ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε «υψηλούς τόνους» διεξήχθη πάλι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

news room 7 λεπτά ανάγνωση
Δημαρχείο Ρόδου

 

 Της Πέγκυς Ντόκου

Υψηλοί τόνοι κυριάρ­χη­σαν για ακόμη μια φορά στη συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου Ρόδου, προχθές το βράδυ με σημείο αιχμής τα θέματα της κατα­σκευής του νέου κέντρου δια­νο­μής της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικο­λάου, της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του αερο­δρο­μίου «Δια­γό­ρας» Ρόδου και της ενερ­γο­ποί­η­σης της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης για την Μεσαιω­νική Πόλη -με αφορμή και την πρό­σφατη επί­σκεψη της υφυ­πουρ­γού Πολι­τι­σμού κ. Άν. Γκε­ρέ­κου.

«Να γίνει η συζή­τηση αλλά να γίνει σωστά» τόνισε ο δήμαρ­χος Ρόδου κατά την συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου, απα­ντώ­ντας στους επι­κε­φα­λής της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φίας κ.κ. Γιώργο Υψη­λά­ντη και Χατζή Χατζηευ­θυ­μίου, που ζήτησαν να συζη­τη­θούν εκτός ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης.

Ύστερα από πολύωρη συζή­τηση, απο­φα­σί­στηκε να έρθουν τα θέματα αυτά σε ειδική συνε­δρί­αση του σώματος που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί προ­σε­χώς, ενώ στη συνε­δρί­αση παρα­βρέ­θηκε και αντι­προ­σω­πεία των κατοί­κων της περιο­χής του Αγίου Νικο­λάου και εργα­ζο­μέ­νων στην ΥΠΑ.

Ο δήμαρ­χος Ρόδου Φώτης Χατζη­διά­κος πάντως επέ­μεινε στην κατα­σκευή του υπο­σταθ­μού, λέγο­ντας πως είναι μονό­δρο­μος για να εξα­σφα­λι­στεί η ενερ­γειακή επάρ­κεια στο νησί. Κατά της κατα­σκευής τάχθη­καν οι επι­κε­φα­λής των υπο­λοί­πων δημο­τι­κών παρα­τά­ξεων, οι οποίοι ζήτησαν να επι­και­ρο­ποι­η­θεί η απόφαση του προη­γού­με­νου δημο­τι­κού συμ­βου­λίου, χωρίς όμως να προ­τεί­νουν εναλ­λα­κτι­κές λύσεις.

O κ. Χατζη­διά­κος επε­σή­μανε ότι ο Δήμος θα απαι­τή­σει από τη ΔΕΗ αντι­σταθ­μι­στικά οφέλη για την πόλη της Ρόδου, που θα έχουν, όπως είπε, διάρ­κεια και θα καλύ­πτουν τις ανάγκες της, δια­μη­νύ­ο­ντας ότι η δημο­τική αρχή δεν θα αρκε­στεί σε αντα­πο­δο­τικά που θα είναι «χάντρες σε ιθα­γε­νείς».

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Ο επι­κε­φα­λής της μεί­ζο­νος μειο­ψη­φίας κ. Στράτος Καρίκης, στην τοπο­θέ­τησή του για την ιδιω­τι­κο­ποί­ηση του αερο­δρο­μίου Ρόδου, επι­σή­μανε μεταξύ άλλων:

«Κατ’ αρχήν, πρέπει να γνω­ρί­ζουμε εάν πρό­κει­ται για ξεπού­λημα ή όχι. Είμαι υπέρ της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, αλλά όχι υπέρ του ξεπου­λή­μα­τος. Ωστόσο, έχει σημασία και η θέση που θα κληθεί να πάρει το δημο­τικό συμ­βού­λιο Ρόδου. Δίνουμε ένα έτοιμο αερο­δρό­μιο. Πρέπει να το που­λή­σουμε… ακριβά, αλλά και να δια­σφα­λί­σουμε τους πολίτες. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πιέ­σουμε τον ιδιώτη. Προς αυτή την κατεύ­θυνση είμαστε αρωγοί».

