Τοπικές Ειδήσεις

Οριστικό «όχι» στα οχήματα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου: Σαρωτικές αλλαγές στον Κανονισμό Κυκλοφορίας

• Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου ψήφισε την αναθεώρηση του Κανονισμού Ελέγχου Κυκλοφορίας στη Μεσαιωνική Πόλη, ενόψει της θερινής περιόδου • Ο νέος κανονισμός προβλέπει πεζοδρομήσεις, περιορισμούς κυκλοφορίας και ριζική επαναχάραξη των κανόνων στάθμευσης – ένα κρίσιμο βήμα για τη βιωσιμότητα και την πολιτιστική προστασία ενός παγκόσμιου μνημείου

Με ιστορική απόφαση στις 13 Μαΐου 2025, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου επικύρωσε την τροποποίηση του Κανονισμού Ελέγχου Κυκλοφορίας στη Μεσαιωνική Πόλη, θέτοντας σε εφαρμογή ένα νέο καθεστώς πρόσβασης και χρήσης του εμβληματικού αυτού μνημειακού χώρου. Η απόφαση, που ήρθε ως απάντηση σε χρόνια προβλήματα ανομίας, κυκλοφοριακής συμφόρησης και φθοράς των υποδομών, αποτελεί σταθμό στην πολιτική διαχείρισης του ιστορικού πυρήνα του νησιού.
Πεζοδρομήσεις: Ριζικές και στοχευμένες
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους και κατά τις ώρες 9:00 π.μ. έως 1:00 π.μ., απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος σε βασικούς άξονες της Μεσαιωνικής Πόλης. Οι δρόμοι που μετατρέπονται σε πεζόδρομους περιλαμβάνουν:
• Οδός Ιπποτών
• Πλατεία Κλεοβούλου
• Πλατεία Μουσείου
• Οδός Απελλού
• Οδός Ερμού
• Οδός Αριστοτέλους
• Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων
• Οδός Πινδάρου (έως Αλχαδέφ)
• Τμήμα της οδού Σωκράτους
Η απόφαση εξαιρεί μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και ορισμένα υπηρεσιακά οχήματα, ενώ παρέχει στους μόνιμους κατοίκους δυνατότητα μικρής διάρκειας στάσης (αποκλειστικά για εκφόρτωση) από τις 19:00 και μετά, σε συγκεκριμένα σημεία όπως το Ρολόι και η οδός Ιπποτών.

Νέο τοπίο στάθμευσης: Πλήρης αναδιάταξη
Η στάθμευση εντός των τειχών περιορίζεται αυστηρά στους κατοίκους με ειδική άδεια. Ειδικότερα:
• Καταργούνται 24 θέσεις από την πλατεία Κλεοβούλου
• Αυξάνονται από 40 σε 60 οι θέσεις στην πλατεία Πεισιδώρου
• Προστίθενται νέες θέσεις έξω από την πύλη Αρνάλδου και την Ακτή Σαχτούρη
• Δημιουργούνται χώροι στάθμευσης εκτός των τειχών στην οδό Φιλελλήνων (32 θέσεις) και την πλατεία Σύμης (6 θέσεις)
• Στην οδό Ορφέως προβλέπεται στάθμευση για ΑμεΑ με αυξημένες ανάγκες κινητικότητας
Ταυτόχρονα, ορίζονται νέες περιοχές αποκλειστικά για στάθμευση δικύκλων μεταξύ των πυλών Αρνάλδου και Θαλασσινής πύλης.
Γιατί τώρα; Γιατί έτσι;
Η απόφαση βασίστηκε σε τεκμηριωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων και υιοθετήθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή και την Κοινότητα Ρόδου. Το κυκλοφοριακό χάος, η παραβατική στάθμευση, η ανεξέλεγκτη διέλευση οχημάτων τροφοδοσίας και διανομής, αλλά και η καθημερινή έκθεση σε κινδύνους για πεζούς, επισκέπτες και κατοίκους, επιβεβαίωσαν ότι το προηγούμενο καθεστώς είχε ουσιαστικά καταρρεύσει στην πράξη.
Χαρακτηριστικά, στους πιο τουριστικούς δρόμους, τα οχήματα κινούνταν χωρίς έλεγχο ακόμα και κατά τις ώρες αιχμής, ενώ φορτηγά και μοτοσικλέτες παραβίαζαν περιορισμούς και καταλάμβαναν δημόσιους χώρους χωρίς άδεια.

Πολιτιστική κληρονομιά υπό απειλή
Η Μεσαιωνική Πόλη δεν είναι μόνο ένα τουριστικό αξιοθέατο. Είναι ένα ζωντανό, λειτουργικό κομμάτι της πόλης, κατοικημένο και ιστορικά φορτισμένο. Οι οδοστρώσεις της, με σχιστόπλακες και βοτσαλωτά, δεν είναι σχεδιασμένες για βαριά κυκλοφορία. Η συνέχιση της φθοράς τους θα ισοδυναμούσε με ανεπανόρθωτη πολιτισμική ζημιά.
Διεθνή παραδείγματα και πρότυπα
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, ο Δήμος Ρόδου μελέτησε πρακτικές από άλλες ιστορικές πόλεις, όπως η Πλάκα στην Αθήνα, τα Χανιά, το Ναύπλιο και διεθνώς η Βαλέτα, η Νυρεμβέργη και το Ντουμπρόβνικ. Όλες έχουν προχωρήσει σε δραστικούς περιορισμούς οχημάτων, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν και την ποιότητα ζωής.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ο οποίος ηγήθηκε της εισήγησης, επεσήμανε πως αυτή η τροποποίηση είναι μεταβατικού χαρακτήρα: «Πρόκειται για ένα επείγον μέτρο ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου. Ο στόχος είναι η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του κανονισμού με βάση νέα πολεοδομικά και συγκοινωνιακά δεδομένα».
Παράλληλα, ζητήθηκε η αυστηρή αστυνόμευση των κανόνων, ώστε οι ρυθμίσεις να μη μείνουν στα χαρτιά – ένα φαινόμενο που είχε υπονομεύσει τον προηγούμενο κανονισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου