ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σωτήρης Συλαϊδόπουλος: Κατέκτησε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους με τον Ολυμπιακό μέσα σε 37 μέρες

Δημήτρης Στούμπης 3 λεπτά ανάγνωση
Σωτήρης Συλαϊδόπουλος- ποδόσφαιρο

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που ενώνει τις ευρω­παϊ­κές επι­τυ­χίες της ομάδας Νέων και των Ανδρών του Ολυ­μπια­κού, τότε αυτό είναι του Κώου Σωτήρη Συλαϊ­δό­που­λου που μέσα σε 37 μέρες, πανη­γύ­ρισε δύο ευρω­παϊκά τρόπαια, τα πρώτα για το ελλη­νικό ποδό­σφαιρο σε συλ­λο­γικό επίπεδο.

22 Απρι­λίου. Η ομάδα Νέων του Ολυ­μπια­κού ολο­κλη­ρώ­νει το μαγικό ταξίδι της στο UEFA Youth League (Champions League Νέων), επι­κρα­τώ­ντας με το επι­βλη­τικό 3-0 της Μίλαν στον μεγάλο τελικό της Νιόν, στην Ελβετία και κάνο­ντας δικό της τον πρώτο ευρω­παϊκό τίτλο ελλη­νι­κής ομάδας σε συλ­λο­γικό επίπεδο, έχοντας «πετάξει» εκτός συνέ­χειας κλαμπ όπως η Ίντερ, η Μπάγερν Μονάχου, η Λανς και η Ναντ.

29 Μαΐου. Ακριβώς 37 μέρες μετά. Ο Ολυ­μπια­κός δεν… χόρτασε με την επι­τυ­χία των Νέων και τα λόγια περί «παρα­δείγ­μα­τος» προς τους μεγά­λους παίρ­νουν σάρκα και οστά στο γήπεδο της OPAP Arena. Το γκολ του Ελ Καμπί στο 116ο στέλνει στον… 7ο ουρανό τους οπαδούς των «ερυ­θρο­λεύ­κων» και οι Πει­ραιώ­τες κατα­κτούν το Conference League κόντρα στη Φιο­ρε­ντίνα.

Δύο ημερομηνίες-σταθμοί στην «ερυ­θρό­λευκη» ιστορία, που θα μνη­μο­νεύ­ο­νται για πολλά χρόνια και θα έχουν ξεχω­ρι­στή θέση στα χρονικά του ελλη­νι­κού ποδο­σφαί­ρου. Ωστόσο, υπάρχει ένας άνθρω­πος που απο­τε­λεί το κοινό σημείο αυτών των δύο ομάδων του Ολυ­μπια­κού.

Ο λόγος για τον Σωτήρη Συλαϊ­δό­πουλο. Ο άνθρω­πος που οδήγησε ως πρώτος προ­πο­νη­τής την Κ19 στην κορυφή του UEFA Youth League, ως το δεξί… χέρι του Μεντι­λί­μπαρ, στην κατά­κτηση των Ανδρών στο Conference League και πλέον, είναι δικαιω­μα­τικά ένα από τα πρόσωπα της σεζόν.

Ο Κώος προ­πο­νη­τής ήταν ο… αρχι­τέ­κτο­νας της ομάδας Νέων του Ολυ­μπια­κού, όπου εκτός από τις δύο σερί κατα­κτή­σεις του πρω­τα­θλή­μα­τος, ήταν στο «τιμόνι» για την ιστο­ρική πορεία στο UEFA Youth League. Ένα ταξίδι που ξεκί­νησε από τις εγκα­τα­στά­σεις του Ρέντη και εκείνο το 3-1 κόντρα στην πρω­τα­θλή­τρια Ιταλίας, Λέτσε και έφτασε μέχρι τα γήπεδα της Νιόν, όπου νίκησε με 3-0 την, επίσης ιταλική, Μίλαν.

Ενδιά­μεσα χρειά­στηκε να περάσει το εμπόδιο της πρω­τα­θλή­τριας Αζερ­μπαϊ­τζάν, Καμπάλα και στα νοκ-άουτ, άρχισε από την Ίντερ του Χρήστου Αλεξίου, την οποία απέ­κλεισε στα πέναλτι, στη συνέ­χεια η Λάνς της Γαλλίας λύγισε επίσης στη δια­δι­κα­σία των πέναλτι και ακο­λού­θησε το τερά­στιο διπλό στην έδρα της Μπάγερν Μονάχου με 3-1 υπό το βλέμμα του Τόμας Τούχελ.

Κάπως έτσι, τα «μωρά» του Συλαϊ­δό­που­λου έφτασαν στο Final-4 στη Νιόν της Ελβε­τίας. Ο Σίνα… ντύθηκε Τζο­λά­κης και στη δια­δι­κα­σία των πέναλτι άφησε εκτός συνέ­χειας τη Ναντ και στον μεγάλο τελικό, η Μίλαν του Αμπάτε δεν κατά­φερε να στα­μα­τή­σει τη ξέφρενη πορεία των Πει­ραιω­τών.

Βέβαια, λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο με την Ίντερ και την πρό­κριση στους «16» του θεσμού, ο Συλαϊ­δό­που­λος πήρε τη δική του επι­βρά­βευση από τους ανθρώ­πους του Ολυ­μπια­κού καθώς εντά­χθηκε στο σταφ του Χοσέ Λουίς Μεντι­λί­μπαρ που μόλις είχε ανα­λά­βει τα ηνία της ομάδας.

Το ντε­μπούτο του Ισπανού κόουτς κόντρα στη Φερεν­τσβά­ρος δεν ήταν απλώς η αρχή της συνερ­γα­σίας τους αλλά και η αφε­τη­ρία για ένα τερά­στιο, ιστο­ρικό ταξίδι στο Conference League. Η πρό­κριση επί των Ούγγρων με 2/2 νίκες έφερε στον δρόμο του Ολυ­μπια­κού την Μακάμπι Τελ Αβίβ, εκεί όπου η τερά­στια ανα­τροπή από 1-4 στο 1-6 της ρεβάνς, οδήγησε τους Πει­ραιώ­τες στα προη­μι­τε­λικά.

Η Φενέρ­μπα­χτσε των Τάντιτς και Τζέκο αλλά και η 4η ομάδα της Premier League, Άστον Βίλα, δεν κατά­φε­ραν να φρε­νά­ρουν το… τρένο των «ερυ­θρο­λεύ­κων» που είχε βάλει πλώρη για να σηκώσει το ευρω­παϊκό όπως οι μικροί.

Έτσι, μετά από προ­κρί­σεις, συγκι­νή­σεις, ανα­τρο­πές και παράλ­ληλα, έχοντας και την ηγεσία των Νέων στα ευρω­παϊκά ματς, ο Σωτήρης Συλαϊ­δό­που­λος κατά­φερε κάτι που κανείς στο παρελ­θόν δεν το έχει πετύχει μετά τη νίκη κόντρα στη Φιο­ρε­ντίνα.

Πανη­γύ­ρισε δύο ευρω­παϊκά τρόπαια μέσα σε 37 μέρες. Πρώτα το UEFA Youth League και έπειτα το Conference League, τα οποία απο­τε­λούν και τα πρώτα στην ιστορία του ελλη­νι­κού ποδο­σφαί­ρου σε συλ­λο­γικό επίπεδο, ακριβώς 20 χρόνια από την ιστο­ρική πορεία στο Euro 2004 με την Εθνική Ελλάδας.

Πηγή: gazzetta.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.