Για την επί­σκεψη της Άντζε­λας Γκε­ρέ­κου, ο κ. Καρίκης είπε: «Δεν διαφωνώ για τη θερμή υποδοχή, αλλά όλα αυτά τα οκτώ χρόνια, με έχουν κου­ρά­σει οι επι­σκέ­ψεις των υπουρ­γών. Έρχο­νται ανέ­τοι­μοι για επι­σκέ­ψεις ανού­σιες χωρίς απο­τέ­λε­σμα. Θα ήθελα στην επόμενη επί­σκεψη κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που να γίνει συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου για να θέσουμε θέματα. Θα περι­μένω να δω και το απο­τέ­λε­σμα της επί­σκε­ψης. Κι αυτά τα ζητή­ματα, δεν τα θέτω αντι­πο­λι­τευ­τικά: θέλω στο επόμενο διά­στημα να δώσουμε απα­ντή­σεις σε συγκε­κρι­μένα θέματα. Νοι­κο­κύ­ρης αυτού του νησιού είναι ο Δήμος. Πρέπει να πιέσετε να λυθεί το θέμα με το Κορα­κό­νερο. Δημιουρ­γή­θη­καν λάθος εντυ­πώ­σεις. Δε θα το συζη­τήσω παρα­πάνω. Πρέπει να πιέ­σουμε για να δοθούν λύσεις».

Ειδικά για την θωρά­κιση του νησιού ενόψει χειμώνα, ο κ. Καρίκης είπε ότι «μπορεί να γίνο­νται ενέρ­γειες από την Πολι­τική Προ­στα­σία, αλλά οι πολίτες ανη­συ­χούν κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι» ενώ συνε­χάρη τους νέους ειδι­κούς συμ­βού­λους, αν και δεν παρέ­λειψε να εκφρά­σει τις αμφι­βο­λίες του σχετικά με την δια­δι­κα­σία επι­λο­γής: « Θέλω να συγχαρώ τους νέους ειδι­κούς συμ­βού­λους. Πιστεύω ότι μάλλον προ­τι­μή­θη­καν επειδή συμ­με­τεί­χαν σε κάποια εκλο­γική δια­δι­κα­σία. Τους εκτιμώ, αλλά δια­τυ­πώνω παρά­πονα πολλών συμπο­λι­τών για τα ονόματα…» είπε, αφή­νο­ντας σαφείς αιχμές για τους συνερ­γά­τες του κ. Χατζη­διά­κου κ.κ. Νίκο Χαρα­λά­μπη για τον θαλάσ­σιο του­ρι­σμό, Γιώργο Στερ­γίου για τα ευρω­παϊκά προ­γράμ­ματα και Χρήστο Γαμ­βρούδη για το περι­βάλ­λον και την δια­χεί­ριση των απορ­ριμ­μά­των.

Ο κ. Καρίκης ζήτησε ακόμη, να γίνουν ξεχω­ρι­στές συνε­δριά­σεις για ζητή­ματα του νησιού, όπως η κρουα­ζιέρα και οι ΡΟΜΑ.

Ο ΧΑΤΖΗΣ

ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ

Ο επι­κε­φα­λής της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φίας κ. Χατζής Χατζηευ­θυ­μίου μίλησε και για τα τρία θέματα (ΔΕΗ, αερο­δρό­μιο και προ­γραμ­μα­τική σύμβαση Μ. Πόλης) και πρό­τεινε να συζη­τη­θούν στα εκτός ημε­ρή­σιας και να παρθεί απόφαση. «Να μην ληφθεί καμία απόφαση γι’ αυτά τα θέματα και να γίνει μια ειδική συνε­δρί­αση την επόμενη εβδο­μάδα όπου θα ληφθούν απο­φά­σεις», είπε, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας στο σώμα ότι κατά την διάρ­κεια της θητείας του είχε συστα­θεί Πολι­τικό Συμ­βού­λιο Ρόδου καθώς και Συμ­βού­λιο Ανά­πτυ­ξης όπου συμ­με­τεί­χαν όλοι οι τοπικοί φορείς και οι απο­φά­σεις, έρχο­νταν προς συζή­τηση στο δημο­τικό συμ­βού­λιο, με τεκ­μη­ριω­μέ­νες προ­τά­σεις. Παράλ­ληλα, ο κ. Χατζηευ­θυ­μίου ζήτησε ενη­μέ­ρωση για τα εξής θέματα: 1. Την θέση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου για το έργο της γέφυρας Κρε­μα­στής, 2. Αν υιο­θε­τεί το δημο­τικό συμ­βού­λιο την πρόταση των μαθητών «Ροδίων Παιδεία» για την σχετική μελέτη του έργου, 3. Το ιατρείο Αρνιθας λει­τουρ­γεί χωρίς οικο­δο­μική άδεια και δεν μπορεί να ηλε­κτρο­δο­τη­θεί.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

