ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση Ενδιαφερομένων Μερών της Κοινότητας Πρακτικής της Ρόδου του έργου ICARIA

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ICARIA,

Με επι­τυ­χία ολο­κλη­ρώ­θηκε η 1η Συνά­ντηση Ενδια­φε­ρο­μέ­νων Μερών της Κοι­νό­τη­τας Πρα­κτι­κής της Ρόδου του έργου ICARIA, που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το πρό­γραμμα Horizon Europe της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, η οποία διορ­γα­νώ­θηκε την Τετάρτη, 6 Σεπτεμ­βρίου 2023 από την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου στην αίθουσα Εθι­μο­τυ­πίας.

Η συνά­ντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Ευρω­παϊ­κού έργου «ICARIA: Βελ­τί­ωση της κλι­μα­τι­κής ανθε­κτι­κό­τη­τας κρί­σι­μων περιου­σια­κών στοι­χείων», στο οποίο η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου συμ­με­τέ­χει ως εταίρος, με την πολύ­τιμη συν­δρομή εκπρο­σώ­πων του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επι­στη­μών (ΕΚΕΦΕ) “Δημό­κρι­τος”, τεχνι­κού εταίρου του ICARIA.

Το καλω­σό­ρι­σμα και η έναρξη της συνά­ντη­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν από τον Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρχη Ευρω­παϊ­κών Προ­γραμ­μά­των και Πολι­τι­σμού Δωδ/σου, κ. Χρήστο Μπάρδο, ο οποίος είπε και λίγα λόγια ανα­φο­ρικά με το έργο. Στη συνέ­χεια τον λόγο έλαβε ο Δρ. Αθα­νά­σιος Σφέτσος, Διευ­θυ­ντής Έρευνας στο Εργα­στή­ριο Περι­βαλ­λο­ντι­κής Έρευνας του Ινστι­τού­του Πυρη­νι­κών και Ραδιο­λο­γι­κών Επι­στη­μών και Τεχνο­λο­γίας, Ενέρ­γειας και Ασφά­λειας του ΕΚΕΦΕ, κάνο­ντας μια πιο ανα­λυ­τική παρου­σί­αση του ICARIA σχετικά με τους στόχους, τις κύριες δράσεις και τα ανα­με­νό­μενα απο­τε­λέ­σματα.

Ακο­λού­θη­σαν η παρου­σί­αση της μελέτης περί­πτω­σης της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και των κλι­μα­τι­κών δεδο­μέ­νων του νησιού της Ρόδου από τον Δρ. Ιωάννη Ζαρίκο, Επι­στη­μο­νικό Συνερ­γάτη στο Εργα­στή­ριο Περι­βαλ­λο­ντι­κής Έρευνας, του Ινστι­τού­του Πυρη­νι­κών και Ραδιο­λο­γι­κών Επι­στη­μών και Τεχνο­λο­γίας, Ενέρ­γειας και Ασφά­λειας του ΕΚΕΦΕ.

Ως μία από τις τρεις περιο­χές όπου θα εφαρ­μο­στούν οι περι­πτω­σιο­λο­γι­κές μελέτες του ICARIA, η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου δημιούρ­γησε την Κοι­νό­τητα Πρα­κτι­κής (Community of Practice-CoP) στο νησί της Ρόδου με τη συμ­με­τοχή σχε­τι­κών ενδια­φε­ρο­μέ­νων μερών δια­φο­ρε­τι­κών ειδι­κο­τή­των ώστε να δια­σφα­λι­στεί ότι τα εργα­λεία και οι μέθοδοι που θα ανα­πτυ­χθούν από το έργο θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσ­δο­κίες τους.

Έτσι, στην πρώτη αυτή συνά­ντηση της Κοι­νό­τη­τας Πρα­κτι­κής κλή­θη­καν να συμ­με­τά­σχουν εκπρό­σω­ποι φορέων χάραξης πολι­τι­κής, φορέων εκμε­τάλ­λευ­σης υπο­δο­μών ζωτικής σημα­σίας, τοπικών αρχών και του τρι­το­γε­νούς τομέας από το νησί της Ρόδου για μία άσκηση επί χάρτου πιθανών μελ­λο­ντι­κών σενα­ρίων, την

οποία ακο­λού­θησε μια πολύ ζωντανή και ενδια­φέ­ρουσα συζή­τηση και ανταλ­λαγή απόψεων σχετικά με τους παρά­γο­ντες κλι­μα­τι­κής αλλαγής και πώς επη­ρε­ά­ζουν το νησί της Ρόδου.

Συγκε­κρι­μένα, παρό­ντες στη συνά­ντηση ήταν ο Χωρικός Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Δωδε­κα­νή­σου κος Χρήστος Ευστρα­τίου με την ιδιό­τητα του υπευ­θύ­νου Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, ο Αντι­δή­μαρ­χος Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας κος Νεκτά­ριος Φλο­σκά­κης, ο Διοι­κη­τής του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου κος Σταύρος Τσαντής, ο Υπο­λι­με­νάρ­χης του Κεντρι­κού Λιμε­ναρ­χείου Ρόδου κος Γεώρ­γιος Πρέν­τζας, ο Πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου κος Κων­στα­ντί­νος Σπανός, ο κος Χρήστος Μιχα­λά­κης από το Εμπο­ρικό Επι­με­λη­τή­ριο Δωδε­κα­νή­σου, ο κος Γερά­σι­μος Παρα­σκευάς από το Παράρ­τημα Δωδε­κα­νή­σου του Τεχνι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος και ο κος Ανα­στά­σιος Νικολός από τη ΔΕΥΑΡ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.