ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκπτώσεις: Βουτιά τζίρου άνω του 40% για την πλειοψηφία των εμπόρων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καταστήματα εκπτώσεις

Σχεδόν εννιά στους δέκα εμπό­ρους «δεν είδαν προκοπή» από τον τζίρο των εκπτώ­σεων του καλο­και­ριού, όπως δεί­χνουν τα στοι­χεία της Εθνικής Συνο­μο­σπον­δίας Ελλη­νι­κού Εμπο­ρίου, ενώ η μεγάλη πλειο­ψη­φία είδε τα ταμεία τους να έχουν σχεδόν τα μισά έσοδα σε σχέση με την αντί­στοιχη περυ­σινή περίοδο.

Το 53,9% των εμπόρων πραγ­μα­το­ποί­ησε χαμη­λό­τε­ρες πωλή­σεις από τις περ­σι­νές, ενώ το 31,7% είδε τις φετινές πωλή­σεις στη διάρ­κεια των εκπτώ­σεων να παρα­μέ­νουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ενώ μόλις το 13,6% σημεί­ωσε αύξηση, δείχνει η ανα­λυ­τική έρευνα της ΕΣΕΕ για την περίοδο των θερινών εκπτώ­σεων.

Ο κλάδος των καλ­λυ­ντι­κών παρου­σιά­ζει μια ιδιαί­τερη δυνα­μική, ενώ δια­κρί­νε­ται αισθητά η ένδυση από την υπόδηση με τη δεύτερη να κινεί­ται σε σαφώς καλύ­τερα επίπεδα.

Η μείωση στις πωλή­σεις δεν αφορά όλες τις επι­χει­ρή­σεις με την ίδια ένταση αν και οι περισ­σό­τε­ροι έμποροι δήλωσαν μείωση άνω του 40%.

Το επίπεδο των εκπτώ­σεων κινή­θηκε από 21% έως 50%, ενώ επι­βε­βαιώ­θηκε για μία ακόμη χρονιά ότι η καλύ­τερη περί­ο­δος από άποψη αγο­ρα­στι­κής κίνησης είναι το πρώτο δεκα­πεν­θή­μερο (14/7–31/07).

Οι έμποροι δήλωσαν κατά γενική ομο­λο­γία τη δυσα­ρέ­σκεια τους απέ­να­ντι στο θεσμό των ενδιά­με­σων εκπτώ­σεων, αφού το 73,5% πιστεύει ότι οι ενδιά­με­σες εκπτώ­σεις δεν βοή­θη­σαν καθόλου την επι­χεί­ρηση ενώ το 20,1% τη βοήθησε λίγο.

«Μύθος» το όφελος από τη λει­τουρ­γία τις Κυρια­κές

Ο αριθμός των κατα­στη­μά­των που άνοιξαν Κυριακή είναι μικρός, ενώ υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, και την πρώτη Κυριακή των εκπτώ­σεων (20 Ιουλίου) είχε δια­πι­στω­θεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επι­χει­ρή­σεων δεν παρέ­μει­ναν ανοιχτά, όπως για παρά­δειγμα στη Θεσ­σα­λο­νίκη όπου τα κατα­στή­ματα που άνοιξαν τις Κυρια­κές αριθ­μού­νται μόλις 17 στο κεντρι­κό­τερο εμπο­ρικό δρόμο της πόλης (Τσι­μι­σκή) και αφορούν μεγάλες διε­θνι­κές αλυ­σί­δες.

Το 49% και το 54% των επι­χει­ρή­σεων είδε τα έσοδά του να μειώ­νο­νται τον Ιούλιο και τον Αύγου­στο αντί­στοιχα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Μόλις το 18% των επι­χει­ρή­σεων δήλωσε αύξηση στα έσοδα, ενώ το υπό­λοιπο 32%-33% δήλωσε στα­σι­μό­τητα.

Το 80% έχει δια­τη­ρή­σει στα ίδια επίπεδα την απα­σχό­ληση της επι­χεί­ρη­σης του ενώ το 16,1% προέβη σε μείωση προ­σω­πι­κού τον τελευ­ταίο χρόνο. Επι­πλέον, το άνοιγμα των Κυρια­κών, του­λά­χι­στον έως σήμερα, δεν φαί­νε­ται να συν­δέ­ε­ται με την αύξηση της απα­σχό­λη­σης, αφού μόλις το 25% δηλώνει κάποια πρόθεση να προ­σλά­βει κάποιον στο μέλλον, ενώ το συντρι­πτικό 75% δεν σκο­πεύει να προ­σλά­βει επι­πλέον προ­σω­πικό.

Ετσι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ως προς α) Απα­σχό­ληση β) έσοδα γ) επι­σκε­ψι­μό­τητα, μέχρι σήμερα κανένα από τα μεγέθη δεν παρου­σιά­ζει βελ­τί­ωση, ενώ αντί­θετα το κόστος λει­τουρ­γίας ως μέγεθος ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας του μέτρου φαί­νε­ται ότι μεγα­λώ­νει.

Ο πρό­ε­δρος της ΕΣΕΕ, κ.Βασίλης Κορ­κί­δης σχο­λί­ασε τα απο­τε­λέ­σματα: «Οι καλο­και­ρι­νές φετινές εκπτώ­σεις τελεί­ω­σαν σαν να μην ξεκί­νη­σαν ποτέ! Το ενδια­φέ­ρον ήταν μικρό και η κατα­νά­λωση αδύναμη τόσο στα αστικά κέντρα όσο και κυρίως στις του­ρι­στι­κές περιο­χές, κάτι που έχει προ­κα­λέ­σει στον εμπο­ρικό κόσμο μεγάλη ανη­συ­χία.

Μάλιστα,τα απο­τε­λέ­σματα αυτά προ­κύ­πτουν σε μια περίοδο που οι προσ­δο­κίες από τον κλάδο του του­ρι­σμού ήταν μεγάλες. Δυστυ­χώς, όμως, δεν επι­βε­βαιώ­θη­καν, ενώ ο μύθος της Κυρια­κής κατέρ­ρευσε.

Η ΕΣΕΕ εξε­τά­ζει τι ισχύει σε σχέση με το θεσμό των εκπτώ­σεων σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες και θα προ­τεί­νει τις αλλαγές που έχει ανάγκη η ελλη­νική αγορά, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurocommerce».

ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.