Ο έτερος επι­κε­φα­λής της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φίας κ. Γιώργος Υψη­λά­ντης, αφού συμ­φώ­νησε με τους κ.κ. Καρίκη και Χατζηευ­θυ­μίου, ξεκα­θά­ρισε στην τοπο­θέ­τησή του ότι «Το δημο­τικό συμ­βού­λιο θα πρέπει να μπορεί να διεκ­πε­ραιώ­νει γρα­φειο­κρα­τικά ώστε να εκπλη­ρώ­σει τον ουσια­στικό ρόλο και την χάραξη πολι­τι­κών και στρα­τη­γι­κών επι­λο­γών του. Ειδικά για το “ξεπού­λημα” του αερο­δρο­μίου δεν γνω­ρί­ζουμε πολλά: Ποια είναι η ταυ­τό­τητα των επεν­δυ­τών, γιατί θέλουν να το αγο­ρά­σουν και ποια θα πρέπει να είναι η στάση του ροδια­κού λαού και του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου. Έχουν κατα­τε­θεί ήδη προ­σφο­ρές και θεωρώ ότι είναι κατε­πεί­γον θέμα. Εμείς είμαστε αντί­θε­τοι στην εκποί­ηση, θεω­ρούμε ότι πρέπει να μείνει στον κρατικό έλεγχο και η δια­χεί­ρισή του να περάσει στα χέρια της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης, που μαζί με παρα­γω­γι­κούς φορείς του τόπου, μπορεί να το δια­χει­ρι­στεί καλύ­τερα. Σας καλώ να θέσετε σε προ ημε­ρη­σίας διά­τα­ξης το θέμα, να ψηφί­σουμε και να επα­να­βε­βαιώ­σουμε την ισχύ της προη­γού­με­νης από­φα­σης 159 του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου».

Ο κ. Υψη­λά­ντης, μίλησε ακόμη για το θέμα της επάρ­κειας ενέρ­γειας και του εργο­στα­σίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, για το οποίο είπε: «Είμαστε υπέρ της κατα­σκευής του. Πρέπει να γίνει -έχει να κάνει με την επάρ­κεια της ενέρ­γειας, αλλά να μην συγ­χέ­ουμε την επάρ­κεια του νησιού με το Κέντρο Δια­νο­μής. Ας μην προ­σπα­θούμε να συν­δέ­σουμε αυτά τα δυο. Το θέμα της υγείας δεν έχει λυθεί. Δεν έχει κριθεί επι­στη­μο­νικά και κανένας δεν βάζει την υπο­γραφή του γι’ αυτό. Στο ΣτΕ εκδι­κά­στηκε η εγκυ­ρό­τητα της ανά­κλη­σης των περι­βαλ­λο­ντι­κών όρων του έργου. Το ΣτΕ δεν το εξέτασε επί της ουσίας, διότι δεν υπήρξε αντί­λο­γος, ούτε αντί­δι­κος. Απο­μέ­νει και το θέμα της οικο­δο­μι­κής άδειας. Εμένα με ενδια­φέ­ρει ποια είναι η θέση μας σαν δημο­τικό συμ­βού­λιο προ­α­σπι­ζό­με­νοι την υγεία των πολιτών» είπε, ζητώ­ντας να ληφθεί άμεσα απόφαση ενόψει και της επί­σκε­ψης του προ­έ­δρου της ΔΕΗ στη Ρόδο, στο πρώτο δεκα­ή­μερο του Νοέμβρη.

Ο κ. Τάκης Πότσος έκανε αναφορά στους κιν­δύ­νους που ελλο­χεύ­ουν από την έκθεση στην ηλε­κτρο­μα­γνη­τική ακτι­νο­βο­λία και είπε ότι η επιλογή για το Κέντρο Δια­νο­μής έγινε με βάση τα οικο­νο­μικά κρι­τή­ρια της ΔΕΔΗΗΕ και τα συμ­φέ­ρο­ντα της μαρίνας, που επί­κει­ται να γίνει, ζητώ­ντας να συζη­τη­θεί το ενερ­γειακό στο δημο­τικό συμ­βού­λιο και όχι μόνο για το εργο­στά­σιο στη Νότια Ρόδο.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ

