβιάζει τον ΚΠολΔ, αφού δεν περιγράφει νομικά επιτρεπτή διατάραξη.
• Απαράδεκτο αίτημα επαναφοράς προτεραίας κατάστασης υπό υποθετικές μελλοντικές συνθήκες.
Ο κ. Τσέρκης τονίζει ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί νομικό προηγούμενο που ακυρώνει ουσιαστικά τους πλειστηριασμούς:
«Αν ο υπερθεματιστής οφείλει να ελέγξει ποιος κατοικεί μέσα στο ακίνητο, ανεξαρτήτως Κτηματολογίου και συμβολαίων, τότε μιλάμε για κατάρρευση του μηχανισμού εκποίησης.»
4. Δεν υπήρξε ουδεμία ενέργεια της καθ’ ης πριν την κατακύρωση
Η αίτηση τονίζει πως η γυναίκα:
• Ενημερώθηκε εγκαίρως ότι το ακίνητο είχε εκπλειστηριαστεί.
• Δεν προέβη σε καμία ένσταση, ανακοπή ή αγωγή, μέχρι την ολοκλήρωση της μεταγραφής.
• Εμφανίστηκε μόνο αφού ενημερώθηκε ότι ο νέος ιδιοκτήτης σκοπεύει να εγκατασταθεί.
Η χρονική ακολουθία δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Τσέρκη, καταχρηστική στάση και όχι νόμιμη προσπάθεια προστασίας δικαιωμάτων.

ΕΝΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΗΝΥΜΑ
Η υπόθεση της Ρόδου δεν είναι απλώς μία ιδιωτική διαμάχη. Η αίτηση ανάκλησης που υπογράφει ο κ. Τσέρκης ανοίγει νομικό διάλογο για τα όρια της προστασίας της κατοικίας, τη λειτουργία του Κτηματολογίου και τη βιωσιμότητα των δημόσιων πλειστηριασμών.
Αν δεν γίνει δεκτή, κάθε επόμενος αγοραστής θα είναι δυνητικός εισβολέας. Και κάθε πολίτης που ζει σε σπίτι χωρίς τίτλο στο Κτηματολόγιο μπορεί να επικαλεστεί «νομή» και να μπλοκάρει επ’ αόριστον την είσοδο του νέου ιδιοκτήτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου