ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολεμική Αεροπορία: Το «κόστος» των αεροδιακομιδών και το παράδειγμα της Πυροσβεστικής

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Αεροδιακομιδή

«Πρω­τα­θλή­τρια» στην ανάληψη απο­στο­λών κοι­νω­νι­κού έργου ανα­δει­κνύ­ε­ται για μία ακόμη φορά η Πολε­μική Αερο­πο­ρία, παρόλο που οι δια­θε­σι­μό­τη­τες στα πολύ­τιμα μετα­φο­ρικά μέσα του στόλου βρί­σκο­νται στο «κόκκινο». Αν και πρό­κει­ται για απο­στο­λές εκτός του επι­χει­ρη­σια­κού της ρόλου, όταν κιν­δυ­νεύ­ουν ανθρώ­πι­νες ζωές η Πολε­μική Αερο­πο­ρία επι­στρα­τεύει πλη­ρώ­ματα, τεχνι­κούς και μέσα, χωρίς να υπο­λο­γί­ζει δυσκο­λίες και κατα­πό­νηση. Αυτό άλλωστε, είναι το δόγμα που δια­χρο­νικά υπη­ρε­τούν η ηγεσία και τα στελέχη της.

Το «τίμημα», ωστόσο, δεν είναι αμε­λη­τέο. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα μετα­φο­ρικά αερο­πλάνα και ελι­κό­πτερα μέσα βρί­σκο­νται στο όριο όσον αφορά στις δια­θέ­σι­μες ώρες πτήσης. Επι­πλέον, παρά το γεγονός οι απο­στο­λές γίνο­νται επ’ ωφελεία του υπουρ­γείου Υγείας (ΕΚΑΒ) ή του υπουρ­γείου Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας (Ερευνα και Διάσωση/Αερο­πυ­ρό­σβεση), την υπο­στή­ριξη των μέσων ανα­λαμ­βά­νει εξ ολο­κλή­ρου η Πολε­μική Αερο­πο­ρία.

Τα στοι­χεία

Σύμφωνα με τα στοι­χεία που έδωσε στη δημο­σιό­τητα το ΓΕΕΘΑ, τον Φεβρουά­ριο η Πολε­μική Αερο­πο­ρία εκτέ­λεσε 98 απο­στο­λές αερο­δια­κο­μι­δών –γρά­φο­ντας συνο­λικά 264 ώρες– έναντι 12 απο­στο­λών του Στρατού Ξηράς και μίας του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού. Τα πτητικά μέσα της Αερο­πο­ρίας μετέ­φε­ραν συνο­λικά 135 ασθε­νείς και δύο μοσχεύ­ματα.

Ακόμη μεγα­λύ­τερο ενδια­φέ­ρον έχουν τα στοι­χεία του Ιανουα­ρίου που έχει στη διάθεσή της η «Κ» και δεί­χνουν την κατα­πό­νηση ανά πτητικό μέσο. Τον πρώτο μήνα του έτους, τα C-130 «έγραψαν» 13,3 ώρες πτήσης, τα C-27 68,8, τα αερο­πλάνα B-350C που αγο­ρά­στη­καν απο­κλει­στικά για τις αερο­δια­κο­μι­δές 90,8 ώρες και τα ελι­κό­πτερα AB-205, B-212 και AW-109 συμπλή­ρω­σαν αθροι­στικά 68 ώρες. Ομως, τη μερίδα του λέοντος στις ώρες πτήσεις είχαν και πάλι τα ελι­κό­πτερα Super Puma, με 24 απο­στο­λές και 91,1 ώρες στον αέρα.

Το συμπέ­ρα­σμα που προ­κύ­πτει είναι ότι παρά το γεγονός πως το ΕΚΑΒ απέ­κτησε μέσω δωρεάς δύο τύπους αερο­σκα­φών για τις δια­κο­μι­δές, τα αερο­πλάνα B-350C και τα ελι­κό­πτερα AW-109, τη βαριά δουλειά εξα­κο­λου­θούν να κάνουν τα Super Puma. Προ­φα­νώς, η ένταξη των δύο νέων τύπων αφαί­ρεσε ένα σημα­ντικό «βάρος» από τα Super Puma, τα C-130 και τα C-27, καθώς σε αντί­θετη περί­πτωση η επι­βά­ρυνση θα ήταν πολ­λα­πλά­σια. Αξίζει, όμως, να σημειω­θεί πως τη στε­λέ­χωση αλλά και την υπο­στή­ριξη (FOS) των Β-350C και AW-109 ανα­λαμ­βά­νει με δικούς της πόρους η Πολε­μική Αερο­πο­ρία.

Ο λόγος που τα Super Puma «έγραψαν» και πάλι τις περισ­σό­τε­ρες ώρες στον αέρα είναι ότι πρό­κει­ται για τα πλέον αξιό­πι­στα και ικανά μέσα Ερευνας και Διά­σω­σης των Ενόπλων Δυνά­μεων που μπορούν να επι­χει­ρούν μέρα και νύχτα, ακόμη και κάτω από ιδιαί­τερα αντί­ξοες συν­θή­κες. Είναι, όμως, και τα μέσα που θα ανα­λά­βουν απο­στο­λές Ερευνας και Διά­σω­σης σε περιο­χές του FIR Αθηνών που αμφι­σβη­τεί η Τουρκία ή ακόμη και σε εχθρικό περι­βάλ­λον (C/SAR) και έτσι, οι λιγο­στές δια­θέ­σι­μες ώρες των Super Puma είναι πολύ­τι­μες για την εξα­σφά­λιση των εθνικών συμ­φε­ρό­ντων.

Το παρά­δειγμα της Πυρο­σβε­στι­κής

Το Πυρο­σβε­στικό σώμα, αν και δια­θέ­τει μικρό στόλο Super Puma με μόλις δύο αερο­σκάφη, δείχνει τον δρόμο που ίσως θα έπρεπε να ακο­λου­θή­σει και το υπουρ­γείο Εθνικής Αμυνας για την υπο­στή­ριξη των πολύ­τι­μων ελι­κο­πτέ­ρων.

Μέσω του προ­γράμ­μα­τος ΑΙΓΙΣ, δηλαδή με ευρω­παϊκά κον­δύ­λια, το υπουρ­γείο Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας εξα­σφά­λισε την ανα­βάθ­μιση των δύο Super Puma με την προ­σθήκη δύο συστη­μά­των υδραυ­λι­κής ανύ­ψω­σης (hoist) και δύο δεξα­με­νών πυρό­σβε­σης, συνο­λι­κής αξίας 3 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ. Αν και το κόστος είναι πολύ μικρό­τερο σε σχέση με τα 220 εκα­τομ­μύ­ρια που ζήτησαν οι Γάλλοι για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των 12 ελι­κο­πτέ­ρων της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρίας, η αξιο­ποί­ηση ευρω­παϊ­κών κον­δυ­λίων και συγκε­κρι­μένα των χρη­μά­των του προ­γράμ­μα­τος ΑΙΓΙΣ για τα Super Puma των Ενόπλων Δυνά­μεων ίσως απο­τε­λεί τη μονα­δική βιώσιμη λύση. Αλλωστε, η συντρι­πτική πλειο­νό­τητα των απο­στο­λών που ανα­λαμ­βά­νουν τα ελι­κό­πτερα της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρίας είναι στο πλαίσιο του κοι­νω­νι­κού έργου και εκτός του αμιγώς επι­χει­ρη­σια­κού τους ρόλου.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.