Στην δευ­τε­ρο­λο­γία του ο δήμαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χατζη­διά­κος ανα­φέρ­θηκε στην αξιο­ποί­ηση του αερο­δρο­μίου Ρόδου, τονί­ζο­ντας ότι «αυτό αφορά την κυβερ­νη­τική πολι­τική» ενώ άφησε υπο­νο­ού­μενα για όσους αρθρο­γρα­φούν τις τελευ­ταίες ημέρες, λέγο­ντας πως αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου για τις βου­λευ­τι­κές εκλογές. Έκανε μάλιστα γνωστό πως θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εντός των ημερών σύσκεψη στο Δήμο Ρόδου, παρου­σία όλων των παρα­γω­γι­κών τάξεων και φορέων, προ­κει­μέ­νου να συζη­τη­θεί η πρόταση, να ανα­λά­βουν οι τοπικοί φορείς την εκμε­τάλ­λευση χώρων του αερο­δρο­μίου, όπως το πάρ­κινγκ, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας όμως πως ο Δήμος Ρόδου, λόγω της οικο­νο­μι­κής κατά­στα­σης, δεν μπορεί να μπει μπρο­στά­ρης στην όλη δια­δι­κα­σία.

Για τους ΡΟΜΑ, ξεκα­θά­ρισε: « Είμαι απο­φα­σι­σμέ­νος να ζητήσω από τον εισαγ­γε­λέα την εκτέ­λεση των πρω­το­κόλ­λων κατε­δά­φι­σης. Βασική προ­ϋ­πό­θεση είναι να τακτο­ποι­η­θούν οι μόνιμοι κάτοι­κοι τσιγ­γά­νοι που είναι συμπο­λί­τες μας. Δεν θα δεχτώ τον τσιγ­γάνο από την Πολωνία, ή από την Αλβανία. Εμείς είμαστε απο­φα­σι­σμέ­νοι να στη­ρί­ξουμε και την προ­σπά­θεια να μάθουν γράμ­ματα τα τσιγ­γα­νό­πουλα».

Παράλ­ληλα έκανε σχετική ενη­μέ­ρωση για τον καθα­ρι­σμό ρεμάτων, όπου η σύμβαση έχει υπο­γρα­φεί και οι υπη­ρε­σίες προ­ε­τοι­μά­ζο­νται, ενώ για τους ειδι­κούς συμ­βού­λους είπε ότι «μπήκαν με συγκε­κρι­μένη αρμο­διό­τητα».

Για την Γέφυρα της Κρε­μα­στής είπε ότι η αρμο­διό­τητα ανήκει στην Περι­φέ­ρεια.

Κατα­λή­γο­ντας, ο δήμαρ­χος είπε ότι τα θέματα είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορούν να έρθουν στα εκτός ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης. «Πρέπει να γίνει σωστή ενη­μέ­ρωση από ειδι­κούς και να ληφθούν απο­φά­σεις».

Ο κ. Χατζη­διά­κος, ανα­κοί­νωσε ακόμη, ότι η άφιξη του­ρι­στών τρίτης ηλικίας από την Αυστρία θα ξεκι­νή­σει νωρί­τερα, την επόμενη χρονιά, ενώ στο πλαίσιο της προ­σπά­θειας που κατα­βάλ­λει η δημο­τική αρχή για την ανά­καμψη του μαθη­τι­κού του­ρι­σμού απέ­στειλε 500 επι­στο­λές σε λύκεια της χώρας μας.

Για το πρό­βλημα της υπο­στε­λέ­χω­σης του Κέντρου Υγείας Έμπωνα και της λει­τουρ­γίας του ασθε­νο­φό­ρου στην περιοχή, ο δήμαρ­χος Ρόδου είπε ότι και χθες το από­γευμα είχε τηλε­φω­νική επι­κοι­νω­νία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και πως κατα­βάλ­λο­νται προ­σπά­θειες μέσω της ΔΥΠΕ για την πρό­σληψη ενός γιατρού.

Σημειώ­νε­ται πως εντός των ημερών ο δήμαρ­χος θα συνα­ντη­θεί με τους επι­κε­φα­λής των δημο­τι­κών παρα­τά­ξεων, για να συζη­τη­θεί η κατάρ­τιση του οικο­νο­μι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και του τεχνι­κού προ­γράμ­μα­τος του δήμου για το 2015.

Από τη συνε­δρί­αση, απο­χώ­ρησε η κ. Ευαγ­γε­λία Παναή, η οποία σε δήλωσή της εξηγεί τους λόγους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.