ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Διακάκης: «Πιθανό να δούμε και στα Βαλκανία αντίστοιχο ακραίο φαινόμενο με αυτό της Ισπανίας»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΙΑΚΑΚΗΣ

Ο Επί­κου­ρος Καθη­γη­τής φυσικών κατα­στρο­φών στο ΕΚΠΑ, κ. Μιχάλης Δια­κά­κης μιλώ­ντας στο vradini.gr για το φαι­νό­μενο που πλήττει την Ισπανία και μέχρι στιγμής έχουν κατα­γρα­φεί 72 νεκροί τόνισε ότι «τέτοια φαι­νό­μενα έχουμε δει ξανά, δεν είναι σπάνιο φαι­νό­μενο. Αντί­στοιχο ήταν ο Daniel, που έπληξε τη Θεσ­σα­λία αλλά και η πλημ­μύρα στη Μάνδρα».

Όπως εξηγεί ο κ. Μιχάλης Δια­κά­κης τα φαι­νό­μενα flash flood, οι ξαφ­νι­κές δηλαδή πλημ­μύ­ρες, είναι αυτές που «σκο­τώ­νουν πολύ κόσμο». Ο Επί­κου­ρος Καθη­γη­τής φυσικών κατα­στρο­φών, μιλώ­ντας στο vradini.gr εξήγησε ότι «τα τελευ­ταία 140 χρόνια έχει αυξηθεί τόσο ο πλη­θυ­σμός που πλέον έχει μπει στις ζώνες κιν­δύ­νου και γιαυτό βλέ­πουμε πολλούς νεκρούς σε τέτοια φαι­νό­μενα στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο».

Ποια είναι η διαφορά στην περί­πτωση Ισπα­νίας και Ελλάδας

Ο κ. Δια­κά­κης τόνισε ότι «στην περί­πτωση του Daniel, το φαι­νό­μενο ενώ συνο­δεύ­θηκε από μεγα­λύ­τερα ύψη βροχής από ότι στην Ισπανία, έτυχε και έπεσε σε μη αστι­κο­ποι­η­μένη περιοχή και απο­συ­μπιέ­στηκε σε αγρο­τι­κές εκτά­σεις. Στην περί­πτωση της Ισπα­νίας, το φαι­νό­μενο έγινε σε αστι­κο­ποι­η­μένη περιοχή και γιαυτό είδαμε αυτές τις εικόνες με τους δεκάδες νεκρούς στη Βαλέν­θια. Αντί­στοιχα στην Μάνδρα που σημειώ­θηκε το φαι­νό­μενο ξαφ­νι­κής πλημ­μύ­ρας, δεν επε­κτά­θηκε και γιαυτό είχαμε 25 νεκρούς.»

Τα τελευ­ταία 140 χρόνια έχουν αυξηθεί τα φαι­νό­μενα αυτά στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο

Ο Επί­κου­ρος Καθη­γη­τής φυσικών κατα­στρο­φών, μιλώ­ντας στο vradini.gr εξήγησε ότι «τα τελευ­ταία 140 χρόνια έχουν αυξηθεί τα φαι­νό­μενα αυτά στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο. Επίσης, στα Βαλ­κά­νια η πιθα­νό­τητα για ένα τέτοιο φαι­νό­μενο είναι 2,5% σε ετήσια βάση, άρα είναι πιθανό να το δούμε και στα Βαλ­κά­νια το επόμενο διά­στημα.  Ενώ, κατα­γρά­φε­ται ότι έχουμε πάνω από 80 νεκρούς ανά 9 χρόνια από ξαφ­νι­κές πλημ­μύ­ρες, κατά μέσο όρο. Αυτό οφεί­λε­ται ναι μεν στην κλι­μα­τική αλλαγή αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και η αύξηση του πλη­θυ­σμού. Πλέον ο κόσμος έχει επε­κτα­θεί στις ζώνες κιν­δύ­νου, όπως είναι τα ποτάμια.»

Πηγή: vradini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.