Στη σύσταση Ειδικής Ομάδας που θα έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ίση αμοιβή για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως φύλου, προχωρά το υπουργείο Εργασίας.
Η Ομάδα θα αποτελείται από πανεπιστημιακούς, νομικούς και εμπειρογνώμονες και έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει καταθέσει τις προτάσεις της για την κύρωση και από τη χώρα μας της Οδηγίας (ΕΕ) 2023/970. Πρόκειται ίσως για μία από τις πλέον σημαντικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την έμπρακτη ισότητα στην εργασία.
Παράλληλα, δε, αναδεικνύει τη σημασία της μισθολογικής διαφάνειας ως εργαλείου κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής ανάπτυξης. Στηρίζεται στην αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία ή για εργασία ίσης αξίας, που αν και αποτελεί θεμελιώδη αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς εργατικού δικαίου, η εφαρμογή της στην πράξη εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.
Αναλυτικά, και παρότι η αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία» θεσμοθετήθηκε το 1957, με τη Συνθήκη τη Ρώμης, το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων παραμένει πεισματικά ευρύ, με μικρές μόνο βελτιώσεις να έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Έτσι, το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ ήταν το 2023 12% και διατηρείται σημαντικά υψηλό σε Λετονία (19%), Αυστρία (18,3%), Τσεχία (18%), Ουγγαρία (17,8%) και Γερμανία (17,6%).
Στην Ελλάδα, το χάσμα μειώθηκε μεν, στο 13,6%, είναι όμως ακόμη υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ μόνο το Λουξεμβούργο έχει κλείσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.
Όπως δήλωσε μάλιστα, πρόσφατα, σε εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, καταγράφηκε σημαντική μείωση του μισθολογικού χάσματος και το 2024, ενώ επισήμανε την ανάγκη για σταθερή πρόοδο και θέσπιση σαφών στόχων αναφορικά με τη γυναικεία συμμετοχή σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.
Άλλες χώρες με μικρότερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων το 2023 είναι: το Βέλγιο (0,7%), η Ιταλία (2,2%), η Ρουμανία (3,8%), η Μάλτα (5,1%), η Σλοβενία (3,8%).
Σε αυτή τη βάση, η Οδηγία (ΕΕ) 2023/970, που εγκρίθηκε στις 30 Μαρτίου 2023, φιλοδοξεί να ενισχύσει ουσιαστικά την εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής. Η Οδηγία θεσπίζει μια σειρά από μέτρα, τα οποία εστιάζουν στη μισθολογική διαφάνεια και σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιβολής των σχετικών διατάξεων.
Μάλιστα, για πρώτη φορά, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία εντάσσει στο πεδίο εφαρμογής της και τις διατομεακές διακρίσεις, δηλαδή εκείνες που απορρέουν από τη συνδυαστική επίδραση φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η Επιτροπή που θα συσταθεί με απόφαση της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να κυρωθεί η Οδηγία στην Ελλάδα, θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της έως το τέλος του έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την κύρωση της Οδηγίας από τη χώρα μας είναι η 7η Ιουνίου 2026.
Μεταξύ των βασικών προβλέψεων της Οδηγίας, ιδιαίτερη σημασία έχει η υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την αρχική αμοιβή ή το εύρος της στους υποψηφίους, χωρίς να ζητούν το μισθολογικό ιστορικό τους.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΠαράλληλα, οι εργοδότες υποχρεούνται να εφαρμόζουν αντικειμενικά και ουδέτερα ως προς το φύλο κριτήρια για τον καθορισμό των αμοιβών και της μισθολογικής εξέλιξης. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αποκτούν το δικαίωμα να πληροφορούνται για τα επίπεδα αμοιβών συναδέλφων που εκτελούν όμοια ή ίσης αξίας εργασία, με σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας και της δίκαιης μεταχείρισης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην υποχρέωση μεγάλων επιχειρήσεων να υποβάλλουν στατιστικά στοιχεία για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε ετήσια ή τριετή βάση, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Στις περιπτώσεις που το έμφυλο μισθολογικό χάσμα υπερβαίνει το 5% και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, προβλέπεται η διεξαγωγή κοινής αξιολόγησης των αμοιβών μεταξύ εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων.
Η Οδηγία ενδυναμώνει, τέλος, το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν αποζημίωση σε περιπτώσεις διακρίσεων στις αμοιβές, ενώ το βάρος απόδειξης μετακυλίεται στους εργοδότες.
Πηγή: euro2day.gr